Проектите на Никола Чернев за картонен планетариум и геодезични куполи вдъхновяват децата да се занимават с конструиране и програмиране.

Във вихъра на детска академия Kids in Tech: Никола показва на децата какво още може да се сглоби от сегментите на Cardboard.

Кое ли дете не сънува къщички от картон…

Така започна проектът всъщност, – смее се Никола. – Исках да направя къщичка-мечта за сина ми Ян. Разбира се, преди това бяхме сглобявали някакви от кашони, рязани с нож и залепени с лепенка. Реших миналата година да разгледам някои модели в интернет и попаднах на картонен планетариум, направен в няколко училища в САЩ. Децата го бяха сглобили заедно с учителите си, като са използвали така наречените геодезични куполи.“

Геодезичният купол представлява полусфера, сглобена от картонени триъгълници и шестоъгълници, които са захванати здраво един за друг с метални щипки. Изобретен е от математика Бъкминстър Фулър (Buckminster “Bucky” Fuller). Конструкцията е самоносеща, много здрава и лека. „Видях го това и ме запали да направя нещо такова“, казва Никола.

Никола демонстрира прототипиране в софийския Smart Fab Lab.

„Умната работилница“, която променя живота ти

Той е член на засега единствената в България „умна работилница“ Smart Fab Lab. Името идва от съкращението на “интелигентна фабрична лаборатория” и е част от световната Fab Lab мрежа. „Фаблаб“ е споделено работно място, в което има модерни машини, управлявани от компютър, или така наречените CNC машини – 3D принтер, CNC фреза и машина за рязане с лазер. Има и различни ръчни машини за дървообработка, като бормашини, флекс.

Всичко това е свободно достъпно за членовете на „фаблаба“. В началото те минават през курс как да боравят с тези машини, а после всеки сам си работи по проектите. Предимствата на проекта „направи си сам и прототипирай с лазер“ е, че човек разбира всичко в процеса на производството и после е много по-готов, ако иска да го пуска в масово производство, обяснява Никола.

Рай за техничарите и „мейкърите“

Smart Fab Lab e любимото място на техничарите и „мейкърите“ (хората, които обичат да правят нещо с ръцете си) в София. Намира се в „царството“ на “Трансформатори” в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия. „Трансформатори“ (за които „Клуб Z“ писа в броя си от декември 2014 г.) е най-популярното сдружение на архитекти и градски активисти, които променят динамично средата около нас.

Като запален „мейкър“ от дете, Никола си прави чертеж на картонена къща, отива в Smart Fab Lab и изрязва с лазер детайлите. „След два дни малкият ми син вече имаше здрава картонена къща вкъщи, наподобяваща този голям планетариум. В оригиналните си размери той е 3-4 м в диаметър и висок около 3 м. Направих един по-малък и по-лесен за сглобяване“, разказва Никола.

Детски мечти, оживели изпод лазерната резачка

Идеята го вдъхновява и така се ражда проектът Open Cardboard. Нарича го така, защото проектът е с open design, или дизайн, отворен и достъпен за всички. Това означава, че проектът с чертежите и подробно описание на изработката се публикува в интернет, за да може всеки, който има желание и достъп до лазер, да го изтегли и да си го направи сам – със собствените деца или в клас.

На същия принцип Никола е разработил и проекти за различни по размери детски картонени къщи, които също са с open design и всеки ще може да изработи сам заедно с детето си. А за тези, които нямат време или желание да режат картон с лазер, Никола е разработил комплекти, които да се купуват като готов продукт и да се сглобяват от децата заедно с родителите.

Звездно небе под картонен купол

Никола разработва голям планетариум – 3 м в диаметър и с височина 2, 5 м и го представя на Фестивала на науката, който тази година се проведе в „София Тех парк“. Куполът от картон се използва от вътрешната страна за прожектиране на звездното небе, а една безплатна компютърна програма (Stellarium)  позволява, като погледнеш нагоре, да виждаш звездите. Използва се нормален проектор, който се свързва към компютъра, и едно изпъкнало огледало, което прехвърля образа от проектора на целия купол.

Картоненият планетариум побира около 12 деца и за 4-те дни на фестивала е посетен от над 400 малки любители на астрономията. „Децата много му се радваха“, казва Никола. През юни той с успех представя картонения планетариум на фестивала Maker Fairе в Берлин. За което получава наградата Maker of Merit, или „Заслужил „мейкър“:

За проекта си за картонен планетариум Open Cardboard Никола Чернев печели наградата Maker of Merit, или „Заслужил мейкър“, на Maker Faire в Берлин.

 

Академия Kids in Tech открива малки изобретатели

Тъй като сглобяемите конструкции от картон Open Cardboard предизвикват фурор навсякъде, където отидат деца, Никола Чернев участва вече два пъти в детската образователна академия Kids in Tech. Създадена е от двама млади изобретатели – Екатерина Стоянова и Сергей Петров. Това е мултидисциплинарна иновативна образователна програма за деца от 6 до 12 години. Създадена е с цел да подготви любопитни, креативни и най-вече здрави деца, които гъвкаво да се приспособяват към предизвикателствата на бързо развиващия се свят.

На заниманията малчуганите преминават през различни технологични станции, програмират роботи, създават виртуални светове и интерактивни анимации, учейки се да работят в екип. Същевременно се запознават с нови приятели, спортуват и учат български хора чрез танцовия пъзел „Таратанци“ за забавно и лесно усвояване на български народни танци.

„Умната къща“ на бъдещето

През септември Катя, Сергей, Никола и техните съмишленици иноватори реализираха проекта „Умна къща“. Децата преминаха през серия от обучения в различни области, с крайна цел – да построят заедно умна къща на бъдещето. Всеки ден малките изобретатели работеха по различна част от проекта в среда, която ги поставя максимално близо до техния реален живот. По този начин съвсем естествено възприемат преподаваната материя, осъзнават смисъла и практическата необходимост на това, което изучават.

Ключов елемент от концепцията на Kids in Tech е физическата активност. През всеки ден от проекта децата обогатяваха двигателната си култура, изучавайки хип-хоп стъпки и български народни хора с помощта на танцовия пъзел „Таратанци“ и професионалистите от Skip a Beat Dance School.

Деца играят около фигурите, които са си сглобили от Cardboard по време на академия Kids in Tech.

Да си изградиш дом на мечтите…

В първия ден децата, заедно с млади изобретатели от „Забавна математика“ (Fun Mathematics), разбраха защо е нужна математиката за построяването на умната къща, каква е ролята ѝ в нашия живот. Вторият ден беше посветен на „Детска архитектурна работилница“ и малките откриха кое е общото между човешкото тяло и къщите, които обитаваме. Третия ден заедно с Никола Чернев изградиха „умната“ къща по проекта Open Cardboard.

На четвъртия ден заедно с иноваторите от MindHub разбраха защо някои къщи са „умни“, как те ни носят сигурност, удобство и икономии. Малките програмисти създоха програми за автоматизация на техните къщи и програмираха роботи да управляват умния им дом. На петия ден децата презентираха своята „умна къща“ пред родителите си.

Виж още: 6-годишни строят умна къща на бъдещето

Екатерина и Сергей.

Силата на личния пример

Създателите на проекта Kids in Tech са добре познати на читателите на рубриката „Поколението Y“. Сергей Петров е авиоинженер, предприемач и ментор в програмата „Космически предизвикателства“ (за което „Клуб Z“ писа в броя от септември 2014 г.) Автор е на проекта за интелигентен кошер, който да спаси пчелите от измиране и света от екокатастрофа. Проектът е високо оценен от НАСА. На основата му Сергей, заедно със свой колега, българин от Сан Франциско, създава Bee Smart Technologies – безпрецедентна в световен мащаб интегрирана хардуерна и софтуерна система за измерване и анализ на здравето и продуктивността на медоносните пчели.

Екатерина Стоянова е създател е на уникалния танцов пъзел „Таратанци“ – интерактивна игра, с която по забавен начин малки и големи лесно научават основни танцови движения от българския фолклор. (за което „Клуб Z“ писа в броя от ноември 2016 г.) Тримата заедно с Никола са част от българската предприемаческа екосистема. Това са млади амбициозни българи, които осъзнават, че промяната в България трябва да тръгне от образованието, и с любов и отдаденост се включват във всякакви проекти и инициативи за работа с деца.

Образование без… раници

От години Никола е вдъхновен от идеята за по-добро образование на българчетата. Той записва детето си в детска градина и училище по алтернативната образователна програма „Монтесори“. При нея в обучението на децата са включени много игри с предмети от естествени материали и се работи много в посока на проектно-базирано учене.

Никола Чернев е съосновател и е в управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, което подпомага осъвременяването на образованието в България и създава алтернативни образователни и културни ресурси на български, предимно в интернет. Сдружението се създава от доброволци, които преди няколко години решават да преведат на български Khan Аacademy. „Кан Академията“ (KhanAcademy.org, за която „Клуб Z“ разказа в броя си от април 2016 г.) е най-мащабният онлайн портал за образование в света, с над 8 хиляди урока и с над 100 хиляди интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите получават достъп до полезна информация за управление на класната стая.

Храбрият и симпатичен екип на “Образование без раници”, който вече няколко години успява да вдъхнови за каузата над 600 доброволци, от ляво на дясно: Никола Чернев (съучредител и член на УС), Розалина Лъскова (изпълнителен директор), Николета Николаева (съучредител), Иван Господинов (председател).

Знания, които „обикалят“ планетата

Уроците обхващат най-вече учебните предмети от I до XII клас, подготвителни модули от университетското образование и много теми от общокултурен характер. Партньори на Khan Academy са световни гиганти като НАСА, MIT (Масачузетски технологичен институт), MoMA (Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк), The Metropolitan museum of Art, British Museum… Всичко това е безплатно и достъпно за всички по света и се ползва от няколко десетки милиони потребители. Платформата постоянно се развива и работата по превода на български продължава…

„Преди това се познавах с хората, които се занимаваха с „Кан Aкадемия“. И днес около 100 млади българи доброволци продължават да превеждат уроци от нея. Самият аз бях използвал също платформата, за да се уча на разни неща и се включих с удоволствие в сдружението „Образование без раници“, споделя Никола. Не, няма грешка в името, просто е заигравка с думите „граници” и „раници”. „Не е нужно децата, а и възрастните да мъкнат големите тежки учебници, когато имат на разположение съвременните технологии. С мобилните устройства в джоба можем на учим навсякъде и по всякакъв начин”, е мотото на „Образование без раници“, което Никола подкрепя с две ръце.

Smart Fab Lab за всички

Една от основните му идеи като част от екипа на софийския Smart Fab Lab е да направят мрежа от такива „умни фабрични лаборатории“ в училищата в България, като върнат хубавата идея отпреди 20 години за часовете по „Труд и техника“, но с нови съвременни технологии. Вече има такъв клуб в софийското село Мирково. Там са успели да си купят 3D принтер и са направили клуб по инженерни науки. „Един учител от програмата „Заедно в час“ беше там за 2-3 години и го разработи. Децата научиха много неща. Едно от първите неща, които направиха, беше да си отпечатат на 3D принтера двигател с вътрешно горене. Отпечатаха всичките му части, после го сглобиха и вече знаят как изглежда един двигател“, разказва Никола.

В „Академия за родители“ – ето за какво още могат да послужат сегментите от Cardboard.

Никола демонстрира прототипиране в софийския Smart Fab Lab.

Какво е Open Geoboard

Заедно със създателя на „Трансформатори“ и на софийския Smart Fab Lab, архитект Делчо Делчев (за когото „Клуб Z“ писа в броя от декември 2014 г.) са решили да организират игри с всички, завършили курса – една седмица теория и една седмица практика. Да свържат технологиите рязане с лазер и 3D принтирането. Някои правят шах, други дама. Никола се чуди какво да направи, докато не попада на проекта Geoboard – „Геометрична дъска“. Върху една дъска от дърво се забиват пирони в квадратна решетка, на около 2 см разстояние. Между тях се опъват ластици и се образуват геометрични фигури. От квадрат и триъгълник например се прави къща. По този начин децата учат основи на геометрията, развиват много добре фината моторика на пръстите.

Никола решава да промени дизайна, като вместо пирони в дъската, прави с фрезата дупки, в които да се пъхат пръчици. Така ако трябва да направиш триъгълник, използваш само 3 пръчки, а не както с пироните – всички да стоят на дъската. Проектът е посрещнат с възторг първо от сина му, а после и от всички деца. С него Никола участва на Фестивала на науката. Нарича го Open Geoboard или „Отворена геометрична дъска“, тъй като той отново е с отворен дизайн, с идеята хората да могат да си го направят сами.

Заедно с арх. Делчо Делчев и други приятели съмишленици много пъти Никола участва във временни работилници за деца по 2-3 часа на различни събития и в офиса на „Трансформатори“. В момента разработват дългосрочна програма – „Забавна математика“ с Geoboard, която много помага на децата да развиват пространственото въображение и знанията по геометрия.

Никола показва на деца как се работи с „геометричната дъска“ Open Cardboard на фестивала Maker Faire в Берлин.

Уъркшоп с Open Cardboard.

Освен като геометрична дъска, Cardboard може да се използва и за създаване на ето такива красоти.

На Фестивала на науката децата с удоволствие работят с геометричната дъска на Никола Чернев.

От информатиката до продуктовия дизайн

Никола е роден през 1984 г. в София. Завършва английска езикова гимназия. Заминава за Германия с идеята да учи информатика в Техническия университет в Дармщат. Междувременно открива, че стихията му е в друго – продуктовия дизайн. „Винаги съм правил с ръцете си неща и съм имал идеи как да подобрявам продукти, да ремонтирам и да създавам нови. Вече имах много идеи какво да правя, появиха се “фаблабовете“ и започнах“, споделя Никола.

В Германия той се запалва по e-learning, или електронното обучение. Срещата с Khan Аacademy отваря нова страница в живота му. „В университета в Дармщат бяха започнали да развиват такава електронна система – записваха лекциите на професорите, правеха упражнения към тях и студентите вече имат достъп до всички лекции. От много години преди това студентите в MIT – Масачузетският технологичен институт имаха вече достъп до такава платформа“, разказва Никола.

Стихията на Никола Чернев е да изобретява предмети, които да служат за по-доброто образование на децата.

Мечтател с поглед в бъдещето

„Мечтател в най-хубавия смисъл, човек, който гледа в бъдещето“ – Никола се съгласява с това определение за себе си. Всичките му проекти приличат на реализирани по-късно детски мечти. „Има нещо такова, –признава той. – Като дете постоянно майсторях нещо. През лятото ходех с баба ми и дядо ми на вилата ни. Там всяка пръчка може да се превърне в нещо, ако имаш ножче под ръка. В работилницата на дядо ми правехме дърворезби. С баща ми пък, който е електроинженер, постоянно сглобявахме или ремонтирахме нещо. Сега желанието ми е да създавам още нови неща, и то преди всичко детски учебни материали.“

„Въпросът „Защо се върна в родината“ пред мен не стои, – казва той. – Та аз постоянно пътувам до Германия. Мога да си развивам проектите навсякъде, клиентите ми са навсякъде, посещавам интересни събития. Нали това е идеята на Европа – да сме като в една държава…“.

Публикувано в сп. “Клуб Z”, рубриката “Поколението Y”, август 2017 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>