Ваучерът ще се дава на 18-годишни младежи за купуване на книги, билети за музеи, театър, опера, изложби, филми, национални паркове.

5-pari-za-kultura2

Помните ли израза „Никой не дава 5 пари за културата“? Не 5 пари, а по 500 евро за култура на всеки 18-годишен дава като подарък италианското правителство от 15 септември 2016 г. Тези средства са за закупуване на книги, посещения на музеи, театър, опера, изложби, филми, национални паркове. Прави се с цел повишаване културата на младите.

Офертата ще важи, докато младежът навърши 19 години. Парите ще се дават като ваучери чрез мобилно приложение, след регистрация, съобщава онлайн изданието за култура My Modern Met.

“Имаме вековна история и прокламираме, че културата ще победи невежеството, че красотата е по-упорита от варварството“, казва министърът на културата на Италия Дарио Франческини по повод на положението в Европа сега, свързано с атентатите, насилието и емигрантите.

Решението на италианското правителство е с много силен социален ефект. От една страна, ще стимулира младите хора, които нямат достатъчно финансови възможности, да повишат културата си. От друга страна, това ще повиши посещаемостта на културните институции, а средствата от билетите ще им помогнат да развиват по-добре дейността си.

5-pari-za-kultura3

Вчерашните неделни приходи от държавните музеи в Италия пък ще бъдат дарени за възстановителните работи след земетресението с магнитуд от 6.2 по Рихтер, което разтърси през нощта на 24 август Централна Италия, югоизточно от град Перуджа. Най-пострадали от труса бяха градовете Аматриче, Пескара дел Тронто, Норча и Акумоли. По последни данни загиналите са 291 души.

Министър Франческини призова гражданите на Италия да посетят в неделя музеи, археологически обекти и исторически паметници, с което да заявят своята солидарност с жителите на пострадалите от земетресението региони. Той уточни, че 293 културни забележителности в засегнатия регион, много от които църкви, са сринати или са сериозно увредени.

Кметът на Амариче заяви, че иска да възстанови своя град и да върне предишното му великолепие.

Photo credit: Cristian Puscasu / Shutterstock

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>