Иновативното приложение Intugame VR, пренасящо всяка игра във виртуална реалност, е изобретено от двама млади българи – Георги Георгиев и Красимир Николов.

Георги (вдясно) с удоволствие въвежда всеки ентусиаст в света на виртуалната реалност. © Димитър Калиновски

Георги (вдясно) с удоволствие въвежда всеки ентусиаст в света на виртуалната реалност. © Димитър Калиновски

kare_pokolenieY

Да „стъпиш“ в картинката.

Ето, това не ми се беше случвало досега като усещане. Смартфонът ти е свързан с лаптопа, слагаш шлема и си откъснат от света наоколо. Започваш живот в друга реалност. Виртуална. И хубаво, и странно. Уж си ти, а не съвсем. Вече си герой от игра…

На всичкото отгоре ти излиза направо без пари. Достатъчно е да вкараш мобилното приложение в смартфона си, да го свържеш с компютъра си, да си включиш любимата игра и да си сложиш шлема Gооglе Саrdbоаrd за 2 долара…

Този невероятен подарък за запалените геймъри се нарича Intugame VR. Оказва се, че всяка компютърна игра, без значение от нейната графика, жанр или година на излизане, може да се изпита реалистично от първо лице само с помощта на смартфон, самия компютър и „шлем“. Иновативното приложение, чрез което всяка игра може да се пренесе във виртуална реалност,е изобретено от двама млади българи – Георги Георгиев и Красимир Николов.

По време на демонстрации на Intugame VR често се образуват опашки от желаещи да се докоснат до магическото изживяване от първо лице.

По време на демонстрации на Intugame VR често се образуват опашки от желаещи да се докоснат до магическото изживяване от първо лице. © Димитър Калиновски

VR – топ джаджи за пораснали момчета

VR, или виртуалната реалност, е световна топ тенденция в игрите за порасналите момчета – геймърите. Вече не е достатъчно да си „човече“ в рисувана игра, нужно ти е по-силно усещане – да си вътре в картинката, да играеш с усещането, че реално ходиш, бориш се, преодоляваш препятствия, побеждаваш…

Intugame VR има много приложения, далеч не само за игри. Една от насоките, в които ще се развива киноиндустрията в бъдеще, ще са 360-градусовите видеа, в които те поставят в средата на някаква сцена от филма и можеш да си избираш накъде да се обърнеш и какво да гледаш… Едно напълно ново изживяване, доста впечатляващо, доста различно“, вдъхновява се Краси.

В момента гейм индустрията е сред най-печелившите в света. „В Щатите във всяко семейство има поне по един геймър. Там това е индустрия за над 100 милиарда долара“, обясняват момчетата.

Продуктът на Краси и Жоро предлага напълно нова за повечето българи тръпка. © Димитър Калиновски

Продуктът на Краси и Жоро предлага напълно нова за повечето българи тръпка. © Димитър Калиновски

В началото са Google Glass

Българското изобретение не конкурира, а по-скоро допълва известните очила Google Glass. „Видяхме ги у един наш приятел американец, бяхме впечатлени и когато ги пуснаха в свободна продажба, си ги взехме с идеята да опитаме какво можем да направим с тях. Bидяxмe пoтeнциaл в oчилaтa и иcĸaxмe дa ги пpeвъpнeм в cлeдвaщaтa гeйминг плaтфopмa. Цялocтният нeycпex нa Gооglе Glаѕѕ ĸaтo пpoдyĸт oбaчe ни пoдтиĸнa дa нaмеpим дpyгa peaлизaция зa Іntugаmе VR“, обясняват момчетата.

Koгaтo Gооglе пpeдcтaвя Gооglе Саrdbоаrd, двамата са въодушевени ĸaĸвo нeвepoятнo изживявaнe мoжe дa ce пocтигнe c нeщo тoлĸoвa пpocтo. Cблъcĸват се с тpyднocтитe около платформата Осuluѕ Rіft, която се сглобява 2 дни, липсва съдържание за нея и е скъпа. Тогава се амбицират да направят нещо по-дoбpo.

Какво изпитва човек, когато играе? „Когато си завърташ главата наляво-надясно, накъдето и да е, и камерата в играта също се движи. Миналата година на конференцията Google IO показваха прототип на картонени очила, в които си слагаш телефона и така не само имаш нещо на главата, което може да ти следи движенията, анаправо влизаш в един друг свят. Виждаш картината в 3D накъдето и да се завъртиш. Нещо повече: движението на твоята глава започва да отговаря на движението на главата на виртуалния герой. В началото се чувстваш особено, но после свикваш“, допълват изобретателите.

Intugame10

Как работи Intugame VR?

Максимално опростено: изтегля се приложението от смартфона съответно от магазина Google Play или от този на Apple – App Store. Отделно си има линк и на компютъра. След това компютърът и смартфонът ти започват да си предават информация, или както Жоро и Краси казват – „да си говорят“.

Когато си включиш игра на компютъра, картината се предава на телефона ти, и това е пред очите ти благодарение на шлема, който си слагаш. В случая момчетата препоръчват картонения шлем Google Cardboard. Българското изобретение е ценно и с това, че замества напълно популярната, но скъпа платформа Oqulus Rift – устройство, специално разработено за виртуална реалност. Представлява шлем за главата, свързан с кабел за компютъра, и струва 350 долара. „Решихме, че вместо да си купуваш това устройство, предназначено единствено за виртуалната реалност, може да използваш смартфона си, който има екран с висока резолюция, сензори и т.н. Световна тенденция е смартфонът да замества всякакви устройства, като се превръща в дистанционно например“, коментират момчетата.

Intugame11В картата на Европейската екосистема

В света на високите технологии българското устройство се приема възторжено. „Имаме много ентусиазирани фенове, които искат да го опитат. Много хора само са чували за Oqulus Riftи не са имали възможност да опитат. А с Intugame VR им трябва само един картонен шлем“, споделят момчетата.

Компанията на двамата иноватори Intugame вече e включена в Европейската екосистема на VR – компаниите за виртуална реалност. „Награди? Честно казано, не сме се явявали много по състезания. Работихме здраво с амбицията да направим качествен продукт, който да се харесва на хората. Миналата година на конференцията за мобилни технологии MobCon в София спечелихме първото място.

Как реагира гигантът „Гугъл“ на българското изобретение? „В момента екосистемата на приложенията за виртуална реалност е доста малка, тепърва ще се развива, така че всяка нова идея и продукт се приема доста добре и отворено“, обясняват програмистите.

От Кайзерслаутерн обратно в София

След като завършва информатика в университета в Кайзерслаутерн, Германия, Георги се връща в България, като решава да се посвети основно на разработка на всякакви мобилни приложения и платформи. Днес те са неговата стихия.

В София Жоро среща Краси в Mentor Mate – американска компания, където двамата работят 3 години в един тим. Продуктът, който разработват, се използва в здравеопазването в Щатите. Идеята му е смартфонът да замени пейджърите на лекарите.

Intugame9

Докато разработват мобилното приложение, двамата споделят общото си желание да се гмурнат във виртуалната реалност. „Толкова много нови технологии се развиват толкова бързо и двамата искахме да сме част от това“, казват те. Напускат добрите си позиции в Mentor Mate и се хвърлят в неизвестното. Така се ражда Intugame VR.

Извън виртуалната реалност и програмирането Жоро обича да играе шах, тенис на маса и е запален геймър, както всички в офиса на Intugame. Голямата му мечта е някой ден да събере достатъчно средства, за да се включи в групите за космически туризъм на Ричард Брансън.

Чрез приложението на българите оглеждането в действителността се равнява и на оглеждане вътре в играта. © Стефан Петранов

Чрез приложението на българите оглеждането в действителността се равнява и на оглеждане вътре в играта. © Стефан Петранов

Гражданин на света

Някои казват, че програмистите са сухари, че се забиват в проектите си и живеят нездравословно. Що се отнася до комуникативността, Георги твърди, че е някъде по средата: „Не може да се каже, че предпочитам виртуалната реалност. Знаеш, че това е друг свят, който реално не съществува. Поне аз не мога да се отпусна изцяло, като се потопя в него“.

Иноваторът не е правил планове да излезе някъде навън: „Живял съм в Германия много време, видял съм как е там и не мога да кажа, че тук е по-зле. Чувствам се добре в България и планирам тук да остана. Патриот? По-скоро се виждам гражданин на света. Имал съм контакти с какви ли не хора от целия свят, от най-различни страни и култури, и съм се разбирал с тях. Гледам по-широко на нещата. Имам самочувствието на космополит. Не смятам, че тук сме най-големите, всеки си е уникален с нещо и всеки си е добър в нещо“, споделя иноваторът.

Коментираме въпроса, който BBC зададе в свой материал през април: „България ли е Силициевата долина на Европа?“. „Би било прекрасно, ако стане и всички, които се занимаваме в тази сфера, го подкрепяме като идея“, казва той.

Intugame5

Краси офлайн: латино танци и планинарство

Краси е връстник на прехода. Роден е точно по време на промените – през септември 1989 г. Учи първо информатика в Техническия университет в София, а после магистратура по изкуствен интелект в Софийския университет. „В университетите в България има много интересни специалности и не е толкова зле, колкото някои твърдят. Много хора се оплакват от българското образование, но аз съм доволен от това, което съм учил“, казва Краси.

Страстите му офлайн са свързани с латино танците, планинарството и спорта. „Откакто се занимавам с програмиране, оценявам спортуването още повече. А също и излизането в планината – то е като пречистване“, споделя Краси.

Той признава, че когато излезе от виртуалната реалност обратно в „нормалната“, най-много го дразни трафикът в столицата. „От политика се интересувам, чета, но, честно казано, избягвам да гледам повечето български телевизии. Но съм информиран и винаги гласувам на избори“, споделя младият мъж.

Intugame7

Изкуственият интелект в полза на болните

Личните амбиции на Краси са в сферата на изкуствения интелект. „Моето желание е да се занимавам с високи технологии. За какво са ни те, ако не можем да ги използваме, за да направим живота на хората по-лек и по-хубав“, е неговото кредо.

Изкуственият интелект не може да замени изцяло човешкия мозък, но може да го допълни. Той има толкова много приложения, за които хората не знаят. Дипломната ми работа, която така и не съм довършил още заради разработката на Intugame VR, е с приложение в медицината. Бях чел за един лекар в Щатите, който събира огромна база данни за болни от рак, които се анализират с помощта на изкуствения интелект. Когато дойде пациент с раково заболяване, му се назначава персонализирано лечение, като се анализират огромни геномни последователности“, обяснява иноваторът.

Intugame8

Бъдещето: креативна VR платформа

Стартиращата компания Intugame VR съществува от една година и в нея два пъти е повярвал и вложил средства фондът за рискови инвестиции LAUNChub. През пролетта ще търсят други инвеститори, защото продължават да развиват продукта.

Момчетата започват разработката на нов, много амбициозен проект – платформа, която ти позволява да създаваш нови игри и приложения специално за виртуалната реалност.

Различното на платформата, която ще правим, е, че ще можеш веднъж да напишеш приложението или играта и тя да работи на всички устройства за виртуална реалност. Ако постигнем първоначалните си цели, планираме да направим 3D гейминга възможен и на 3D смарт телевизорите”, вдъхновяват се иноваторите.

Вече се целим да излизаме и извън границите на България, потенциално зад Океана, – казват те. – Virtual Reality е технология, която ще промени света и все повече инвеститори искат да се включват в нея.Ще ходим до Америка да ги впечатляваме, започнахме да се появяваме по събития и изложения в Европа… Вярваме, че ще успеем да наложим Intugame VR като световна марка за изживявания във виртуалната реалност.

Досега не сме отделяли внимание на рекламата, тъй като работим усилено, нонстоп, програмираме буквално от сутрин до вечер и е нещо нормално да си разменяме имейли 3.30 ч. през нощта. Но не приемаме програмирането като работа, а като страст, любимо хоби, нещо естествено, без което не можем.

Тимът на Intugame VR.

Тимът на Intugame VR.

Публикувано в сп. Клуб Z, рубриката “Поколението Y”, ноември 2015 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>