Преди да се захване с раздвижването на българите, мениджърът на европейската кампания NowWeMove Ласка Ненова преживява 16 поредни бронхопневмонии.

Ласка Ненова вярва, че „невъзможното може да стане възможно“ – да раздвижи българите в името на здравето.

„Не е вярно, че сме най-мързеливата нация в Европа!“

„Преди известно време чух за кампания с този лайтмотив и много се ядосах, – казва Ласка. – Да, наистина имаме проблем, но не сме най-мързеливите в Европа. Базирам се на опита си от последните 5 години работа за решаване на проблема с физическата неактивност в България. Проблемите с липсата на достатъчно физически активни хора у нас не се коренят изцяло в липсата на желание или пък от мързел.“

В отговор на обидния етикет Ласка Ненова пише открито писмо, в което обяснява, че причините за ниския процент активно спортуващи българи се коренят в местоживеенето (хората от малките населени места са по-малко активни (спортуващи); образованието (мениджърите, самонаетите експерти, хората на високи позиции по-често участват в организирана форма на физическа активност или спорт. Тези с ниско или средно образование са по-рядко активни, но това не ги прави непременно мързеливи) .

Важно е и нивото на доходите – хората с по-високи доходи спортуват по-често, хранят се по-здравословно и обръщат повече внимание на начина си на живот. Освен това България е страна със застаряващо население и голяма част от хората над 55 години не са активни и не спортуват, а се фокусират върху оцеляването си. Което също не ги прави по-мързеливи.

Ласка, за която няма невъзможни неща

Ласка Ненова е от онези млади хора, които горят в работата си и се подчиняват на максимата „няма невъзможни неща“. Тя е един от най-успешните мениджъри по организиране на кампании за физическа активност не само у нас, но и в Европа. Основател е на сдружение „BG Бъди активен“ и мениджър на европейската кампания за популяризиране на физическата активност за здраве – NowWeMove. Работи и за ISCA – International Sport and Culture Association („Международна асоциация за спорт и култура“). Тя е базирана в Копенхаген и работи на глобално ниво. Преди няколко години Ласка зарязва успешна кариера в големия бизнес, за да се отдаде изцяло на каузата да раздвижва хората.

„На едно събитие се представих и казах, че малко шизофренично звучи да съм под няколко „шапки“, казва Ласка, която е и основателят, сърцето и двигателят и на още една инициатива – The Spot или „_Място“. Основно под нейно ръководство в България са изградени 10 места за активен начин на живот в населени места под 70 хиляди жители, където достъпът до спортни съоръжения е по-ограничен. Освен това е собственик и треньор на клуб за функционално трениране в Пловдив. На прост български език това означава, че такива треньори правят хората по-функционални за всекидневния си живот, обяснява дамата.

Живот, разделен на две

„През 2012 г. бях на обучение във Франция на тема здравословен начин на живот. Там имаше представител на тази организация и тя ми разказа за инициативата MoveWeek. Когато се върнах в България, реших да направя „Седмица на движението“, първо в Пловдив през 2012 г. Започнах с 200 лв. осигурени за постери. Направих повече от 100 събития в Пловдив. В края на годината ме поканиха на среща и ми предложиха работата. Реших да я приема, защото съм амбициозна“, казва дамата.

Тя разделя живота си на две – преди 2012-а година и след това. Детството ѝ в родния Пловдив минава под знака на крехкото здраве и 16 поредни бронхопневмонии и намален белодробен капацитет. В училище е постоянно на резервната скамейка, защото лекарите ѝ забраняват да играе в час по физическо. И така до 14-ата ѝ година, когато се записва да тренира бойни изкуства. „Тогава болестите спряха като магия, – спомня си Ласка. – Оттогава не съм спирала да бъда физически активна. Всъщност пробвала съм да спирам и веднага съм се разболявала. Още от тази ранна възраст в съзнанието ми е изградена връзка между това да спортувам, да бъда физически активна и да се чувствам добре. Никога за професионални резултати или отслабване, винаги е било свързано с начина, по който се чувствам. Няма значение дали съм била в Англия, Америка, в Швейцария или в Холандия, винаги съм намирала начин да спортувам.“

Куп дипломи по икономика и бизнес

Преди да се отдаде на каузата за раздвижване на хората, Ласка завършва традиционното си образование в България – икономика с магистърска степен по международна търговия. Завършва успешно и лондонския колеж The college of North West London по специалността vocational qualification in business and finance или управление на малкия бизнес. „През целия си живот съм била недоволна от българската образователна система, която не дава на студентите достатъчно практически опит. Системата на този английски колеж беше много практическа, после продължих да залагам на такъв тип обучение. През 6 месеца ходех на курсове“, разказва Ласка.

Докато следва, тя се включва в програма за обмен на студенти – exchange student в Ohio State University в Щатите. Програмата дава възможност на студенти от България да живеят и учат една година в Щатите. Настаняват ги в семейства и Ласка може да участва в обучение по специалността си – икономика.

„Имахме възможност да усетим живота в Щатите. Направи ми впечатление, че за разлика от нас, българите, които се плюем навън, американците никога не го правят, – споделя наблюденията си дамата. – Макар да са събрани от целия свят и да не крият откъде идват, на 4 юли всички са американци и са супер горди от това. Тогава, на 4 юли, взех окончателното решение да се върна в България, въпреки че масово ми казваха „отивай, оставяй всичко и никога не се връщай“. Тогава реших да се опитам да променя нещата около себе си, които не ми харесват. Това правя и до днес.“

Една крехка дама в света на големия корпоративен бизнес

Ласка е живяла и трупала опит по малко и в Швейцария, Холандия и Франция. В Швейцария също учи управление на малък бизнес. Включва се и в програма на холандското Министерство на развитието. „Исках да опитам всичките тези неща и постоянно да добавям практически опит към това, което вече знам“, казва Ласка, която определя себе си като предприемач.

Моят бекграунд е корпоративният бизнес сектор“, казва тя. В кариерата си е все на отговорни позиции, които изискват от нея 10-12 часа работа дневно. Последно работи като търговски и маркетинг директор за голяма компания и тогава я връхлитат неистови болки в кръста. На една крехка възраст започва да губи чувствителност в краката си. Оказва се, че има тежка форма на дискова херния. Предлагат ѝ да я оперират, а тя е шокирана как е възможно да ѝ се случи на нея, толкова млада. Докторът ѝ казва, че има 19-годишни пациенти с шипове във врата и с тендовагинити, които не могат да си движат палците и ръцете, и всичко това от телефони и компютри.

Когато кариерата няма значение

Ласка отказва да си прави операция. „Тогава взех решение да напусна работа и почти една година се възстановявах. Избрах рехабилитацията, тя е свързана с много специфични упражнения, които помагат да се заздрави мускулатурата на коремния пояс и да станем по-силни“, обяснява Ласка. Тя зарязва кариерата си и се връща от София в родния си Пловдив. „Представи си да караш кола, в един момент да се опиташ да излезеш и да не можеш да си изкомандваш краката да стъпят извън колата… В такъв момент кариерата вече няма значение. Операциите при такова заболяване са временно решение. Ако не промениш начина си на живот, болката остава завинаги“, споделя младата дама.

Много малко хора знаят, че бичът на съвремието – дисковите хернии, се получават от обездвижване, обяснява Ласка. Когато седим толкова дълги часове, течностите в гръбнака, които смазват дисковете, изсъхват и когато ставаме, дисковете на гръбнака ни започват да се търкат и нараняват. Когато мускулите са слаби, те не могат да подпомагат костната ни система. Дисковата система няма как да се излекува окончателно, но състоянието може да се подобри, и то не с лежане, а с подходящи физически упражнения, и то в моменти, когато болката е отшумяла.

Европейски ден на спорта – истинска радост за децата.

 

Живот извън света на мрънкащите хора

В България Ласка създава организацията „BG Бъди активен“ – българския вариант на кампанията NowWeMove, на която е мениджър за Европа. „BG Бъди активен“ е организацията, с която се опитвам да променя нещата, които лично на мен не ми харесват. Аз не съм от мрънкащите хора. Това ни е национална характеристика – постоянно да сме недоволни от нещо и да мрънкаме. Не ни харесва правителството, не ни харесва, че е мръсно, че има корупция, че ни убиват на пешеходни пътеки, но все още нямаме културата като нация да станем и да отидем да протестираме. Организацията „BG Бъди активен“ е израз на моята гражданска позиция, на моето недоволство, че в България има толкова много обездвижени хора“, споделя Ласка.

„BG Бъди активен“ е сдружение в обществена полза. То е координатор на национално ниво за кампанията NowWeMove, която включва няколко събития през годината. „Ден без асансьори“ е планиран за 25 април. „Това е нашият начин да поканим хората да се замислят колко е лесно всъщност да променят начина си на живот. Вместо да застават веднага пред асансьора дори за втория етаж, да изберат стълбите, защото при качването и слизането по тях работят мускулите и сърцето и това е полезно за здравето и самочувствието им“, обяснява Ласка.

Европейски ден на спорта – истинска радост за децата.

Спорт за всички деца

Сдружението организира и Седмица на движението и спорта – Move Week. Посветена е на активности сред природата. Работят в партньорство с различни клубове и организации и правят мултиспорт фестивали. Хората могат да пробват безплатно различни неща и да открият кое е тяхното предпочитано раздвижване. През септември се организира Европейски ден на спорта. „Тази година успяхме да раздвижим над 2 милиона ученика от 26 държави в цяла Европа. В България се справихме изключително успешно, като успяхме да включим 370 училища, да достигнем до 130 хиляди деца и да раздвижим 75 хиляди от тях“, гордее се Ласка.

Сдружението се ангажира да внася добри практики и опит от Европа, да обучава хора от по-малки обществени организации, а също и млади хора, менторство, доброволчество, работа с бюджети.

„Раздвижваме България!“

Проектът „_Място“

Един от любимите проекти на Ласка е The Spot, или „_Място“, който отново е свързан с промяна на нещата, които не харесваме. „Много често хората смятат, че обществените пространства са отговорност само на общината и затова могат да си изхвърлят боклука през терасата или да разбият детските съоръжения. Целта на проекта е заедно с местните общности да подобрим едно място, избрано от тях по начин, по който те са решили, че им е нужно“, обяснява дамата. В подготовката на „_Място“ се включват и други НПО организации, общината, местните общности и бизнесът. „BG Бъди активен“ осигурява малка сума, но и организира осигурява доброволци.

„_Място“ в различните градове се организира на различни места – междублокови пространства, градинки, и те се предлагат от местните хора. Идеята е определеното място да стане мултифункционално, да може да се правят спортни упражнения за физическа активност, да има и малка сцена около която да се събират млади хора и места за сядане на по-възрастните.

„_Място“ в Добрич е автобус-библиотека, около който хората се събират да четат и спортуват.

Нови уреди за „_Място“ в Карлово.

„_Място“ в Плевен.

„_Място“ във Враца.

„Аз съм радетел за промяна“

„Титлите са за визитните картички, – отговаря Ласка на въпроса как би се представила с една дума. – Аз съм радетел за промяна и това, че имам много силен екип зад себе си в България и в Европа, ми помага големите идеи да бъдат изпълнени. Ние сме заедно, защото вярваме в нещата, които правим. Успели сме да постигнем нещо много важно – да работим това, което обичаме.“

Във фейсбук Ласка е написала девиз I Grow, I Learn, I Change – „раста, уча се, променям се“. „Нямам закостенели виждания, признавам си, че правя грешки, и че те ми помагат да израствам и като човек, и като личност, и като професионалист. Казвали са ми, че съм човекът с грандоманските идеи. Аз съм човекът, който смята, че няма нещо, което да не може да се промени“, обяснява дамата.

Ласка (втората отдясно) по време на събитието „Инициатива за позитивни промени в градска среда“ – в рамките на инициативата „Мястото“.

„Лудите“, които променят света

Няма да забравя как един специалист от Дания по place making – създаване на The Place използва за хора като мен английския термин zealous nut. На български това би могло да се обясни като „визионер, който вярва, че невъзможното може да стане възможно“. Човек, който вижда и който вярва в промените. Много често той бива приеман за луд, за zealous nut, но това са хората, които създават положителните промени, независимо как другите ги приемат.

Спомням си как преди 10 години с две момчета в Пловдив, когато започвахме, направихме един брейн сторминг как да облагородим местата в родния ни град, които не ни харесват. Искахме да има велоалеи, да направим пътеки на здравето на паметника „Альоша“. Тогава си казахме, че сме много лудички и много неща искаме да променяме, но нямаме капацитета да го направим. В рамките на тези 10 години изграждахме капацитети, създавахме организации.

Днес тези две лудички като мен момчета са вече част от организацията ни. Заедно можем да направим добър проект, да кандидатстваме за него, да работим с добри организации, които да ни помогнат. Точно такива луди хора, които са готови, ако трябва, да работят и безплатно за каузата. Трябва да работим заедно, да не се делим. Има достатъчно обездвижени хора за всички. Дали се чувствам повече патриот от другите? Не бих казала. По-скоро човек, който вярва в каузата си.“

По време на инициативата „Активна събота“ всички спортуват с радост:

Публикувано в сп. Клуб Z, рубриката Поколението Y, януари 2018 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>