„Аз също трябваше да имам 2 сателита на борда, но за късмет ги изтеглихме в последния момент”, каза за “Икар Прес” директорът на НАСА-Еймс Пийт Уордeн.

antares111

Експлозията на Антарес © NASA

Сергей Петров

725 кг експерименти изчезнаха, след като ракетата Антарес, доставяща провизии за Международната Космическа Станция, се разби рано сутринта в сряда при изстрелване от космодрума Уалопс, Вирджиния. При инцидента няма жертви и пострадали хора.

Pete_Worden“За съжаление, подобни неща се случват в нашата индустрия. Не е първата катастрофа, не е и последната. Космосът е трудна работа”, коментира специално за Икар Прес директорът на изследователския център на НАСА “Еймс” в Калифорния д-р Пийт Уордeн.

Основната мисия на безпилотната ракета Антарес бе да изведе в орбита товарния кораб Сигнус, който да достави провизии на Международната Космическа Станция. На борда на ракетата обаче е имало и други научни експерименти. Както често се прави, неизползваното място в ракетата, след поместване на основния ѝ товар, се предоставя на външни компании, занимаващи се с космически изследвания.

В случая след взрива космическата наука е загубила повече от 725 кг научни експерименти. Те варират от студентски експерименти за космическа храна до сателити на компанията “Планет Лабс”.

„Аз също трябваше да имам 2 сателита на тази ракета, но поради проблеми в радиокомуникацията им се наложи да ги изтеглим в последния момент. Понякога си е въпрос на късмет“, коментира още Пийт Уорден.

[ВИДЕО]Взривяването на Антарес

https://www.youtube.com/watch?v=TjrqN02gUdk&feature=youtu.be

Разследването на катастрофата започна на следващия ден, но ще минат месеци, преди да имаме официално становище по въпроса. Междувременно руската компания “Кузнецов”, производител на ракетните двигатели, категорично отрича да има вина за случилото се. Тези двигатели са построени за мисии до Луната и впоследствие са били модифицирани за нуждите на американското правителство.

„Поради определени специфики не можем да говорим за конструктивните детайли на самата ракета и взаимодействието на нейните системи при изстрелване, тъй като това зависи от американските специалисти“, коментираха от “Кузнецов”. „Все пак, важно е да поясним, че по време на изстрелването първостепенните двигатели AJ-26, които са модификация на NK-33, са функционирали нормално.“

Икар Прес ще продължава да следи темата и да ви държи в течение за развоя на разследването.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>