За да сте добре, трябва да промените изцяло начина си на живот, твърди Васил Тосев – единственият българин танцуващ дервиш, свалил 45 кг за 2 месеца.

Боряна Антимова

Той е единственият българин, танцуващ дервиш, посветен в най-важния център на суфите – град Коня в Турция.  Записан е под номер 301 сред последователите на Руми, наречен още Мевляна. Получава дервишкото име Вели, което в превод означава светец.

Роден е в Пловдив, завършва средното училище „Антон Иванов“ за стругар и няколко години работи по специалността. После 12 години е управител на оръжеен магазин.

Новото хилядолетие го заварва в отчайващо здравословно състояние – тежащ 110 кг и с куп болести. Трансформацията му продължава цели 5 години, с изучаването на крия йога при индийския учител Шибенду Лахири. Завършва курса за преподаватели към Международната федерация по йога – ISPA. Днес 50-годишният мъж тежи около 65 кг, преподавател по йога и твърди, че се чувства като младеж.

Василе, твоят живот е достоен за роман – един човек, който е управител на оръжеен магазин и тежи над 100 кг, изведнъж решава да промени живота си, посвещава се на крия йога и става първият автентичен танцуващ дервиш… Какъв човек беше преди тази трансформация, продължила 5 години?

Преди трансформацията бях обикновен човек, като всички останали. Ходех на работа, в почивните дни излизах на лов. Естествено, когато качих доста килограми, спрях и лова, тъй като беше доста трудно придвижването, пък и не можех да ходя – задъхвах се дори като минавах 5-6 метра. Пиех много лекарства и тръгнах по доктори.

Като управител на оръжеен магазин.

Така е изглеждал Васил Тосев, когато е тежал 110 кг.

Имал си цял поменик от болести…

Доста бяха. Най-лошото беше със сърцето – постоянно излизаше извън ритъм, имаше много запушвания, трябваше да се прави операция за байпас. Вдигах много високо кръвно, и то доста често, след което директно припадах. Това ме тласна към решението първо да си оправя физическото здраве. Никога не съм искал да се занимавам с нещо духовно, но това се случи постепенно, след дълги години практики по крия йога. Точно те предизвикаха най-голямата трансформация в тялото ми.

Какво представлява тази трансформация – някакво видение, сън?

Сънуванията и виденията са продукт на нашия ум и не са реални. Реалността или тая пауза, която се получава в мислите в някакъв момент при медитацията  – това не е преживяване, обаче пък след него всичко е съвсем различно. Почваш да гледаш на нещата по един тотално различен начин. След това сякаш започваш да живееш за пръв път, ставаш много по-жив, много по-жизнен и енергичен.

Кой те насочи към суфизма и има ли връзка това с твоята трансформация?

Моят учител Шибенду Лахири от Индия, който, идвайки в България, постоянно говореше за суфите, пускаше суфи музика. Това провокира някакъв интерес към тези хора. Естествено той говореше за индийските суфи – съвсем различен орден от това, което е тук при нас. След това идваха дервиши в Пловдив, които представиха този танц на въртящите дервиши или ритуала сема. Това бяха истински дервиши, не някакъв танцов състав, с истински шейх от град Коня в Турция. Когато за пръв път видях този танц, той ме грабна. Просто на момента си казах, че трябва да започна да го правя.

На другия ден си накупих книги на Руми, започнах да ги чета и още същия ден започнах да се въртя. След това нещата се случиха като на кино. Запознах се с правнучката на Мевляна – Есин Челеби, тя гостува в Пловдив. Има една фондация – International Mevlana Fondation. Тогава от фондацията поканиха в Коня около десетина човека от различни страни и така започна всичко при мен.

Васил Тосев, потопен в магията на дарвишкия танц.

Някои хора у нас слагат знак на равенство между него и исляма.

Руми казва, че суфите имат една единствена религия и това е любовта, любовта към божественото, без значение от коя религия си. Всеки може да отиде при тях. Призивът на Руми е: „Ела, ела, който и да си, дори да си езичник и на огъня се кланяш, дори да си пристъпил своите обети стотици пъти, пак ела. Нашата врата не е вратата на отчаянието. Ела такъв, какъвто си“.

Неслучайно когато Руми умира, на неговото погребение в коня се събират хора от абсолютно всички националности и религии. Мюсюлманите отишли при градоначалника и казали: „Как може, ние сме ученици, които погребват своя шейх, а тук има хора, които не са мюсюлмани“. Тогава един евреин казал: „За нас Мевляна беше като хляба, а кой не е гладен?“. Един християнин казал: „За нас той беше като слънцето и всеки иска да бъде под неговите лъчи“. Така че градоначалникът разрешил и до ден днешен на 17 декември, когато е починал Руми, в Коня се събират над милион негови поклонници.

Тоест суфите не са секта, нито се налага да приемаш исляма, за да бъдеш дервиш?

Абсолютно не, аз съм си християнин. Може би някои го свързват с исляма, защото е възникнал по тези земи – Коня, където официалната религия е ислям. Руми се е родил мюсюлманин, но когато се случва просветлението в него, той казва: „Аз не съм мюсюлманин, не съм евреин, не съм християнин; не съм българин, турчин или грък. Нищ съм. Вече ме няма“.

Все още ли си единственият българин, автентичен дервиш, посветен в тайнството на суфизма?

Тогава в Коня казаха в официалната програма на Шеб’и Арус, че за пръв път сред тях има българин. „Шеб’и Арус“ означава сватба или „денят, в който Руми се съединява с божественото“. При суфите смъртта се празнува, тъй като човек се съединява с божественото. За суфите смъртта е нещо, което трябва да се празнува, тъй като човек спира да обитава това тяло и се съединява с божественото. Руми казва: „Живот след живот сме живели като скала, след това живот след живот сме живели като цвете, след това като животно и накрая като човек“. И задава въпроса: „Мислиш ли, че това е краят на твоето пътуване? След като умреш, може би ще ти дадат крила и ще станеш ангел“.

Суфизмът приема другите религии, но как те го приемат?

Специално за Мевляна няма религия, която да го отрича. Всички религии приемат Руми, тъй като неговата религия е любовта. А няма религия, която да я отхвърля.

Упреквали ли са те наши сънародници, че си приел суфизма? Защото има наслоена погрешна представа за суфизма като за нещо турско и ислямско.

Да, имало е и такива случаи, но човек не бива да обръща внимание на това. Щом си поел дадена пътека, трябва да си я следваш и да не слушаш другите какво говорят. В крайна сметка ние не живеем за другите, нито пък те живеят за нас.

Вярно ли е, че Георги Бенковски е бил дервиш?

Да, само че той е бил бекташи дервиш. Има различни ордени – мевлеви, бекташи, накшбанди, саари, халвети… Покрай всеки учител, при когото се е случило такова просветление, се оформя група и орден.

Защо според теб наши бунтовници и възрожденски просветители са ставали дервиши?

Предполагам, че ги е привличало разбирането в суфизма. При него не са налагани някакви правила, идеи, догми. Човек трябва да бъде свободен в търсенето на божественото, а не да приема някаква идея за това божествено.

Дервишкото въртене не трябва ли да се прави само от посветени?

Да, има много танцови състави с дервишко въртене от хора, които нямат нищо общо със суфизма, но това е, умът си иска зрелища, а те носят печалби.

Що за хора са дервишите в живота?

Изключително скромни хора, всеки си има някаква професия. През деня си ходят на работа, няколко пъти седмично се събират на такова събрание – сема мещ, където се прави това въртене. Отделно всяка събота има сема в мевлеви хането.

Какво представлява сема?

„Сема“ означава небе. Човек трябва да бъде като небето – изпразнен. Минават от време на време облачета – това са мислите. През другото време има усещане за празнота. Сема започва с един призив, с напеви, след това е самото въртене. Четири пъти се въртят дервишите, или това са четири селяма. „Селям“ значи „поздрав“. Първият поздрав е към Бог, вторият във Бог, третият със Бог, а четвъртият се нарича „завръщане“. След това пак има различни песнопения. Целият ритуал продължава около час и половина – два.

Когато един дервиш се върти, отправя ли някакви послания?

Вътрешно си повтаря само името на Бог и нищо друго. Желанието му е единствено хората да се обичат и да бъдат едно.

Освен духовна, ти си преживял и физическа трансформация, тежал си над 100 кг.

Да, бях около 110 килограма и след 2 месеца тежах 65.

Как си постигнал това чудо?

Диетите в случая не вършат работа, тъй като са нещо временно и съвсем естествено и резултатът е временен. Когато бях дебел, минах през доста диети, но ефект никакъв. Сваляш няколко килограма, после качваш двойно, това е истината. А и организмът се затлачва все повече и в един момент спираш да сваляш. Много хора са ми се оплаквали, че гладуват по 10-15 дена без никакъв или със съвсем нищожен резултат.

Причината е, че метаболизмът е забавен, а клетките са задръстени с боклуци. Трябва първо да се изчисти организмът, после да се премине към гладувания и диета. Но тя няма да е ефикасна без да се промени начина на живот. То всъщност това е трансформацията. Виждането се случва тогава, когато в тялото се натрупа доста енергия.

Вярно ли е, че с йога дишане само може да се свали килограм за час?

По-точно за два часа, и то ако се практикува специално бавно дишане под ръководството на йога инструктор. Бързото дишане вкарва голям стрес в организма. Най-полезни са бавните дихателни техники, без задържане на въздуха, като основната цел е колкото секунди се вдишва, толкова да се издишва. Това вкарва една хармония в тялото. Суфите също дишат на 7 секунди вдишване и 7 издишване. Шерпите, които изкачват Хималаите, дишат на 4 секунди и така си изравняват крачката.

Автор си на книгата „Поддръжка на човешкото тяло“, в която си описал своя режим. Разкажи накратко за него.

Започва се с дихателни техники и изчистване на тялото. Те са правени от хиляди години, но тогава всичко в окръжаващата среда е било чисто. Затова най-важното нещо е да се започне с изчистване на тялото и след това се добавят дихателни техники, физически упражнения. В книжката има и съвети за храненето, за вдигане имунитета на тялото. Моят призив към хората е да не използват лекарства, това е химия, която се наслагва в нашите клетки и пречи на тяхната нормална работа, на тяхното функциониране. Мотото на моята книжка е, че всеки може да промени себе си, стига да има достатъчно дисциплина, постоянство и търпение. Дисциплината за мен това е йогата, постоянството е да се прилагат нещата всеки ден и търпение означава правене без очакване на резултат от това, което правим. Защото има ли очаквания – има и разочарования, винаги. А те предизвикват голям стрес.

Васил Тосев като йога инструктор.

Кои погрешни представи трябва да изхвърлим от живота си?

При дишането едно от най-погрешните неща е, че мъжете дишат с корема, а жените с гърдите. Би трябвало да дишаме цялостно: корем – гърди вдишване и корем – гърди издишване. Второто важно нещо е храненето. Хората си мислят, че има изключително полезни вносни храни – киноа, чиа, но те не са продукт на нашата земя. Трябва да се храним с продукти от нашия край и да се избягва и преяждането.

Един суфи учител казва така: „Яжте около 500 г храна на ден“. Учениците му го попитали това не е ли малко, а той казал: „Не, тези 500 грама ще носят теб. Всичко, което изядеш отгоре, ще го носиш ти“. Един от бащите на медицината пък – Ибн Сина или Авицена казва: „Тяло в движение няма нужда от лечение“. Важно е да изчистваме езика, носа, стомаха, червата. Езикът се е чистил от хората от хилядолетия, а и съвременните учени са го доказали, той абсорбира енергията, която се съдържа в храната.

Смутитата са вредни. Някои в едно смути вкарват толкова много продукти и го изпиват наведнъж. Ако трябваше да изядат тези продукти, и половината нямаше да поемат, защото езикът щеше вече да е подал сигнал за ситост към мозъка.

Сега е много модерно хората да са вегани, вегетарианци и с това си нанасят непоправими вреди на организма. Индийците не са яли с поколения наред месо. Това предизвиква промяна в тяхната ДНК структура. Получава се недостиг на витамин В12. Ако се яде месо умерено, не е никакъв проблем и няма нищо общо с това дали в едно тяло ще се получи трансформация или не.

А алкохол в умерени дози?

Да, по една чаша вино на ден, особено зимно време, е много полезно. Прясното вино е пълно с витамини, полифеноли, антиоксиданти. Стига да не се прекалява, както с всяко нещо. Статистиките на дълголетниците показват, че всеки от тях си е пийвал по малко. Една от най-дълголетните жени пък е пушила до 111 години. Аз лично смятам, че никотинът е доста вреден, но най-важното е да няма стрес в организма. Ако тютюнът ти дава някакво удовлетворение и тялото го иска, в малки количества едва ли е чак толкова вредно. Въздухът, който дишаме, е доста по-вреден.

За мен беше изключителна изненада да чуя, че упражненията са нещо, което се е появило много по-късно в йогата. А ние сме свикнали да свързваме йогата с упражнения…

Йога асаните се правят отскоро, от няколкостотин години, докато в началото, когато йога е възникнала, преди хиляди години, в първата книга, която е систематизирана йога – „Сутра йога“ на Патанджани, за упражненията има един единствен ред. Казва се, че тези асани са стабилни и удобни пози за поддържане без напрежение. И точка. Всички останали практики, които са описани, са ментални и дихателни. Това е всъщност истинската крия йога.

И какво се оказва – че за свалянето на килограми дихателните упражнения са по-ефективни от физическите, така ли?

Да, най-голям ефект върху тялото оказва на първо място дишането, на второ изчистването и ако ги комбинираме с някои физически упражнения, вече ефектът е много, много голям. Но има хора, тежащи над 200-300 килограма, които не могат да правят физически упражнения и при тях се работи само с дишане и изчистване. И ефектът го има.

Напоследък много говорим за това как да се снабдим с повече енергия. Може ли мислите да извикат у нас прилив на чиста енергия?

Мислите – не, по-скоро техният край слага началото на прилив на енергия. Мисълта хаби най-много енергия. Умът използва над 80% от енергията на тялото, даже над 90%. Представи си ако тая мисъл спре за малко, цялата тая енергия става налична в тялото. Това е такъв огромен прилив на енергия! Неслучайно дервишите се въртят в посока, обратна на часовника, понеже мисълта винаги се заражда по часовника. Когато се въртим в посока, обратна на часовника, тази мисъл се разрежда и може да се случи пауза. И така целта на йога и на дервишкото въртене е абсолютно една и съща – появата на пауза в мисленето.

Защо тогава хората, които работят интелектуален труд, много често са толкова пълни?

Един работник, който работи физически труд, е много по-малко уморен от този с интелектуален труд.

Но нали всички препоръчват да не се заседяваме, да се движим повече?

Човекът много се е отдалечил от естествената среда на съществуване, тоест, няма го вече тоя живот сред природата, да си имаш къща и дървета. Сега сме в едни панелени кутийки и сме непрекъснато на компютрите, в интернет и фийсбук. И това само засилва нашата мисъл. Това е за мен най-голямото робство и най-голямата дрога – пристрастеността към информация. Хората са като едни зомбита, втренчени в тия екрани и само натискат едни копчета.

Но ти също ползваш смартфон и лаптоп…

-Естествено, но като го забравя, хич не се притеснявам. Някой път като отида на Балкана, го изключвам за дни. Колко хора могат да направят такова нещо? Има такова заболяване – ако си забравиш телефона вкъщи и се панираш.

Още за Васил Тосев: С йога дишане сваляш килограм за час

 

Публикувано в “Седмичен Труд”, 17 януари 2018 г.

Comments
Harvey Specter
Posted at 1:25 pm January 23, 2018
Future Health
Reply
Author

Изключително интересно! Много въпроси, които ме вълнуват бяха споменати тук, а за дервишите специално, за 1ви път научих в книгата “Любов” и честно казано, мислех, че са по- скоро литературна история. А я виж ти! Много интересно и вдъхновяващо.

Harvey Specter
Posted at 9:03 pm June 14, 2018
Генчо Ген.
Reply
Author

Свалих почти 20 кила за няколко месеца (23.1.2108-06.2018)….трябва да смениш рутината , да се откажеш от предния живот, да го възнамериш ( въпреки че не зная как стана) , иначе си мия езика примерно от трийсетина, години преди седях на сиршазана всеки ден по три минути ….постепенно се отпуснах, пропих и качих неусетно почти до деведесе кила ….ама се успокоявах че наборите и те не изглеждат кой знае колко добре наближаващи петдесетте , с В.Тосев сме на почти едни годиини …та такива ми ти работи ….сигур ше стъпа де се вика майна на духовната пътека некой ден , некой хубав ден .

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>