Много хора приеха интернет като среда непрекъснато да спорят и да коментират отдавна приключени теми. Продължаваме да се въртим като хамстер в колело.

Любомир Аламанов

Интернет беше измислен като среда за споделяне на информация и възможност за учене. Но много хора го приеха като среда непрекъснато да спорят и да коментират отдавна приключени теми. И продължаваме като общество да се въртим като хамстер в колело.

Предлагам да се обединим около няколко точки, които са цивилизационни достижения. Които са ни извели от мрачните времена на първобитно-общинния строй, през робовладелството и мрачния феодализъм. И днес ни определят като хора. И да спрем да ги коментираме. За да се оттласнем от дъното и да започнем да плуваме нагоре. Иначе няма как да поемем въздух. Ето предложенията ми:

1. Човекоядството е недопустимо. Човек не може да служи за храна на други хора.

2. Робството е недопустимо. Хората имат равни права и никой няма право насилствено да отнема свободата на друг.

3. Това, че си роден с различен цвят на кожата, не те прави по-лош. Цветът на кожата има значение за интелигентността точно толкова, колкото и цветът на очите.

4. И жените са хора. Знам, че с това ще съсипя доброто настроение на някои мъже. Но се надявам да го преодолеят. Пък и да не го преодолеят, все тая. Жените са хора. Толкова.

5. Като следствие от горното, жените имат същите права като мъжете. Да гласуват, например. Да работят. Да получават същите пари за същата работа. Такива неща.

6. Друго основно следствие. Жените имат право да не бъдат бити, тормозени, изнасилвани, убивани, заплашвани, изобщо да страдат, защото са по-слаби физически. Да, цивилизацията ни лежи на идеята, че хората имат равни права, а не се търси надмощие кой кого може да набие…

7. Горното важи и за някои мъже. Изобщо цивилизованите хора живеят спокойно, без да има нужда да се притесняват дали някой няма да ги удари с тояга на улицата. Добре де, поне в нормалните държави.

8. Земята е кръгла. И се върти около Слънцето. Луната се върти около Земята. Има още планети в Слънчевата система. Тя пък се върти около галактическия център на Млечния път. Приемете го. От Галилей насам това са факти.

9. Гравитацията дърпа надолу. Даже може да се каже, че самата гравитация определя кое е долу. Затова понякога на планетите или звездите им казват гравитационен кладенец. (е, има го и ускорението, ама да не усложняваме сега нещата)

10. Няма доказателства, че има извънземен живот. Камо ли разумен. Розуел, Зона 51 и всички подобни теории на конспирацията са само фалшиви новини. Или фантастика. УФО-логията не е истинска наука. Идва от UFO – Unidentified Flying Object. Т.е. наука за НЛО – летящите чинии. Занимават се със слухове, че един човек казал на друг, как чул от трети, че някой си може би е чул слух, че може би човек в Еквадор е бил отвлечен от марсианци на кораба им.

11. Съвременната медицина е спасила милиони. Продължителността на живота се е повишила. Средната детска смъртност е намаляла в пъти. В много пъти. Много смъртоносни болести са останали в миналото. Да, медицината все още не е всемогъща. Но сама си казва какво може и какво не може. Да се отричат постиженията й от последните 100 г. ще ни върне в средновековието на вендузи и пускане на кръв като основни медицински техники.

12. „Научният метод“ е добър и работи. Алгоритмичен е. Т.е. всеки учен по всяко време може да повтори стъпките на колегите си и да провери техните постижения. Основава се на аксиоми и правила за извод. Също на емпирични наблюдения, като се държи сметка за неуспешните опити.

13. Математическата индукция е точен алгоритъм, който ясно показва кога от частното, т.е. от няколко примера, може да се премине към общото, т.е. да се заключи, че важи за всички.

14. Като следствие от горното, ако чаят на баба ти е помогнал на теб за кашлица, това не означава, че помага на всички хора за всички болести.

15. Като следствие от горното, не може да се твърди, че хомеопатията работи. Даже и някой лек случайно да помогне на един човек, то няма изследвания, които да потвърдят, че помага на други. Няма данни колко хора са пробвали, т.е. не знаем на колко не е помогнало.

16. Физиката и химията са точни науки. И откриват природни закони. Не ги изобретяват. Просто откриват човешката им формулировка.

17. Новите закони не отменят старите. Квантовата механика и Теорията за относителността не правят нютоновата физика грешна. Само я доразвиват в стойности, за които Нютон не си е мислил.

18. Няма как „български инженер да разбие науката и да докаже, че Айнщайн греши“. Просто няма как. Основните закони са потвърдени. Може само да се надгражда.

19. Няма как да има “перпетуум мобиле” (вечен двигател). Новините, че някой в мазето си е направил такъв, просто не са верни. Приемете го. Законите на науката не позволяват. Може би при други условия, в друга вселена, по друго време. Днес не.

20. Времето върви напред. Бавно, равномерно. Няма пътувания във времето. Особено назад в миналото. Има една теоретична възможност за пътуване в бъдещето (парадоксът на близнаците), но тя не може да бъде постигната в днешни условия.

21. Ентропията винаги е с положителен знак. Т.е. много е по-лесно нещо да се развали, отколкото да се направи. Това го виждаме даже в политиката.

Няма политика, няма идеология, няма пристрастност. Всички тези 21 предложения са достижения на човешката цивилизация. Която ни е извела от първобитното съществуване до днес. Цивилизацията, благодарение на която пишем в тези социални медии. И ни е дала възможност да мечтаем за звездите. Предлагам да ги приемем, както нормалният свят ги е приел. И да спрем да се въртим около оста си. За да продължим напред.

Илон Мъск си изпрати колата на Марс, под звуците на Мейджър Том, ние още „търсим различни мнения“ за нормална медицина, интернет протоколи и дали е човешко да се удрят жените. Не е човешко. Изобщо.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>