Ако ви е непоносимо трудно да се разделяте с възглавницата в ранно утро, проблемът се решава не на момента, а от предния ден.

kote_sabujdane

Каквото и да си говорим, ставането сутрин често е мъчение. Някои се наливат с кофи кафе, други преместват алармата на смартфона си по-късно, трети си пускат музика… Има някои стандартни правила, разработени от специалистите по съня (има и такива лекари в модерния свят). Те, разбира се, не важат за всички, но може поне да се изпробват.

♥Използвайте всеки удобен момент да се разхождате на въздух през деня. Така увеличавате шансовете си за здрав сън и леко събуждане.

♥Сутрешното тичане в парка или упражненията във фитнеса може да преместите вечерта. Според специалистите вечерните упражнения са по-ефективни за добър сън и по-безболезнено ставане сутрин.

♥Изключвайте телевизора след 8 вечерта. Синята светлина на електронните екрани действа негативно – потиска изработването на мелатонина – основния регулатор на съня и ритъма на дневния цикъл.

♥Преди сън може да запалите ароматни свещи или аромалампа. За всеки човек различните ароматни масла действат различно, но има и универсални. Правилно подбраният аромат и топлината, която излъчва свещта, действа много добре. Разбира се, не забравяйте да я изгасите в даден момент.

♥Преди сън си обещайте нещо вкусно за закуска, и не яжте през нощта. Сутринта ще се събудите с усещането за лек глад, а мисълта, че ви очаква нещо вкусно за закуска, ще ви стимулира да станете.

♥Ако ви се спи – просто лягате и спите, даже да е рано. Допълнителните час или два сън само ще ви помогнат на сутринта по-бързо да се почувствате бодри и свежи.

♥В топлите месеци опитайте да спите на отворен прозорец. Тялото ни изработва голямо количество въглероден двуокис през нощта. Ако оставите прозореца леко притворен, ще усетите, че сте започнали да се наспивате много по-често.

♥Оставете телефона с алармата по-далече от леглото, в най-далечния ъгъл на спалнята или дори в съседната стая – това със сигурност ще ви накара да станете от леглото, поне за да изключите алармата.

♥Заспивайте и се събуждайте с приятна музика – чилаут например. Има чудесни парчета youtube канала Café del Mar. И забравете за силния звук на алармата. Изберете нещо нежно и мелодично.

♥Помислете за интересно приключение, което ви предстои днес или наскоро, или за приятните срещи с колеги, които ви предстоят на работа. Не всички там са идиоти, нали?…

♥Не скачайте рязко от леглото. Протегнете се, вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Доказано е, че ако си разтриете ушите, подобрявате кръвообращението на главата.

♥Поставяйте си големи цели. Ако имате реална причина да се събуждате рано сутрин, това значително ще направи проблемите ви със ставането по-поносими.

♥Сутринта включете веднага осветлението. То ще забави изработването на мелатонина, който ви кара да се чувствате сънени.

♥Преди сън изпийте чаша вода. Това ще ви помогне не само да се събудите, но и да прочистите храносмилателния си тракт. Което пък ще доведе до ускоряване на метаболизма на закуска.

♥Ако след закуска ви мързи да правите упражнения, поне излезте на балкона или отворете прозореца и дишайте дълбоко няколко минути. Това има магическа сила – ще ви помогне да изгоните сънливостта и ще подобри кръвообращението.

♥Не се разглезвайте с идеята да поспите още половин час. По-добре тренирайте тялото си да става по едно и също време.

♥А най-бързо се събуждаш, когато се сетиш, че след половин час си на съвещание или важна среща, а само пътят ти до работата е половин час… Сънят буквално се изпарява при подобни мисли.

Бодрост и настроение от Икар прес!

Виж още:

Ставането сутрин: ритуали за отслабване

Ставане за 1 минута

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>