Първият в света „Паметник на Завистта – Българският Икар” ще бъде в Хасково. Това съобщи шефът на Туристическия информационен център Красимир Пилев, цитиран от infonews.bg. Той е направил справка в Google на 12 езика, за да се увери, че след като областният град стана единственият с най-високия монумент на Богородица, ще е и единственият до момента с монумента, посветен на завистта.

Вече са готови идейният проект и глинената разработка. Работата е поверена на Господин Тенев – Гуслата, автор и на други от арт инсталациите в Хасково. Негова е скулптурата на Баба Яга, за която се водиха много спорове дали е удачна със скритото си значение. Тенев е автор и на бухала пред общината, на фигурите на Оранжевия мост, на паметника на художника Лицо, приседнал на една от централните улици на града.

Според първоначалния замисъл Завистта ще се изобрази чрез човек, разперил ръце, обсипани с пера в устрем да полети. Зад гърба му обаче са го сграбчили и здраво го стискат скелетни ръце, които хващат крилете му и искат да ги пречупят…
„Посланието кой както иска да го разбира, всичко е въпрос на собствен мироглед“, коментира Пилев.
Според първоначалните разчети скулптурата трябва да бъде завършена и поставена в центъра на града към края на годината.

Паметникът в Хасково сякаш идва да онагледи думите, изречени и написани от българския писател Елин Пелин преди повече от 70 години: „Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта”.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>