И ще ми трябват думи – чрез които да повярвам, че всичко се е случило, че е било наистина… И ще е приказно да знам, че ти ще бъдеш там…

shte_bade_ljato

Случвало ли ви се е едно стихотворение да ви накара да научите всичко за автора? Тръгваме по следите на ето това стихотворение:

Ще бъде лято

Александър Урумов

Ще бъде лято и ще се завърна.

Дърветата,

тревите,

дворът –

ще са същите.

Небето, къщите.

И само хората…

ще бъдат непознати.

 

И ще е приказно да бъда там,

и ще е страшно да съм сам.

 

Ще пукат съчки под краката ми,

като куршуми…

Ще ме залае куче зло…

И ще ми трябват думи –

чрез които да повярвам,

че всичко се е случило,

че е било наистина…

И ще е приказно да знам,

че ти ще бъдеш там.

 

Когато се завърна.

Aleksandar_UrumovАлександър Урумов е писател и драматург,  завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на сборниците разкази „Приказки в края на времето” (2009), получил номинация „Южна пролет“ за творчески дебют;  „Малкото име на дните“ (2012), „Тиква! Ботаника на чувствата“ (2013), както и на изследването „Исус Христос – власт и политика” (2002), с допълнено издание през 2013 г.

Александър Урумов е автор на пиесите „Лалугер” (номинации „Аскеер” и „Нова българска драма“, както и три награди за изпълнение на Николай Урумов), „Тиква!”, „Който трябва”, „Положение профундо” (номинация „Иван Радоев) и „Ние, българите”.

Неговият дебютен роман „Али Безсмъртния” излезе през март тази година и веднага застана в центъра на читателския интерес, което я превърна в най-продаваната бг художествена книга за април.

Пише поезия „само в състояние на безпокойство“, като запазва само малка част от написаните стихотворения.

„Пиша стихове от IV клас, но имам само 35 стихотворения, които съм запазил като достойни да видят бял свят. Още не съм събрал за стихосбирка“, каза пред „Икар прес“ авторът.

koritsa_ali

Корица на книгата “Али Безсмъртния. Началото идва след края”.

Романът „Али Безсмъртния”. Началото идва след края“ е написан по действителен случай.

Али е машина за насилие. Иранец, роден в Техеран, той отива на фронта във войната между Иран и Ирак с готовност да стане мъченик за Иран и исляма. Участва в най-тежките сражения и винаги се завръща жив. За него се говори, че е неуловим за куршумите, което му спечелва прозвището Безсмъртния. С тази слава той идва у нас в началото на демокрацията и се превръща в ефективен и изключително безмилостен изпълнител на поръчки в подземния свят.

Съден за убийство, отвличане, участие в организирана престъпна група, въоръжен грабеж, наркотрафик… 14 години прекарва в затвор. 4 от тях – в изолатор. Опасен рецидивист. Но всичко се променя, когато при поредния му арест в неговите ръце попада Библията на родния му персийски език. Сега Али ще трябва да се върне обратно по старите си пътища, но вече като нов човек. И няма да му бъде по-лесно отпреди. Защото никой няма да му вярва.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>