Създаваме песни, които докосват душата и сърцето, харесва ни да пеем за любов, казват Вили и Краси Гюлмезови. През април двамата ще празнуват 30 години брак.

За близо 30-те години, в които са заедно на сцената и вкъщи, Виолета и Красимир Гюлмезови не са изневерили на стила си да представят мелодични, запеваеми песни със силни текстове и с основна тема – любовта. Такива са и заглавията на най-популярните им песни, вече евъргрийни – „Обич“, „Обичам те“, „Аз просто те обичам“, „Не мога без теб“.

„Харесва ни да пеем за обич, за любов. Напоследък се позагуби тази романтика, всичко стана много меркантилно, комерсиално. Казват ни, че по сватби пускат много нашите песни, в чест на влюбените, и това много ни радва. Тези думички, станали заглавия на нашите песни, стигат до сърцето на всеки човек“, вълнува се Виолета. „За любов ще пеем, разбира се, а не за телефони и коли“, коментира Краси.

Определят „Шик“ като най-лиричния и романтичен дует и много сполучлив тандем между талантлив композитор, аранжор и музикант и певица с изключителни вокални данни, школувани в групи като „Стил“ и „Домино“. Дует „Шик“ са обичани и защото са едни от най-скромните изпълнители, не се натрапват в медиите и са естествени в общуването си с хората.

„Не се правим на звезди и не се смятаме за такива. Кариерата е нещо временно, най-ценни са децата и семейството“, казва Вили. „Не обичаме светските шумотевици, – допълва Краси. – Не се правим на излишно скромни или незабелязани, напротив, наясно сме, че ни ценят.“ Вили пък добавя: „Никога целта ни не е била например да бъдем номер едно на всяка цена, но си знаем, че много хора ни харесват и обичат“.

Двамата израстват без бащи, но затова пък майките им дават пълната свобода на избор и развитие. Родената в Костинброд Виолета остава без баща едва 10-годишна. „Детството ми беше спокойно. Майка ми никога не ме е спирала, каквото съм поискала, това съм правила, и тази свобода ми помогна да се оформя като самостоятелна личност“, разказва Вили.

За себе си казва още, че е „наследничка на твърдоглав шопски род“, и че вродената ѝ безкомпромисност понякога ѝ създава проблеми с околните. Сред приятелите си обаче е известна като лъчезарна жена с благ характер. Първата ѝ изява на голямата сцена е в група „Стил“, а после преминава в група „Домино“, където и среща любовта на живота си – Гюлмезов.

Група „Тоника“ по времето, когато в нея освен Гого и Ева участват Вили (в розово) и Краси (в средата).

Краси, който е роден и израства в Бургас, също рано остава без баща – в X клас. Завършва музикалното училище в родния си град с виолончело. „Моята майка също много ме поддържаше и успях да намеря реализация в София“, казва той. Животът без бащина подкрепа го калява да постига всичко сам. Още като ученик започва да свири „къде ли не и на какво ли не“.

„Свиря на почти всякакви инструменти – струнни, клавишни, малко на ударни, само на духови не бях пробвал. Бях започнал саксофон преди няколко години и ми се отдава. Нали много години правих аранжименти и оркестрации, човек трябва да има поглед върху целия оркестър“, смее се Краси, който днес се слави и като прекрасен пианист.

Един от най-добрите ни съвременни композитори и аранжори е създал около 100 песни за дует „Шик“ и около 400, влезли в репертоара на почти всички големи в поп музиката – Лили Иванова, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Росица Кирилова, Георги Христов, Орлин Горанов, Мариана Попова. „Хубавото е, че си направих професионално студио вкъщи – „Нира“, – казва Краси. – С Вили го нарекохме така по първите букви от имената на децата ни Николай и Рада. Там по принцип реализирам повече мои песни, за нашия дует и за други изпълнители. Не приемам поръчки от всички, които ми се обадят, избирам си да работя само с хора, с които имаме общи симпатии, флуиди и сме съмишленици. И това ме прави щастлив.

„Дали му остава време за песни за нашия дует? Ей това ни е слабото място – казва Вили. – Аз съм много недоволна, че заради работата за други изпълнители Краси просто пренебрегва записите на нови наши песни, а имаме доста готови мелодии.“ На упрека ѝ Краси отговаря, че обещава най-после да подготвят сборен албум със златните хитове на дует „Шик“.

Сърдечно приятелство свързва Краси и Вили с поетесата Дочка Банева, която рано си отиде от този свят. По нейни стихове и музика на Краси е създадена песента “Като стара икона”.

През последните две години дует „Шик“ се изявява и в друго амплоа – като част от триото „Тоника Домини“ заедно с Ева от „Тоника“. Дългогодишно приятелство свързва Краси и Вили с Ева и Георги Найденов (Гого). Съвместната им работа в група „Домино” започва през 1981 г., когато в състава ѝ са Ева, Гого, Вили и Иван Христов, а през 1982 г. към тях се присъединява Краси след казармата.

„Бяхме големи приятели с Ева и Гого, които бяха с десетина години по-големи от нас – спомня си Вили. – „Домино“ беше много семейна група. По време на пътуване падаше голяма веселба. Само Гого имаше книжка, а ние тримата се возехме в колата като куфари. По пътя се разпявахме със забавни песни и много се смеехме.“

Идеята след 30 години старите приятели да се съберат на сцената е на Ева. След като се посъвзема от загубата на съпруга си, който си отиде през 2014 г., тя се обажда на Вили и Краси с предложение да направят нещо в памет на Гого. Кръщават новата формация „Тоника Домини“ по имената на най-важните групи в живота им.

„Тоника Домини“ на концерта в зала „Арена Армеец“, 2016 г.

През 2015 г. триото изнася голям концерт „Спомен за Гого“ при пълна Зала 1 на НДК. Записват и албум „Спомен за Гого“, в който включват 7 златни песни от всички формации: „Бургаски вечери“, „Нощ над града“ и „Есен“ на „Домино“, „Мария“ и „Здравей, как си, приятелю“ на „Фамилия Тоника“, „Нека да е лято“ и „Ладо ле“ на първата „Тоника“, плюс 4 нови песни.

През април 2016 г. „Тоника Домини“ заедно с легендарното трио „Рики е Повери“ изнесоха голям концерт и в зала „Арена Армеец“. При голям успех  премина и турнето на триото им през 2017 г. в САЩ и Канада.

Тяхната крепост

Сватбата им през 1988 г.

Когато Краси се включва в група „Домино“ през 1982-ра, с Вили се харесват от самото начало. „Работихме 6 години заедно, но когато се срещнахме, аз имах друга връзка, а ние сме моногамни хора и трябваше да приключа първо с нея“,  споделя Вили. „Тя беше голяма красавица и в интерес на истината падна голямо ухажване“, казва Краси. И двамата се засмиват на закачката с думата „беше“. „Аз обаче търпеливо изчаках моя момент и забих ножа в сърцето ѝ“, шегува се Краси. Женят се през 1988 г.

„Ние сме много задружно семейство“, казва простичко Вили. За близо 30-те години брак те съумяваха да държат семейството си далече от сплетните. Вили е стопанката на скромния им дом в „Надежда“. Твърди, че се е посветила на съпруга си и не се дразни от по-голямата му популярност като композитор, аранжор и музикант, напротив: „Краси е много голям талант, това е дорба от Господа и се гордея с него. Вдъхновението не идва по поръчка, затова, като се сети за нещо и се затвори в студиото, не го закачам. Спестявам му битовите грижи. Не му се меся с идеи, аз от тия работи не разбирам. Аз съм певица, нищо повече. За мен най-важни са семейството и децата и тази роля ме удовлетворява. Виж, когато става въпрос за възпитание на децата или за ремонт в дома, тогава със сигурност се намесвам. Обичам да готвя, да си подреждам дома, грижа се за три кученца и две пораснали деца“.

Порасналите им деца вече са студенти. Никола е на 23 години и следва кино и телевизионна режисура в Нов български университет. „Сам подбира музика към филмите си. Много е музикален, но не пое по нашия път. В един момент искаше да учи китара, но започна твърде късно и загуби интерес“, споделя майката. Рада е на 21 години и следва “Международни икономически отношения” с испански в УНСС. „По едно време тя учеше пиано, искаше да пее, но татко ѝ нямаше време да се занимава с нея“, смее се Вили. И двете деца не желаят да ги свързват с популярните им родители.

Семейство Гюлмезови: Виолета, Рада, Никола и Красимир.

„С ръка на сърцето мога да кажа, че и двамата сме много отговорни към децата си – казва Вили. – Много ги обичам и няма да ги оставя докато съм на тоя свят. Израснаха като прекрасни младежи – добре възпитани, кротки и умни, състрадателни и това ме прави щастлива. Подкрепяме ги и ги поощряваме в избора им.“

През 2018 г. семейството ще празнува 30 години брак като в приказките, което е рядкост сред артистичните двойки. „Каква е формулата ли? Еех, каква е, търпение, компромиси, любов, отговорност към децата. И двамата да гледат в една посока, и то в името на децата, те да са добре и да са щастливи. Кризи сме имали, разбира се. Ние по принцип не сме шумни и скандални хора, не си крещим един на друг. Недоразуменията всеки преживява по свой начин. Аз обикновено замълчавам, затварям се, гледам телевизия, докато ми мине. Мъжът ми и той почва да твори нещо. Когато се събереш да живееш с някого, трябва да си отговорен към този съюз.“

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>