Суперхраната е богата на диетични фибри, качествени протеини, ефективна е при много заболявания, помага за нормализиране на теглото.

Така изглежда растението киноа.

Напоследък киноа все повече се споменава от диетолози като суперхрана. Какво представлява и защо за нея се говори с толкова много суперлативи?

Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.

Полезни свойства и състав:

Листата на киноата са незаменимо общоукрепващо средство, богато на витамини. Съдържат каротин, аскорбинова киселина, 17 аминокиселини, от тях 10 не се синтезират в организма, т.е. са незаменими и се набавят само чрез храната.

Необработените семена на растението предизвикват повръщане и имат слабителен ефект. Може да се използват при хранителни отравяния и хроничен запек.

Отварата от киноа има антибактериални свойства и намира приложение при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, кожата.

Листо от растението се поставя върху рана, за да предотврати евентуална инфекция.

Стари лечебни книги пазят рецепти с киноа срещу радикулит, хемороиди, подагра, сърдечни заболявания и др.

Противопоказания:

При продължителна консумация или при прекаляване с брашно от киноа или със семената е възможно обостряне на съществуващи заболявания на храносмилателната и нервна системи. Растението не трябва да се употребява от хора с камъни в бъбреците и жлъчката.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода 0.0 мл.
Белтък 14.0 гр.
Въглехидрати 64.0 гр.
Мазнини 6.0 гр.
Калории 368 кал.

10 причини да включите тази храна в менюто си

Добър източник на диетични фибри. Поради факта, че това е едно семе, тя съдържа фибри, които помагат за доброто храносмилане и предотвратяват запек.

Изключително добър източник на протеини. Киноата е богат източник на качествени протеини. Прекрасните протеини, предлагани от нея, включват девет незаменими аминокиселини, които изграждат и възстановяват клетките на тялото.

Помага да се поддържа нивото на кръвната захар. Съдържа сложни въглехидрати, които се считат за добри въглехидрати, защото те не  увеличават изведнъж нивата на захарта в кръвта. Те помагат да се поддържа нивото на кръвната захар.

Добре е за сърцето и кръвоносните съдове. Тази здравословна храна е добър източник на основен минерал – магнезий, който е необходим за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник на рибофлавин. Тя е много добър източник на рибофлавин – витамин B2, което е от много съществено значение за поддържане на доброто здраве.

Съдържа полезни минерали. Киноата съдържа добро количество манган и мед. Тези важни минерали са антиоксиданти, които помагат на тялото ви да е здраво.

Не съдържа глутен. Чудесна алтернатива за хора, които имат непоносимост към глутен, защото тя е без глутен.

Помага за намаляване нивата на холестерола. Тя съдържа хранителни вещества, които помагат за намаляване нивата на холестерола в кръвта и по този начин се счита за добра за сърцето.

Добър източник на калций. Освен че е добър източник на протеини, тя е и добър източник на калций. Качеството на протеина й е почти равно на този на млякото. Тези две съставки правят киноата полезна за костите. Това важи най-вече за жените, тъй като те са податливи на остеопороза.

Помага за намаляване на теглото. Благодарение на своите сложни въглехидрати и фибри, киноата е идеална за хора, които искат да намалят теглото или, които желаят да поддържат здравословно тегло.

Как се приготвя?

У нас киноа се използва предимно за добавка към салати, защото заради съдържащите се в нея много качествени протеини засища и е превъзходен заместник на месото. Безвкусна е, затова трябва да се прибавя към добре подправени салати и други ястия.

Преди готвене на киноа трябва да се уверите, че слоят сапонини на семената е бил отстранен. Той може да даде горчив вкус, ако не се изплакне правилно.

Варена Киноа. След накисване и изплакване, може да бъде сварена във вода. Към 1 чаша се сипва около 1½ чаши вода. Ври около 15 минути, след това се добавя щипка сол. Ако се вари под налягане, са необходими само 5 минути на силен огън.

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>