Огненият цвят се смята за символ на любовта и страстта, но в същото време се свързва с агресията и опасността. Какво смятат учените по въпроса.

4erveno111

Правда Василева

Огненият цвят се смята за символ на любовта и страстта, но в същото време се свързва с агресията и опасността. Учените дават различни обяснения за това – физиология, културни традиции.

Пикантната символика

И до днес самките на някои маймуни показват готовността си за размножаване по много откровен начин – генителиите им почервеняват. Но ри други самки това желание се отразява на лицето им.

Тази версия проверили учени от Рочестърския университет в САЩ. В експеримента участвали 25 мъже, на които показвали снимка на едно и също момиче, облечено в бяло или в червено. Лицето й било скрито с ретуш. Доброволците трябвало да оценят доколко младата жена е склонна към романтични изживявания. Отговорите показали, че червеният цвят бил по-възбуждащ за мъжете. Вероятно у тях се събуждал приматът, който реагирал на зачервените лица на самките, готови за размножаване.

Но приматите са предтечи и на жените. Установено е, че мъжете в червено облекло привличат жените. А ако жена види жена в червено? В нови експерименти на екипа от Рочестър се описва точно такава ситуация.

В първия вариант участвали 200 жени. Те трябвало да погледнат снимките на едно и също момиче, облечено в червено и в бяло, и да оценят неговата привлекателност. Резултатът – жените също възприемат червения цвят като по-сексуален.

4erveno11-1-2

На следващия етап включили 300 жени. Задачата им била да си представят и ситуация, при която воюват за един и същи мъж. Резултатът показал, че червената дреха подтиква доброволките да виждат в момичето съперница, която може да им отнеме мъжа.

В третия вариант жените трябвало да сравняват две снимки на момиче, облечено в червено и в зелено. Участничките били студентки от университета, хетеросексуални. Помолили ги да оценят доколко момичето е сексуално активно, готови ли са да я запознаят с приятеля си и дали ще са спокойни, ако знаят, че той е насаме с госпожицата.

Отново момичето в червено се възприемало като по-сексуално, по-опасно, предизвикало повече ревност.

red-dress-galliano2

Червената рокля на Джон Галиано.

Внимание: опасност!

Психолози от Базелския университет в Швейцария установили, че и човекът, и животните не се доверяват на храна с червен цвят. И за това има биологично обяснение. Често пъти той е елемент от украсата на отровните животни. Гледайки подобна разцветка, хищникът разбира, че такава жертва едва ли ще е вкусна.

При хората този цвят навсякъде сигнализира за опасност – светофари, забранителни знаци. Но какво да кажем за многото плодове, зеленчуци, подправки, вина и месни изделия с всички оттенъци на червеното, което въобще не се отразява на гастрономическата им привлекателност.

Авторите посочват, че тук вероятно се смесват културни влияния. Забранителният смисъл на червения цвят може би произтича от социалните правила. Освен това има различни оттенъци на червеното. Например хищниците и хората ядат меса, без въобще да се страхуват от неговата разцветка.

Агресия в алено

Антрополози от Даръмския университет в Англия открили, че на спортни състезания (бокс, борба) по-често побеждават спортисти с червени екипи. Съдиите са по-склонни да присъждат повече точки на спортисти в червено. Обяснението е, че червеният цвят се свързва и с агресивното поведение.

В животинския свят доминантните и най-агресивните самци наистина се отличават с по-червена окраска и с по-високо равнище на тестостерон. Възможно е такива поведенчески реакции да са се запазили и у човека.
Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>