Помага при депресия и разбито сърце, стрес, сърдечни проблеми, кашлица, при умствена натовареност и дори при диабет. Но със 70 процента какао.

Той е особено ценен през този сезон, когато имате нужда от тонус, за да преборите пролетната умора. Проучване след проучване доказват, че черният шоколад е добро лекарство не само за разбито сърце. Разбира се, става въпрос за шоколад със 70 процента какао. Ще се радвате на много здравословни ползи – това вече официално е доказано от учените.

Най-новите изследвания подкрепят твърденията, че черният шоколад е полезен за сърдечно-съдовата система: 9-годишно шведско проучване установява, че повече от 31 000 жени, които яли едно или две блокчета от 100 г тъмен шоколад всяка седмица, са намалили риска от сърдечна недостатъчност с една трета.

Друго дългосрочно проучване в Германия установява, че едно блокче тъмен шоколад на ден понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт с 39 на сто.  Това се дължи на флавоноидите в какаото – антиоксидантни съединения, които увеличават гъвкавостта на вените и артериите.

Изследователи от университета в Копенхаген пък установили, че тъмният шоколад е далеч по-засищащ, отколкото неговите по-леки цветни братя и сестри. Той намалява апетита за сладки, солени и мазни храни.  Джакпот!

Черният шоколад е любимото лакомство и на „полезните“ микроби в човешкия организъм, според учени от университета в Луизиана. Когато започнат да „поглъщат“ шоколадовите молекули, микробите ги превръщат във вещества с особено силно противовъзпалително действие. Тези нови молекули се разпространяват из цялото тяло с кръвта и отстраняват възпаленията, предпазват сърцето и кръвоносните съдове от различни вреди.

Оказва се, че жените, които ядат всеки ден черен шоколад по време на бременността си, са по-издържливи да се справят със стреса. Също така, финландско проучване установява, че техните бебета са по-щастливи и се усмихват повече.

Черният шоколад може да не е враг на диабета! В италианско проучване участниците, които всекидневно приемали блокче черен шоколад в рамките на 15 дни, постигнали спад на инсулиновата резистентност почти наполовина.  Учените коментират, че флавоноидите увеличават производството на азотен оксид и това помага да се контролира чувствителността към инсулин.

shokoladat_lecheben2

Швейцарските учени  са установили, че когато много тревожни хора хапват около 45 г тъмен шоколад всеки ден в продължение на две седмици, техните нива на стрес хормоните значително намаляват и метаболитните ефекти на стреса са частично смекчени.

Изследователи от Лондон наскоро са тествали слънцезащитните способности на шоколадовите флавоноиди. След 3 месеца ядене на шоколад с високо съдържание на флавоноиди кожата на хората в експеримента се зачервявала на слънце двойно по-бавно  (фектът от изгаряне се забавя).

A в университета в Нотингам са установили, че приемът на какао увеличава притока на кръв към ключови части на мозъка в продължение на 2 до 3 часа, което би могло да подобри производителността и бдителността в краткосрочен план.

Други изследователи от Оксфордския университет са разглеждали дългосрочните ефекти на черния шоколад върху мозъка чрез проучване на хранителния режим на повече от 2000 души над 70-годишна възраст. Те установили, че тези, които консумирали богатите на флавоноиди шоколад, вино или чай, получават по-добри резултати на когнитивни тестове.

Едно проучване установява, че шоколадът успокоява кашлицата почти както и кодеинът, благодарение на съдържанието на теобромин. Този химикал може да потисне дейността в част от мозъка, наречена „блуждаещ нерв”.  При това шоколадът няма негативните странични ефекти на кодеина!

В южноамериканските нации има традиция още от 16-и век за лечение на диария с какао. Учени  от Оукланд открили, че какаовите флавоноиди се свързват с протеин, който регулира секрецията на течности в тънкото черво и спира разстройството.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>