През епохата на Великите географски открития ювелирните майстори гравирали раковините или ги поставяли в изящен филигранен обков от злато и сребро.

Оливера Арнаудова

Наутилусите са семейство морски главоноги. Името им идва от Наутилус (гръцки: ναυτίλος – “моряк, мореплавател”). Живеят в топлите океански води на Тихия и Индийски океан. Имат спирална раковина с диаметър 15-23 см и тегло до 1,8 кг. Разделена е на 35-39 камери. Черупката на наутилуса е един от най-добрите примери за логаритмична спирала в природата. Бисерният наутилус (Nautilus pompilius) е сред най-популярните видове.

В индуската митология наутилусите са символ на вътрешната природна красота и сътворението. Раковината на наутилуса символизира златното сечение.

Пропорцията на златното сечение е известно като числото Фи – 1,61803… числото на безкрайността –  „Ключът към физиката на космоса“ (Платон)

Съотношението на златното сечение се използва широко в изкуството, архитектурата и религиозната символика.

Великите художници са го използвали в картините си. Музеят Гугенхайм, дизайн на Франк Лойд Райт има формата на раковината наутилус-съвършената спирала. Учените стигат до извода, че хората считат за красиви  тези произведения на изкуството, сгради и дори пропорции на лицето, подчиняващи се на това сечение.

Музеят Гугенхайм в Ню йорк.

Уникалната красота на наутилусите не остава незабелязана от човека. През епохата на Великите географски открития, европейските творци били вдъхновени от екзотични материали и находките станали достъпни и за тях. Ювелирните майстори наричали наутилусите “бисерни кораби”. Гравирали раковините или ги поставяли в изящен филигранен обков от злато и сребро, създавайки възхитителни чаши.

Този вид изработка е била особено популярна сред италианските и нюрнбергските майстори от края на XVII и началото на XVIII в. В декорацията на изящните наутилуси обикновено се използвали изображения на митологични персонажи, свързани по един или друг начин с морската стихия.

Изработката на тези изящни чаши, които  не били просто съд за пиене на вода или вино е свързана с представянето на естетически обект, дълбоко символичен съд с ефектна външна орнаментика. Основата символизира Земята, ствола поддържащ чашата символизира домът. Краят на чашата е венец, завършек на композицията като покрив – покривът на дома. Формата на чашата е строга и тържествена, подчертаваща особено важната си роля на празничната маса. Този красив предмет, произведение на изкуството се изработвал от злато, сребро, кристал, керамика, а от XVII век и от стъкло.

В Европа от началото на 16 век монарси, аристократи или заможни търговци колекционирали изящни вещи – т.н. „театър на вселената” (“theater of the universe”). Шедьоври на ръчно изработени изделия на изкуството се помещавали в предтечи на днешните музеи – „Кабинети на куриозите” (“cabinet of curiosities”), „Стая на чудесата” (”room of wonder”) или „стаи за изкуство” (kunstkamer).

Често били използвани и в натюрморти заради красотата и екзотиката им. Eлегантност и изисканост при тяхното изобразяване виждаме в творбите на холандските художници от 17 век: Уилям Калф (Willem Kalf), Уилям Хеда (Willem Heda), Герит Хеда (Gerrit Heda).

Благодарение на тези натюрморти,  свързваме холандците и с един нов свят извън териториалните им европейски граници – един колониален свят, отразяващ вълнуващи чужди земи и голямо богатство.

Седефът пленява. От древни времена, перлата носи символизъм за лечебна сила на всички болести, способност за защита на брака, предпазване от уроки,  благоприятен ефект върху цялостното състояние на човека. В древен Египет заради своята красота и лекота на обработка, седеф се използвал за направата на колиета, гривни, различни съдове. В древен Рим, седефът е символ на сила и мъдрост, перлата носи щастие и разкрива красотата на жената.

Холандски, а по-късно германски ювелири, следвани от китайските майстори, са оценили по достойнство декоративните възможности на раковината Наутилус Помпилий. Успехите на европейските бижутери да сътворяват подобни сувенири с впечатляващо разнообразие се обяснява със значителния им опит при работа със седеф, с който гравирали оръжия и мебели.

Положени в орнаменти от злато и сребро, украсени със скъпоценни камъни, екзотичните мекотели с красиви въртеливи спирални къдрици и сложен дизайн се  превръщат в шедьоври на изкуството. Вярвали, че раковините им са надарени с мистериозни пречистващи и лечебни свойства. Убедени били, че в тези чаши отровата губела своята сила.

Очарованието на чашите Наутилос не е намаляло през последните 500 години. Те са едни от най-разпознаваемите символи за богатство и разкош в барокова Европа. Нека им се насладим!

Важни връзки:

Грим студио и школа по грим на Оливера Арнаудова

Школа по декупаж и приложни арт техники на Оливера Арнаудова

Статии от Оливера Арнаудова

 

Comments

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>