Знаете ли колко благоприятно е за здравето? Седем напълно разумни и здравословни причини да не се отказвате от любимия навик.

kafe_7pr111

Чаша кафе за щастие? Звучи наивистично. Да сложим обаче ръка на сърцето и да си признаем: често търсим доводи в полза на кафето, когато ни критикуват, че прекаляваме с него. Да, несъмнено кофеинът, съдържащ се в него, създава зависимост. Но ползите за здравето също не са за пренебрегване. Ето цели седем причини “за” пиенето на кафе в умерени дози – по 2-3 чаши дневно.

За здрава усмивка

Знаете ли, че кафето има антибактериални свойства и може да намали риска от рак в областта на устната кухина, както и да се справи с голяма част от вредните бактерии.

Намалява риска от рак

Както споменахме по-горе, кафето може да ви предпази от рак на устната кухина, но освен това е в помощ и на превенцията срещу рак на кожата и гърдите. Определени компоненти в него ограничават растежа на раковите клетки, затова между 2 и 5 чашки дневно звучи съвсем разумен режим.

За концентрация

Само една чашка кафе ще събуди мозъка и ще повиши способностите за концентрация. Ако работата ви изисква бърза мисъл, кафето със сигурност ще ви е от помощ.

Вероятно така изглежда мечтата на кафемана...

Вероятно така изглежда мечтата на кафемана…

За повече енергия

Ако не сте успели да се наспите добре, със сигурност знаете към какво да посегнете, за да се събудите.

За бърз метаболизъм!

Пийте кафето си без сметана и захар днес, след това посегнете към онова парче торта. Точно така – кафето временно забързва метаболизма с цели 15% и създава усещане за ситост. Така че ако изпитвате необходимост от някое сладко прегрешение, точният момент е точно след кафето.

Кафето сутрин е по-добро от антидепресант.

Кафето сутрин е по-добро от антидепресант.

Намалява риска от диабет

Кафето намалява рисковете от развитие на диабет тип 2, обаче има уловка. Това важи само за безкофеиновото.

За щастие

Изследвания са доказали, че почивката за кафе веднага се отразява благоприятно на настроението ви. Малко време за себе си в комбинация с кофеин – да, да и да.  Така че, ако страдате от понижено настроение следобeд, вземете си 5-минутна почивка за кафе и ще възстановите бързо силите.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>