Повечето растения в саксия не са подходящи за стаята, в която спите, но има 9, които дори са полезни.

Каланхое - красиво и полезно.

Каланхое – красиво и полезно.

Много от популярните стайни растения през нощта абсорбират повече кислород, поради което не са подходящи за помещението, в което спим. Има обаче няколко, които са особено подходящи за спалнята ни. Те не само, че не поглъщат, но и отделят допълнителни количества кислород именно през нощните часове. Освен това, през останалото време пречистват въздуха от химически агенти и въглероден диоксид. Все пак не поставяйте тези цветя твърде близо до леглото, а на не по-малко от 1 – 2 метра.

Хлорофитиум – неутрализира токсичните вещества (особено формалдехид), овлажнява и изчиства въздуха микроорганизми. Четири възрастни растения могат да пречистят 70 – 80% от въздуха за 1 нощ в стая от 10 кв.м.

Спатифилиум – поглъща замърсителите от въздуха. Нормализира влажността в стаята. Препоръчва се да се постави в спалнята за спокоен и здрав сън.

Алое – намалява количеството на токсичните вещества (абсорбира до 90% от формалдехида, който се отделя от мебели, изработени от ПДЧ). През нощта произвежда кислород и поглъща въглероден диоксид.

Каланхое – през нощта отделя кислород. Облекчава депресивни състояния.

Бегония – неутрализира вредни вещества и микроби във въздуха. Ароматът й облекчава депресия. Особено не препоръчва за спалнята и за възрастни хора, страдащи от различни заболявания.

 Здравец – убива микробите, обогатява въздуха, премахва вътрешното напрежение, помага за регулиране на хормоните при жените. Особено полезен е при безсъние, но може да причини някои алергии, тъй като има силен аромат.

Сансевиерия – идеалното растение за спалнята. Поддържа оптималното ниво на кислород в закрито помещение.

Кактус – колкото по-дълги са игличките му, толкова по-добре. Тези растения убиват бактериите и намаляват вредното йонизиране на въздуха, като ни предпазват от електромагнитните излъчвания. Препоръчително е да поставите растението в помещение, в което има компютър и телевизор.

Лаврово дърво – клонче от него в леглото на бебето е смятано за най-добрият лек за безсъние при децата. А сънят при възрастните се повлиява добре от лавандула и розмарин, които все по-често се срещат и под формата на саксийни растения.

Виж още: Цветя за дома от НАСА

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>