Тя е обожавана, сочена за пример, цитирана, следвана. Умее да печели и увлича съмишленици за родолюбивите си и образователни каузи.

Боряна Антимова

За Цвета Кирилова казват, че е рядко съчетание на красота и харизма с интелект, образованост и богата обща култура. Впечатляващ е и талантът ѝ да говори – красиво, вълнуващо, вдъхновяващо. Пише също толкова въздействащо, с ярки епитети и ясни и смели тези.

„Роден водач“, твърдят съмишлениците и последователите ѝ, а те са десетки хиляди в социалните мрежи, хора всякакви – от обикновени българи до лидери на институции, неправителствени организации и бизнеса. В общуването си е усмихната, позитивна, премерена и дружелюбна. Тя е обожавана, сочена за пример, цитирана, следвана. Умее да печели и увлича съмишленици за родолюбивите си и образователни каузи и проекти. Затова на 1 ноември я поздравяват като будител, а на 24 май – като просветител.

Тя е бунтарка, свободолюбива и борбена. Наричат я „красивото лице на патриотизма“ и „една красива съвременна будителка“ заради активността ѝ в социалните мрежи, където всеки ден поства въздействащи текстове. В тях припомня за славното ни минало, критикува управляващите, че не бранят достатъчно националните интереси. Призовава сънародниците си да не забравят ценностите си и да обичат и съхраняват културата, традициите и обичаите ни. Заради широката ѝ обществена дейност беше предложена от няколко неправителствени организации за лице на ротационното председателство на България в Европейския съюз.

Родена е в София, в семейство с 3 деца, а патриотизмът ѝ е в гените. Родът на баща ѝ е от Стрелча, много свободолюбив и бунтовнически район, част от Четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание. Тя завършва „Управление на масовите комуникации“ и „Управление на връзки с обществеността“ в НБУ. Близо 20 години работи в телевизии като репортер, водещ и продуцент.

Допреди няколко години блестеше като една от звездите на Нова телевизия, където работи като новинар, водещ на следобедната емисия и на сутрешния блок „Здравей, България“. През 2011 г. напуска медията, за да се отдаде изцяло на общественополезна дейност. Година по-късно създава „Сдружение Азбукари“, чиято мисия е да развива социалната интеграция, да насърчава и подкрепя талантливите деца и да ги вдъхновява да не изоставят мечтите си. Проектите на организацията, дело на Цвета и съмишлениците ѝ, като „Букварино“ и детската карта „Обичай родината“ се определят от специалисти като революция в образованието и възпитанието на българчетата в патриотизъм.

Основният екип на „Азбукари“: Цвета Кирилова (председател), Яна Трендафилова и Антон Кирилов.

Цвета се вдъхновява от будителите от Възраждането, издигали България на висоти и помогнали за опазването на националните ценности и за отстояването на българската идентичност. Тя често провокира младите хора и българите зад граница, в които също вярва, с постове във фейсбук. В тях не се уморява да повтаря, че те могат и че България може и трябва да се реформира. А всяка промяна тръгва от образованието и от децата и младите хора, затова е създала „Сдружение Азбукари“.

На най-българския празник 24 май е стартът на създадения от Цвета Кирилова инфомационен сайт www.azbukari.org Новата медия ще акцентира върху статии и новини с патриотична насоченост, които повдигат самочувствието, критикуват грешките и предлагат идеи за по-доброто ни развитие като нация и държава. За списването на онлайн изданието е привлякла водещи журналисти от пресата, които са публикували истории на успели българи у нас и по света.

Сайтът “Азбукари” ще публикува предимно статии и новини на патриотична тема.

В изданието за пръв път ще бъдат събрани на едно място статиите на журналиста, общественик, будител и създател на „Сдружение Азбукари”, които тя публикува от години в социалните мрежи. В тях лицето на европредседателството ни критикува, вдъхновява и зове българите да се хванат заедно за една по-бърза и качествена промяна в мисленето и действията, която да доведе до цялостна промяна на манталитета, самочувствието и развитието ни като нация. Каузата на „Сдружение Азбукари” и „Единение Българи за България” – също неправителствена организация, създадена от Цвета, е да даде кураж на обществото, защото „България може!”

В рубриката на новия сайт „Променяме България” ще се представят българи от страната и чужбина, които с идеите и проектите си променят родината. За пръв път ще бъде представен изследователят Павел Серафимов, който над 30 години се рови в големите световни книгохранилища и преобръща историята, както той казва, „с главата нагоре”. Серафимов доказва, че сме наследници в голям процент на гените на траките и, че България е люлка на най-древната цивилизация, с което си навлича гнева на историци и крайни патриоти.

Цвета Кирилова твърди, че не се бои да публикува текстове с подобни скандализиращи тези. Чрез новата медия тя иска да събере и даде трибуна на автентичните родолюбци, които дават мило и драго за българщината, без да са обвързани с политически формации и без да използват темата патриотизъм за лични комерсиални ползи.

Обединител на Балканите

Една от родолюбивите мисии на Цвета е обединението на българите на Балканите. От 3 години тя търси сподвижници и съмишленици в Западните покрайнини. Съвместно с генералното ни консулство в Ниш се организират празници и гостувания на българчета от Западните покрайнини у нас. На 22 май в центъра на Цариброд пя фолклорният певец Веселин Василев на концерта, организиран от Цвета и „Сдружение Азбукари“. Сутринта те присъстваха на детски спортен празник, на който раздадоха на 50 деца тениски с логото на “Сдружение Азбукари” и “Единение Българи за България”.

ЗА НЕЯ

Тя е гордост и надежда за България

Цвета Кирилова е личност, отдадена на родината, гордост и надежда за нова и модерна България. Разполага с огромна позитивна енергия, силна интуиция и талант. Работи упорито и постоянно развива своите умения и способности. Умее да печели и увлича хората за добрите каузи. Дава надежда и кураж на хиляди българи у нас и по света с позитивните си послания и коментари. Проектите и инициативите на „Сдружение Азбукари“ ще оставят трайна следа в съвременното обучение и възпитание. Тя е пример за креативност, чар, интелект, баланс и мяра. Винаги е стилна и примерена във всичко, което прави.

Николай Колев, консул в Генералното консулство в Ниш

Дава мило и драго за българщината

Много ценя и уважавам Цвета като човек и за мен е чест да бъда сред приятелите и съмишлениците ѝ. Хубав, слънчев, добронамерен човек, който мило и драго дава за българщината. Тя е безкрайно чиста и светла личност, милее за България. Според мен точно такива хора трябва да участват в управлението на държавата.

Петьо Сталев, съмишленик

Отдадена е изцяло на обществото

При Цвета е налице едно рядко съчетание – много красива, умна и интелигентна жена, с широка култура и познания. Тя е и инициативна, организирана, целеустремена и направо отдадена на обществото. Така биха я определили всички, които я познават и са работили с нея.

Проф. Борис Колев, преподавател в ЮЗУ и един от авторите на Конституцията

Тя е водач

Тя е страхотен човек и страхотна жена – красива, интелигентна. Аз често казвам на шега, ама то си е истина, че Цвета трябва в тази държава да прави нещо по-голямо, по-сериозно. Българите имат нужда от хора като нея. Тя е водач и трябва да заеме своето място на водач.

Славчо Пееев, актьор и съмишленик

 

Публикувано във в. “Труд”, 23 май 2018 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>