Бумът в развитието на високите технологии доведе до появата на роботи, които направо може да сбъркаш с живи същества.

С всяка година хуманоидните роботи стават все повече и повече приличащи на хора, както като външност, така и като поведение. Някои хора са възхитени, други това ги плаши, но никой не е равнодушен.

Хуманоидните роботи все повече се доближават по визия и функции до човека. Заедно с радостта от постиженията, човешкият род все по-често си задава въпроса: а какво ще правят хората, когато роботите започват да ги заместват в производството например?…

Ето до какви висоти е достигнало развитието на роботиката. Снимките са на агенция Reuters.

Надин

REUTERS/Edgar Su.

REUTERS/Edgar Su.

Хуманоидният робот Надин (Nadine), създаден от професор Надя Телман и нейния екип от технологичния университет в Нанян, поздравява околните по време на интервю с репортерите на агенция Reuters в университетския кампус в Сингапур, 1 март 2016 г. Учените предвиждат в бъдеще този робот да стане пълноценен помощник на човека и да може самостоятелно да се грижи за възрастни хора.

Geminoid HI-2

REUTERS/Ivan Alvarado.

REUTERS/Ivan Alvarado.

Жена си прави селфи с робота Geminoid HI-2, по външност приличащ на своя създател, японския професор Хироши Исигуро в Сантяго, Чили, 19 януари 2016 г.

Xiaomei

REUTERS/China Daily.

REUTERS/China Daily.

Роботът Xiaomei на презентация в университета в Дзюдзян в провинция Цзянси, Китай, 3 юни 2015 г. Роботът, създаден под ръководството на преподавателя Цзанг Гуангсхун, може да преподава учебен материал и да възприема някои гласови команди, например „Повторете“ и „Продължавайте“.

Yangyang

REUTERS/Kim Kyung-Hoon.

REUTERS/Kim Kyung-Hoon.

Хуманоидният робот Yangyang демонстрира мимика, изразяваща определен спектър от емоции, на презентация в Пекин, Китай, 29 април 2015 г.

Робот актьор

REUTERS/Vincent West.

REUTERS/Vincent West.

Испанският актьор Антонио Бандерас с робот, който е използван на снимките на екшъна „Живи машини“, на Международния кинофестивал в Сан Себастиян, Испания, 21 септември 2014 г.

На модно ревю

REUTERS/Toru Hanai.

REUTERS/Toru Hanai.

Хуманоидният робот HRP-4C излиза на подиума по време на модното ревю на Shinmai Creator’s Project в Токио, Япония, 23 март 2009 г.

Асистент на стоматолог

REUTERS/Kim Kyung-Hoon.

REUTERS/Kim Kyung-Hoon.

Стоматолог демонстрира робот, който играе ролята на пациентка, в университета „Сьова“ в Токио, Япония, 25 март 2010 г. Хуманоидният робот е разработен като тренажор за студенти по стоматология.

Мис Айко

REUTERS/Issei Kato.

REUTERS/Issei Kato.

Компанията Toshiba представя андроида с име Мис Айко Тихира. Мис Айко владее жестомимичния език. Демонстрацията е в град Тиба, Япония, 7 октомври 2014 г.

На бал

REUTERS/Sergei Karpukhin.

REUTERS/Sergei Karpukhin.

Посетители на научната изложба „Бал на роботите“, играят с един от роботите в Москва, 17 май 2014 г.

Копие на създателя си

REUTERS/Juan Carlos Ulate.

REUTERS/Juan Carlos Ulate.

Датският учен Хенрик Шарфе (вдясно) позира с робота си Geminoid-DK, който е негово пълно копие, на презентацията на Световната олимпиада на роботите в Сан Хосе, Коста Рика, 16 август 2013 г.

Емоции, емоции

REUTERS/Nicky Loh.

REUTERS/Nicky Loh.

Робот, създаден в електротехничния факултет на Националния университет на Тайван, демонстрира спектър от човешки емоции с мимика на Международната изложба на роботите в Тайпе, Тайван, 19 октомври 2010 г.

Бомба!

REUTERS/Yuriko Nakao.

REUTERS/Yuriko Nakao.

Хуманоидният робот Кансей, което на японски означава „чувствителност“, изразява страх при надписа „бомба“ по време на презентацията в лабораторията на университета  Мейджи в Кавасаки, Япония, 4 юни 2007 г. Роботът, създаден от професор Юничи Такено и неговия екип, може да изразява 36 емоции след написване на дума в неговия софтуер. А софтуерът е разработен на базата на 500 хиляди думи.

Да хапнем суши

REUTERS/Michael Caronna.

REUTERS/Michael Caronna.

Робот хваща с ръце пластмасово суши по време на презентация в Токио, Япония, 12 юни 2009 г.

Учителката Сая

REUTERS/Issei Kato.

REUTERS/Issei Kato.

Деца се запознават с хуманоидния робот Saya в ролята на учителка, на презентация в училище в Токио, Япония, 7 май 2009 г. Роботът може да говори на различни езици и да изразява емоции като щастие, удивление, печал, страх, яд, отвращение.

Виртуоз на кларинет

REUTERS/Nir Elias.

REUTERS/Nir Elias.

 Робот свири на кларинет в Шанхай, Китай, 2 ноември 2006 г.

Булка

REUTERS/Toru Hanai.

Хуманоидният робот HRP-4C в сватбена рокля на японския дизайнер Юми Кацура присъства на пресконференцията с неговия създател Казухито Йокой в Осака, Япония, 22 юли 2009 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>