Творбите на класическия фотограф на XX век променят цялата концепция на модата, красотата и сексуалността.

Helmut-Newton-profile

Хелмут Нютън (Helmut Newton), иска или не, отдавна е признат като класическият фотограф на ХХ век. Негови фотоси, направени в зората на 70-те години на миналия век, не губят своята актуалност и днес.

Този изключителен човек с невероятен талант променя света със своите фотоси и революционизира фешън фотографията! Негови творби са променили цялата концепция на модата, красотата и сексуалността. За него казват, че и днес, когато снимате мода, Нютън е една крачка пред вас.

Стилът му оказва влияние на много негови съвременници като Марио Тестино и Дейвид Бейли, както и на кинорежисьори от ранга на Стенли Кубрик, Браян де Палма и Роман Полански.

Самият Нютън пък се вдъхновява от филмите на Ерих фон Щрохайм и от снимките на Брасай от нощен Париж. Сред лицата, които снима, са цяла галерия от известни имена в модата – Палома Пикасo и Пиер Карден, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Надя Ауерман и Синди Крауфорд. Снимал е и повечето големи музиканти и филмови звезди на своето време.

Той е роден в Берлин на 31 октомври 1920 г. Като част от богато еврейско семейство, още от малък свиква с лукса и комфорта.

Геният купува първия си фотоапарат на 12 години със спестени джобни пари. През 1936 г. е изключен от училище, тъй като е определен за “безнадежден ученик”. Тогава баща му изрича съдбовни думи, които по-късно ще се окажат пророчески: “Момче, ще свършиш на улицата”.

Първата му работа като асистент е при фотографката Елсе Симон и продължава две години. През 1938 г., когато нацистите предприемат атака срещу евреите, Елсе е принудена да затвори фотографското си студио.

Джун Нютън (Алис Спрингс).

Джун Нютън (Алис Спрингс).

В началото на 40-те години на миналия век Нютън се мести в Австралия, където 5 години служи в армията. След този период той се установява в Мелбърн. Жени се за австралийската актриса и фотограф Джун Браун, известна още с артистичния си псевдоним Алис Спрингс. Нютън отваря собствено студио и започва да приема всякаква работа: прави сватбени, детски снимки, фотографии за каталози и др.

През 1952 г. започва да работи за австралийския “Вог”, което става причина да се премести да живее в Лондон. През 1961 г. започва дългата дружба между германеца и френския “Вог”, която продължава до 1983 г. През този период той работи също и за списанията “Ел”, “Мари Клер”, “Плейбой” и др.

През 1971 г., докато е в Ню Йорк, Нютън преживява сърдечен удар – факт, който променя изцяло стила му на снимане. С категоричната подкрепа на съпругата си Хелмут започва да интерпретира предимно сексуални теми в своите фотографии. Голите снимки се превръщат в негова запазена марка, а жените от фотографиите му са дръзки, представени в репортажен стил.

През 1976 г. фотографът публикува първата си книга, озаглавена “Бели жени” . След 1976 г. получава множество награди, включително на Американския институт за графични изкуства, на Клуба на артистичните директори в Токио.

През 1989 г. е обявен за кавалер на изкуствата от френския министър на културата, а през 1992 г. – за кавалер на изкуствата и науката на Монако.

Хелмут Нютън в последните години от живота си.

Хелмут Нютън в последните години от живота си.

На 23 януари 2004 г. Хелмут Нютън загива в автомобилна катастрофа на “Сънсет булевард”, на 83-годишна възраст. Така се сбъдват съдбовните думи на неговия баща: “Ще свършиш на улицата”.

Модна и еротична фотография

helmut_newton

Newton

6

2

3

4

5

7

HelmutNewton12

Известни личности

Дейвид Бауи.

Дейвид Бауи.

Режисьорът Дейвид Линк и Изабела Роселини.

Режисьорът Дейвид Линч и Изабела Роселини.

Катрин Деньов.

Катрин Деньов.

Моника Белучи в скандален сватбен тоалет.

Моника Белучи в скандален сватбен тоалет.

Ралф Файнс.

Ралф Файнс.

Шаде.

Шаде.

Линда Еванджелиста.

Линда Еванджелиста.

Мадона.

Мадона.

Мик Джагър.

Мик Джагър.

Сигърни Уивър.

Сигърни Уивър.

Синди Крофърд.

Синди Крофърд.

София Лорен.

София Лорен.

Стинг.

Стинг.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>