Mira_Tsaneva_kolonkaХаризматичният човек изпълва пространството със себе си и неусетно те подчинява на своята власт.

Имидж хапче – колонката на Мира Цанева

Да си харизматичен означава да владееш положението. Във всяка една ситуация, спрямо всекиго и всичко. Харизматичният човек изпълва пространството със себе си и неусетно те подчинява на своята власт. Вродено качество или придобито умение е да имаш подобно въздействие?

Според някои изследователи харизмата идва с раждането на човек и не е възможно тя да се култивира. Ако обаче притежавате някои от качествата, които ще ви издигнат като лидер в очите на хората, може да ги развивате и с времето несъмнено ще имате резултат.

Харизматичната личност излъчва и дори създава власт. Основен атрибут на това властово обаяние е самообладанието. То обаче е автентично, когато е основано на адекватно знание за себе си и самоконтрол. Поставяйте на равна плоскост уменията и предимствата си редом до недостатъците и балансирайте чрез поведението си. По отношение на първите, демонстрирайте интерес към околните, изслушвайте ги внимателно и искрено, без да театралничите любезно.

Суетата често ни кара да бъдем разтегливи в хвалебствия за собствената си значимост, а това ни прави твърде уязвими. Добре преценете какъв обем изходяща информация е здравословен за позицията ви и затръшнете навреме вратата. Това важи с най-голяма сила за публичните личности, които често страдат от нехигиенично любопитство от страна на цялото общество.

Самоконтролът включва в себе си и самокритика. А чувството за хумор в случая подсилва въздействието. Липсата на самообладание е отличителна черта за някои родни политици и като цяло е някакъв характерен начин на обществото да реагира срещу определени дисбаланси. Този вид деструктивно поведение е създало лидери като Хитлер, Кастро, Кадафи, за които също се говори че притежават харизма, но с нейния отрицателен знак.

Ако искате да тренирате лидерски умения, винаги се вглеждайте внимателно в хората и се научете бързо да анализирате и да сте наясно с обстановката. Много е важно да се усети настроението на аудиторията и да се реагира адекватно. Харизматичният човек създава у последователите си чувство на сигурност и самоувереност.

Някои лидери се стремят да оформят своите групи по начин, който да ги отличава от останалите и то рефлектиращ на собствената им личност. По подобен начин са повечето големи партии у нас, където последователите не се разпознават толкова с идеите и програмите, а се индетифицират предимно с образа на лидера си.

Усилията да се подобри личния имидж са елемент от добиването на харизма. Вроденият чар губи смисъл, ако човек не познава и не владее езика на тялото, протоколните изисквания за облекло и стил. Доброто настроение и енергията, която излъчвате ще привлече погледите към вас и хората ще пожелаят да чуят посланието ви.

И не на последно място, необходимо е да сте наясно със себе си и собствената ви принадена стойност. В коя сфера на живота се ситуирате най-добре, къде може да приложите максимума от личните ви дадености. Когато човек е себе си в цялата си неизчерпаемост от умения и усещания, хората му отвръщат с вяра и доверие. Това е харизмата. ПРЕСА

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>