Лятна ведрина или зимно спокойствие? Темпераментът се определя и според 4-те годишни времена.

4seasons

Характерът на човека зависи от сезона, в който се е родил. Още древните хораса се досещали за това, но днес официалната наука го потвърди.

Екип на проф. Ксения Гонда, психолог от университета „Земелвайс“ в Будапеща, е провел експеримент с 400 доброволци на различна възраст, родени през различни месеци. Учените ги подложили на психологически тест, направили биохимични изследвания, анализирали характера и датата им на раждане. И стигнали до откритието, че има връзка между времето на раждане и личностните качества, придобити в зряла възраст. Хората, родени през различните сезони, имат различни типове характер и нарушения на настроението.

Тайната е в това, че нивата на допамин (хормон на радостта) и на серотонин (хормон на щастието) в организма пряко зависят от сезона на раждане. Влиянието се запазва дори и в зряла възраст. Това ни кара да смятаме, че сезонът на раждане има дълготраен ефект, обяснява проф. Гонда. Засега учените са открили и проследили следните статистически значими тенденции:

  • Родените през лятото са по-податливи на резки и чести промени в настроението – от мрачно към жизнерадостно и обратното (т.нар. циклотимичен темперамент).
  • Склонността към извънмерен оптимизъм (т.нар. хипертимичен темперамент) се среща повече сред родените през пролетта или лятото. Летните бебета по-често променят настроението си, отколкото зимните. Родените през тези два сезона гледат с усмивка на живота.
  • Есенните бебета не са толкова склонни към потиснатост и депресия, колкото зимните.
  • Родените през зимата не са раздразнителни за разлика от останалите. Настроението е по-стабилно и по-рядко се променя, отколкото при летните бебета.

За тези различия съдействат и фактори като температура на въздуха, количество на хранителните вещества, микроелементи и витамини в сезонната храна, равнище на осветеност по време на раждането.

Засега все още не е изучена природата на откритата взаимна връзка. Унгарската теория за разликата в темпераментите използва скалата на сезоните, възприета в повечето страни от северното полукълбо: пролет – 21 март до 21 юни; лято – от 22 юни до 21 септември; есен – от 22 септември до 21 декември; зима – от 22 декември до 20 март.

Сезонът влияе и върху възможността на родителите да създадат потомство, посочва проф. Гонда. При хората със зимна депресия има по-малък шанс да заченат дете през студените месеци, когато се чувстват зле.

За представителите на нетрадиционните науки и професии това не е новост. Астролози, нумеролози и гадателки от стари времена използват датата на раждане, за да предсказват съдбата на човека.

Сред кучетата също има оптимисти и песимисти

Cute labrador

Кучетата, които определяли тези звуци като млечни и радостно очаквали наградата, били признати за оптимисти, защото в неопределена ситуация те очаквали добър изход. Докато кучетата, които веднага решавали, че ще им дадат вода, и не реагирали на звуците, били окачествени като песимисти. Учените оценявали дори и степента на оптимизъм на кучето – колкото повече тонове то приемало като „млечни“, толкова по-голям оптимист било.

Определянето на психотипа на кучето е много полезно за неговия стопанин. Например кучето оптимист ще проявява по-голяма готовност да рискува при преследването на наградата и по-малко ще тъгува, ако не успее. Обратното, кучето песимист ще очаква лошото и следователно ще бъде по-предпазливо и ще предпочита да не рискува. Затова при обучението му е необходимо по-често да се насърчава, отколкото кучето оптимист.

Особеностите на характера на косматите приятели предопределят предмета на тяхното обучение. Песимистът е по-подходящ за куче водач, а оптимистът за следово куче – то не трябва твърде рано да се отчайва, ако не намери това, което търси.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>