Най-голямата пещера в света е като истински нов свят със своята флора, фауна, езера и даже облаци на 80 м под земята.

Ханг Сон Дунг e гигантска пещера, откритa сред джунглите на Виетнам. Разположена в Анамитските планини, тя е скрита в скалистия национален парк „Фонг На-Ке Банг“ край границата с Лаос. В района около нея има още около 150 пещери, много от които все още непроучени.

Неизследваната досега “Пещера на речната река” е почти два пъти по-голяма от Deer Cave в Сарварк, Малайзия – досегашният рекордьор. Тя е само 100 м висока и 90 м широка, докато новооткритата основна пещерна галерия на Ханг Сон Дунг достига височина над 240 м и широчина 150 м. Този истински нов свят е с размерите 5 км на дължина и 150 м на ширина. Пещерата е толкова голяма, че може да побере няколко селища или 40-етажен небостъргач.

Тъмнината и огромните и размери не са я лишили от живот и през “прозорците”, от които прониква светлина, разни растения са намерили своето място, а прилепи и птици летят наоколо. Освен характерните карстови образувания и тунели, пещерата има цели райони с джунгла, дървета, растения и животни.

Тъй като се намира в най-непроходимите терени на Виетнам, достъпът до нея е много труден. Пещерата е покрита с джунгли и човек трябва да бъде в непосредствена близост, за да я види. От входа и, който е много малък (височина 10 м и широчина 30 м), се носят страховити звуци и вятър, които издавали наличието на голяма подземна река. Товa карало местните да се страхуват и да я избягват.

Ханг Сон Дунг е открита още през 1991 г. от виетнамския водач Хо Хан (Ho Khanh) от селището Фонг На, който повел и британско-виетнамската експедиция през 2009 г. След 6 часов преход през джунглата те достигнали до отвора и. Спелеонтолозите успели да изследват 4 км от нея преди да бъдат спрени от 60-метрова стена от калцит. Над нея мъждукала бледа светлина и ясно се виждало, че има пространство. Не успявайки да преминат това препятствие, упоритите пещерняци се върнали следващата година с нужната екипировка и хора и така се натъкнали на най-голямата пещерна галерия в света, където човешки крак не е стъпвал.

Като сувенир може да си вземете от гигантските пещерни перли, с които са запълнени слоевете варовик.

Тук се срещат и рядко откриваните пещерни перли. Те се образуват от капките вода, падащи от тавана върху варовиковите образувания. В продължение на хиляди години този процес извайва перлите. Шанса да се види такава е много минимален, а в Ханг Сон Дунг те са в изобилие, като някои достигат големината на бейзболна топка.

Това е уникално място, със своя собствена флора, фауна, езера и даже облаци. Ето как изглежда този вълшебен нов свят:

За да попаднете в пещерата, трябва да се спуснете с въже под земята на 80 м дълбочина.

В пещерата има река с доста бързо течение.

В този новооткрит свят има малки изумрудени езера и дори плажове.

В пещерата има много вкаменелости и сталактити.

Тук „растат“ рекордно високи сталагмити, достигащи 70 м.

В пещерата има пищна джунгла с 3-метрови дървета. В нея живеят различни видове животни: маймуни, калао (птици носороци) и летящи лисици.

Калао или птиците носорози са изчезващ вид.

Летящи лисици.

Климатът в пещерата също е уникален: заради рязката промяна на температурата тук се образуват облаци.

Виж още: Невероятни природни феномени

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>