Да галиш пингвини и да караш бамбуков велосипед, да тъчеш и да правиш смутита против рак, да опиташ масаж „хилот” с бананови листа можеш само в Манила.

 

Благодарности към Qatar airways за приключението

Текст и снимки Магдалена Гигова, специално за “Икар прес”

Тагайтай е нещо като филипинската Бояна – курортно селище с малко по-прохладен климат, където всички богаташи са си построили вили, а близостта на най-малкият действащ вулкан в света прави мястото привлекателно за туристите.

Там се е сгушило курортното еко селище Nurture wellness village. То е изборът на пътешествениците за 2015 година в Trip advisor.  Престоят там минава под мотото „По-здрави, по-щастливи, по-добре”.  Разположено в тропическа гора,  от двата бряга на ромонящ поток, мястото просто излъчва и внушава тотален покой.

Къщичките са заобиколени от искрящо зелена растителност и пъстри до полуда цветя. Изградени изцяло от естествени материали, създадени на ръка в близката околност, бунгалата предлагат автентичен филипински дух. Любителите на екстремните преживявания, могат да отседнат и в палатка, но… с личен иконом и специално място за барбекю отпред.

Макар да изглежда като обител на разкъртващ покой, посетителите никога не скучаят. И то не само заради разтапящия престой в СПА-центъра. За да се раздвижат, ги поощряват да правят всекидневна разходка до фермата, в която отглеждат плодовете и зеленчуците за трапезата им. Начинът да се уверят, че всичко е чисто и екологично се съчетава с ограмотяването кой плод и зеленчук за коя част на тялото е полезен.

Свободното време се запълва от йога или тай-чи, съчетаване на етерични масла за личния си масаж по своя собствена кройка на основата на рафинирано кокосово олио и уроци по… смутита.  Чевръста филипинка разполага блендера си на ниска катедра и джурка полезни комбинации – против рак, за младост и хубост, за здрави бъбреци… И няма нужда да си водите бележки, всички рецепти са надлежно отпечатани. Пък соковете се оказват невероятно вкусни, напук на репутацията на полезните гозби.

А ако баба ви е пропуснала да ви покаже как се тъче на стан, имате шанс да се научите или да съсипете тъканта на вещата майсторка.

Не може да си тръгнете от Манила без обиколка на Стария град. Най-добре с бамбуков велосипед. Те са любимата атракция на туристите и могат да се вземат под наем, стига да ви стиска да се подрусате на древния калдъръм. Като гледате старинните постройки, хич няма да ви хрумне, че през 1945 година японските поробители (или американските освободители) не са оставили  камък върху камък.

Днес обаче католическите катедрали, крепостта Интрамурос и овъртяните като кадаиф улички на китайския квартал изглеждат сякаш са тук от векове. И човек може да се потопи в историята, да опита типичния за Филипините десерт „хало-хало” (в превод разбъркано-разбъркано: парченца плодове, конфитюр от червен или зелен боб, топка сладолед и много натрошен лед), да се повози на калеса (каляска) и са разгледа музея на местния герой Хосе Ризал.

А ако и тази доза култура и гледки не е достатъчна, добро решение за вечерта е круизът с вечеря. На борда на романтично корабче, което обикаля залива на Манила, хем хапваш, хем гледаш светлините на града откъм морето. Още един повод да се влюбиш в столицата на Филипините.

 

Виж още:

Филипинците и българите си приличат! – 1 част

Други пътеписи от Магдалена Гигова

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>