Най-красивите 12 празника в света, за които се казва, че ако си посетил един от тях, не си живял напразно.

festivali

Покрай започналия на 28 февруари карнавал в Рио де Жанейро – един от най-мащабните, красиви и фантастични празници на планетата, светът отново се сети за другите най-ярки подобни пиршества на всички сетива, които извикват желание да бъдеш поне на един от тях. Ето 12-те най-красиви фестивали в света, за които се казва, че ако си посетил поне един от тях, не си живял напразно.

Холи — фестивалът на цветовете в Индия

festivali2

festivali3

festivali-holi

Холи е празникът на настъпването на пролетта и разцъфването на природата в Индия и е през февруари или март. В тези дни индийците организират сражения между мъже и жени, прескачане на огньове и люлеят в люлки статуите на боговете си.

Най-якото събитие на празника е посипването с разноцветни бои и обливането с вода. Всички тези цветни прахове се правят от билки, които в този период помагат на индийците да се преборят с пролетните вируси.

Карнавалът в Рио де Жанейро

festivali4

festivali5

festivali6

Един от най-дългоочакваните празници в света, луд коктейл от цветове, костюми, музика и красиви танцьорки.

Всъщност карнавалът в Рио е парад на школите по самба, който се организира от Министерството на туризма, Лигата на школите по самба и телевизионните компании, които го предават в цял свят.

Всяка школа си избира тема и оформя своя движеща се платформа, измисля костюми, поставя танци, прави презентация. Към края на карнавала се избира школата-победител, която получава парична награда. След това е престижно да учиш самба точно в тази школа.

Венецианският карнавал

festivali7

festivali8

festivali9

Всяка година Венеция за 12 дни се превръща в гигантска сцена с декори за един от най-грандиозните и ослепителни карнавали в света. Фантазия без задръжки, музика нонстоп, безсънни нощи, парад на изрисувани лодки и маски, маски, маски…

На площада Сан Марко се организират театрални спектакли, а след това празникът се “излива” по тесните улички, с музика, танци и масово веселие.

Карнавалът завършва с парад на костюми, изумителен фойерверк над лагуната пред площада Сан Марко и се изгарят сламени чучела с танци. А звънът на камбаните на църквата Сан Франческо дела Виня оповестява за началото на Великия пост.

Пролетният карнавал в Китай

festivali10

festivali11

festivali12

Всъщност това е китайската Нова година. Пролетният фестивал започва в края на януари и продължава 40 дни. През това време в небето се изстрелват хиляди фойерверки, организират се мащабни шествия и карнавали.

Китайците украсяват пищно домовете си за празника, а магазините и ресторантите предлагат традиционните новогодишни ястия.

Фестивалът на снега и леда в Харбин

festivali13

festivali14

Китайският град Харбин е един от центровете на ледената и снежна култура в света. Международният фестивал започва на 5 януари и продължава един месец.

Ледените скулптури се правят във вид на здания и паметници, животни, хора и митични същества. За осветяване се слагат лазери и фенери, създават се цветни композиции на фона на скулптурите, които нощем изглеждат особено красиво.

Фестивалът Burning Man

festivali15

festivali16

Арт фестивалът Burning Man е в последната седмица на август в сърцето на пустинята на щата Невада. Името му идва от традицията да се изгаря огромна дървена човешка фигура. На този фестивал всичко е възможно – смес от музика, танци, безумни и екстравагантни идеи, много и невероятни арт обекти.

Главното при Burning Man са фантастичните скулптури, които се правят в началото на фестивала на определената за събитието територия.

Накрая се изгарят всички произведения на изкуството без изключение, провеждат се марш на голи хора, концерти на известни музиканти и диджеи.

По време на фестивала на територията са абсолютно забранени парите и карането на коли. След края му не бива да остане нищо, което да напомня за него.

Участниците твърдят, че няма друг подобен толкова енергизиращ фестивал в света.

Празникът на огньовете Дивали в Индия

festivali17

festivali18

festivali19

Дивали е фестивалът на огньовете, който се празнува в Индия през октомври-ноември и символизира победата на светлината над тъмнината, на доброто над злото.

Дивали е посветен на богинята на богатството и плодородието Лакшми. Къщите се почистват, палят се всички огньове, защото богинята не обича тъмнината, и хората й отправят молитви, поднасят й в дар мляко, в което са пуснати монети, а през нощта оставят вратите отворени, за да й е по-лесно да влезе в дома.

Фестивалът на плаващите фенери на Хавай

festivali20

festivali21

festivali22

Веднъж в годината на Хаваите се провежда Денят на паметта. Тогава жителите и хилядите туристи отиват на брега на океана, за да видят хилядите плаващи фенери и да пуснат своите.

Плаващите в океана фенери отнасят със себе си молитви за умрелите и живите, за жертвите, конфликтите, бедствията, болестите и се надяват на всеобщо щастие.

Фестивалът на цветята в Тайланд

festivali23

festivali24

Един път в годината провинциалният Чианмай се преобразява. Тълпи от туристи участват в необикновени шествия на мъже и жени, деца, музиканти.

Празникът започва първия петък на февруари и продължава три дни. В това време има толкова много цветя, че да се чуди човек откъде са се взели.

Девойките си шият за събитието екзотични национални костюми, а в края на февруари най-красивата от тях става Кралица на цветята.

Фестивалът на небесните фенери в Тайланд

festivali25

festivali26

festivali27

В основата на празника е легендата, че когато човек пусне фенер, ще си пречисти душата, ще влезе в контакт с предците си, ще укрепи семейните си връзки или ще разпали угаснала любов.

Огънят символизира пречистване, а полетът на фенера – стремеж към висините. Затова се смята, че заедно с фенерите в небето отлитат всичките несгоди, проблеми и грижи, оставяйки на хората само светлите и добри чувства.

Независимият фестивал за кино и музика Boomtown

festivali28

festivali29

Кино- и музикалният фестивал Boomtown в югоизточен Тексас събира най-добрите филми – национално и световно производство, и предоставя възможност на съмишленици да общуват и обсъдят идеи и проекти. Фестивалът е легендарен с грандиозните си DJ сцени, различни всяка година.

Снежният фестивал в Сапоро

festivali30

festivali31

festivali32

През 1950 г. в чест на детско утро ученици от горните класове в едно от училищата в японския град Сапоро слагат 6 фигури на животни. Това прави толкова силно впечатление на минувачите, наблюдаващи работата натийнейджърите, че оттогава жителите на града всяка година в началото на февруари започват да правят фигури от сняг и лед.

Отначало празникът е известен само на японците, но след XI зимни Олимпийски игри през 1972 г. в Сапоро фестивалът придобива световна популярност.

Източник: Adme.ru

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>