За по-малко от месец дизайнерът Иван Донев, забелязан като студент от Пако Рабан и Версаче, получи моден оскар и „Златна игла”.

На Международния фестивал „Нефертити“ в Луксор, Египет, 2016 г.

Боряна Антимова

Той е само на 30 и едва преди 5 години е завършил най-старата и авторитетна модна академия в Рим – Koefia. На 25 години вече е забелязан и оценен от Пако Рабан и Версаче. От Европа до Близкия Изток, през Персийския залив, САЩ, до Източна и Южна Азия – няма престижен моден форум по света, от който да не се е върнал с награда. Творбите му – истински произведения на изкуството – шестват из световноизвестни музеи и галерии, замъци и дворци и красят кориците на най-известните модни издания.

Със „Златна игла“ за „Моден дизайнер на годината“, 2018 г. Сн.: „Хайлайф“.

С модния оскар за „Международен дизайнер на годината“, Чикаго, 2018 г.

През март Българската академия за мода най-после го отличи със „Златна игла” в най-престижната категория – „Дизайнер на годината”. „Бях много развълнуван и радостен, защото често се случва хора като мен да са оценени в държавата си едва след като светът ги оцени”, смее се Донев.

Призът „Златна игла” много му подхожда, защото твори изцяло висша мода, и то изключително уникати, единствени копия. „Някои хора погрешно свързват висшата мода с бляскави вечерни рокли, а тя не е това. От кутюр не е стил, а синоним на ръчно изработени модели със съвършен шев”, обяснява Донев.

Той пристигна в София за триумфа си на родна земя, след като по-малко от месец преди това получи и най-престижния приз на съпътстващите оскарите награди Red Carpet Concierge International в Чикаго – моден оскар за „Международен дизайнер на годината”. „Никога Америка не е била моя цел като дизайнер, но този моден оскар е още едно световно признание”, признава мъжът, известен с европейската си изтънченост и вкус и в облеклото си във всеки момент от деня.

„Истината е, че аз никога не съм искал да се занимавам с мода, дори не ми е било мечта. Исках да бъда сценограф, – казва дизайнерът, макар че майка му цял живот е била моделиер в родния му град Раковски. – Тази индустрия в града ни е добре развита и майка ми се занимаваше дълги години с това. Тайно наблюдавах работата й вкъщи, когато се прибираше, или просто й помагах да изпъне добре плата. Може да се каже, че любовта към модата съм наследил от нея, но тогава голямата ми мечта беше да стана сценограф”, признава дизайнерът. Той завършва музикална паралелка с фолклорно пеене и танци в Пловдив. „Така се завъртяха нещата в живота ми, че всичко ме водеше към модата. Иначе всички в семейството ни много ценим фолклора”, споделя Донев.

Тогава Художествената академия не приема клас по сценография и Иван моли родителите си да не го принуждават да учи нещо друго само заради дипломата, а да му позволят да следва сценография в чужбина. Те го подкрепят.

Когато пристига в Италия, е само на 18 години. Първо учи италиански език, литература и култура в университета в Перуджа. Там познава и глада, и тежестта на неквалифицирания труд. За да се издържа и да си плаща таксите за учене, започва работа в едно крайпътно заведение – автогрил. Чисти супермаркета, ресторанта, мете паркинга. Всяка сутрин става рано, хваща първия автобус, слиза на последната спирка и върви 5 км пеша по магистралата, за да отиде на работа.

„Не беше лесно, защото бях на 18 години, по магистралата беше опасно, не знаех ще се прибера ли вкъщи жив и здрав. Свършвах работа там, отивах на лекции, прибирах се от лекции, отивах след това на другата ми работа – бях „бейби ситър” на едно детенце на 3 години. След това се прибирах в колежа и започвах да уча по нощите”, разказва дизайнерът.

До сценография обаче така и не се стига. След Перуджа той учи за гримьор и коафьор в Академия за естетика в Сицилия. Така придобива още една професия, с която да се издържа, и която му доставя удоволствие. Идеята да следва мода идва след една случка, когато той организира хореографията за ревютата. „Опитът ми с хореографията, фризьорството и гримьорството се оказа много важен днес, – споделя Донев. – Не искам да бъда някой капризен дизайнер. Искам, като кажа: „Това не е така”, да покажа как трябва да бъде. Хората, с които работя, много ценят това и работим перфектно.

При един стаж като хореограф на модно ревю в Париж той разглежда тайно роклите в бекстейджа. Забелязва, че един модел е със скъсана бродерия, вади моментално игла и конец и я зашива. „Тогава дойде една възрастна дама, французойка, и ме попита дали съм шивач. Отвърнах, че съм хореографът на ревютата. Попита ме къде съм се научил да шия. Казах, че е от часовете по труд и творчество в училище. През цялата седмица, докато бяхме в Париж, дамата ме наблюдаваше. Един ден ми каза: „От твоите ръце се ражда изкуство. Ти трябва да показваш твоето изкуство, а не модата на другите. Ако искаш да бъдеш истински шивач, трябва да учиш в академия Koefia в Рим”. Беше като моя орисница, а думите й постоянно се въртяха в главата ми. Така от една бродерия започна моето красиво пътешествие в света на модата”, разказва дизайнерът.

Той е приет в най-старата и уважавана Интернационална академия за история на костюмите и висша мода Koefia. Там се учи на всичко, включително и на перфектния шев. Завършва и магистърска степен по моден маркетинг. На 11 юли 2012 г., когато завършващите студенти представят финалните си проекти в академия Koefia, се среща със Санто Версаче.

На паметния 11 юли 2012 г., когато моделът на студента Донев е оценен лично от Санто Версаче (вторият отляво).

Помолиха го да избере една от роклите и да я оцени, а той каза: „Донесете роклята с пеперудата”. Е, не беше с пеперуда, но беше моята рокля! Версаче каза: „Роклята е изработена толкова съвършено, че бих й определил цена, достойна за висшата мода – 12 хиляди евро”. Оценката на маркетинговият директор на „Версаче” е страхотен стимул за един студент”, признава Донев.

Като студент в академия Koefia в Рим.

Той ще запомни завинаги датата 30 октомври 2012 г., когато във Франция се запознава с Пако Рабан на срещата „Новите таланти и традицията”. Рабан го намира в бекстейджа и го пита защо го представят като италиански дизайнер. Иван казва, че е българин, а Рабан, който много добре познава България, отговаря: „Точно това си помислих. Там се раждат добри таланти”. „Това си беше голям комплимент от Пако Рабан”, вълнува се Иван. Италианците и днес продължават ревниво да го обявяват като италиански дизайнер и е наречен от журналистите „осиновеният дизайнер на италианската висша мода”.

С Пако Рабан.

На следващата година – 2013-а, е на подиума на Седмицата на модата в Рим – AltaRoma, той излиза вече със собствена марка и става първият българин със самостоятелно дефиле на престижния форум. Това е и дебютът му като Ivan Donev. „Започнах с висша мода и правя само това. Давам си сметка колко е трудно. До ден днешен нямам ателие. Работя сам-самичък, нямам асистенти, шия всичко сам”, казва Донев.

Дебютът на Иван Донев като самостоятелен стилист на Седмицата на модата AltaRoma, 2013 г.

Признава, че на моменти е гладувал, защото е трябвало да избира дали да харчи парите си за храна, или за скъпи и качествени платове и материали, но никога не се отказва от идеята да прави висша мода. „Вече не се налага да работя на други места, но през онези първи години бях и асистент на възрастна жена с множествена склероза“, споделя дизайнерът.

Той прави и костюми за филмови проекти, сред които „Децата на Маам” с Франко Неро. „Работя и върху други филмови проекти и арт проекти на фотографи, като фотосесията на Томас Ходж, вдъхновена от картината „Трите грации” на Ботичели”, казва Донев.

С Франко Неро на премиерата на филма „Децата на Маам”.

Наградите идват още с появата му на модния подиум. Първата година след дипломирането си получава приза World of Fashion на Седмицата на модата AltaRoma. Същата година е носител и на наградите за моден дизайнер New Generation в Рим и CertiLux 2013 („Сертификат за лукс”) на Седмицата на дизайна в Милано.

Той е доцент и преподавател по качества на тъканите и история на модата в университети и академии в различни страни по света. Гостува и с мотивационни лекции в университети и средни училища. Разказва на младите хора своята история, за да им покаже, че всеки може да успее и без да е с връзки или с важни родители. „Така давам кураж на по-младите от мен да се борят да мечтите си”, споделя Иван.

Мечтите му са много смели, като най-голямата е да е достатъчно богат, за да спонсорира развитието на млади таланти – помощ, която самият той никога не е получил.

Лекция на Иван Донев в ARC Gallery в Чикаго, 2018 г.

Черен лебед и 1500 паунови пера

„Винаги във всяка колекция посвещавам един емблематичен модел на женската красота – в природата, в архитектурата, във философията. На Седмицата на висшата мода в Истанбул през 2016 г. показах рокля, вдъхновена от Черния лебед от „Лебедово езеро”. Беше едно много успешно ревю, което закри най-известният андрогенен модел в света Андрей Пейжик”, разказва дизайнерът. Журналистите определят дрехата като достойна за ревю на Жан Пол Готие.

Моделът “Черен лебед.

На Седмицата на висшата мода в Рим през 2013 г. пък той представя рокля, изработена от… 1500 паунови пера. Перата е поръчал от Индонезия.

Моделът с 1500 паунови пера.

„Бях си казал, че няма да правя бели рокли, но веднъж ми се наложи. Направих обаче роклята в екрю, с пера от бял лебед и с перли. Работих дълго над нея, защото дантелата във висшата мода се шие само ръчно, никога на машина. Приключих към 3-4 часа през нощта и преместих манекена с роклята до леглото ми. Загасих лампата, но светлината от улицата осветяваше целия модел. Емоцията беше толкова силна, че станах и прегърнах манекена. Бях се влюбил в творението си”, смее се дизайнерът.

Моделът в екрю, в който се влюбва.

Днес негови модели се разхождат по червените килими – на филмовите фестивали във Венеция, NAPA Valley, на наградите BAFTA, на Film Independent Spirit Awards Hollywood, на наградите на MTV. Негови тоалети носят актриси като Брияна Евиган, София Милош от сериала „Местопрестъплението: Маями“, певицата Дая (носител на „Грами”), Падма Лакшми (носител на „Еми”), топмоделът Жаклин Лара, „Мис Италия“ Джулия Арена, съпругата на певеца Албано Лоредана Лечизо и много други красиви жени.

Мост между културите

Последната му колекция, наречена Bridge Between Cultures („Мост между културите”) е вдъхновена от ислямското изкуство. Само броени дни след създаването колекцията започва обиколка по света. През март 2016 г. в Пекин се състои Hampel Award – световен конкурс за висша мода на Азиатската седмица на модата. Явяват се 6500 кандидати от цял свят, а Донев е един от 29-те финалисти и печели наградата Excellence Award for design.

На дефилето в рамките на Международния моден фестивал „Нефертити“ в Египет – най-голямото модно събитие в Близкия изток – Донев е поканен да представи част от колекцията си „Мост между културите”. За пръв път ревюто е организирано в древноегипетския храм на бог Амон в Луксор. Моделите дефилират буквално между обелиски и статуи на фараони пред близо 3000 гости, сред които звезди от емирствата, Египет и Европа. Сред бурни аплодисменти му връчват наградата „Нефертити 2016″.

Дизайнерът мадам Мона ал Мансури връчва на Иван Донев статуетката „Нефертити“, Луксор 2016 г.

В храма на Хатшепсут, Долината на фараоните, Египет.

След завръщането си Донев получава покана от Стефано Доминела, президент на Gattinoni – една от най-старите и авторитетни римски модни къщи, обличали Жаклин Кенеди и Одри Хепбърн. Доминела го нарича Il Faraone della moda („Фараонът на модата“ ).

Донев със свой модел, изложен в замъка „Санта Севера“ в Италия.

Източник: Труд

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>