Не съм избягал, вярвам, че и у нас може да си успешен, казва Венелин Добрев, един от създателите на uspelite.bg – най-голямата изцяло позитивна медия у нас.

С песни, танци и усмивки пред НДК участниците във флашмоба „рЕмисия новини“ заявиха на 18 септември желанието си за повече позитивни новини в медиите.

Историите на успеха са различни навсякъде по света.

„Какво значи да си успял? Ако попиташ 100, 200 или 300 души как са успели и на какво оприличават успеха си, няма да ти дадат еднозначен отговор, – казва Венко. – Има обаче нещо общо между всичките успели хора: че правят това, което обичат и в което вярват. Те горят в своята идея, искат да са все по-добри и да достигат нови върхове, защото имат вътрешната мотивация. Всеки ден със събуждането са готови буквално да „изядат“ света, но да достигнат там, където искат да бъдат…“ Така започва разговора ни с Венелин Добрев, автор на най-позитивния проект у нас – „Младите успели българи“, който вече е преименуван на „Успелите“.

Според Венелин успех е и да намериш баланса между професионалните си кариерни цели и всичко останало: „Ако да си успешен означава да си щастлив, не мисля, че може да си успешен, без да се чувстваш пълноценен извън своята работа. Става въпрос за начина, по който си прекарваш свободното време в дейности, които ти харесват, за възможността да се развиваш и най-вече да си обграден от хора, които обичаш и които те обичат – семейство, приятели, близки, половинка…“

Авторът на проекта „Успелите“ Венелин Добрев вярва във вдъхновяващата сила на позитивния пример.

В България съм, за да променя средата

Венко говори за всичко друго, но не и за пари. А те не са ли показател за успеха? „За мен те не попадат под общ знаменател с успеха. Не е задължително да си изключително богат, за да си щастлив. За един успешен човек парите са средство, а не крайна цел, и далеч не са най-важното нещо“, казва младият визионер.

Според Венелин няма разлика между това да си успял в България и някъде другаде по света. „В България се успява с упоритост, с инат донякъде, с малко късмет, но най-вече с много желание. И у нас трябва да работиш здраво, и тук, както по света, има фактори, които са срещу теб. Може би в България е малко по-лесно, защото на много места няма регулации и конкуренция, особено в областта на иновациите. Зависи в коя сфера се насочваш. Успешните хора в България са тези, които променят средата към по-добро, и които чрез градивна промяна реализират своите цели и мечти“, казва младият патриот.

Докато слушам Венко, си мисля, че всички гостуващи в рубриката „Поколението Y“ сякаш са се наговорили да казват едно и също: „Тук съм, не съм избягал, в България съм, за да променя средата“

„Това са част от усмивките, борещи се за промяна у медийното статукво“, са написала под тази снимка участниците в кампанията „рЕмисия новини“.

Началото: романтика и мечти

Идеята за проекта „Младите успели българи“ води началото си от един оживен спор на чаша бира в старозагорско заведение – дали има бъдеще за младите хора тук. „Поспорихме известно време, като бяхме единодушни, че най-доброто доказателство е примерът“, спомня си Венко. И у него възниква спонтанното решение да покаже примери. С другия съосновател Александър Хинков се запознава покрай един проект в Икономическия университет: „Писах на Сашо за идеята си да събирам позитивни примери на млади успели българи и той ми каза: „Може да стане нещо голямо, да работим заедно“.

Инициативата започва като студентски блог, в който публикуват интервюта на млади хора до 35 години, които са се завърнали и се реализират успешно в България. Повече от две години проектът съществува по-скоро като хоби. Преди година се включват и графичният дизайнер Ирина Христова и Калоян Гаджев, който се занимава с техническата част. Създават нов сайт, обогатяват съдържанието и разширяват екипа до 30 души. Всички работят на изцяло доброволен принцип за реализацията, като споделят изцяло ценностите, които носи проектът.

Основният екип на „Успелите“: на преден план – Александър Хинков и Венелин Добрев, зад тях – Ирина Христова и Калоян Гаджев.

Общност от ентусиасти

Днес всеки от основния екип е с ясни задължения и приоритети. Венелин Добрев отговаря за интервютата, а Александър Хинков – за стратегическото развитие и партньорствата. „Вярвам, че хората са различни и очарователни, всеки по своему. Не спирам да търся приключения, всякакви, без посока, с раница, претъпкани с чист въздух, мокри, сухи, слънчеви, професионални, лични, житейски“, споделя Александър.

Калоян Гаджев отговаря за маркетинга и рекламата. Той е с бакалавърска степен по маркетинг, интересува се от технологии, web development и психология. Обича дългите пътувания и изгревите на открито. Дизайнерката на проекта Ирина Христова е „усмивката на екипа“. Със смели колажи и свежи арт хрумвания Ирина придава игривост на сериозните послания в сайта. Влюбена е в „морето, небето и всичко между тях“.

Към четворката се присъединява и Десислава Иванова, която днес е главен редактор на сайта. Тя подбира основно позитивното от новинарския поток. „Получава се една добра синергия между нас. Хубавото на проекта е, че за него работят хора, които са професионалисти в своята област, и които като личности са много различни. Това пък допринася за различните гледни точки във всеки момент и на различните етапи от работата“, коментира Венко.

Където и да видите това лого, то означава “позитивни новини за България”.

36 хиляди лайка във фейсбук

Днес към екипа се включват много млади българи, като всеки от тях е изпълнен със завладяваща енергия и вяра, че е част от една от най-значимите и градивни промени в България – от негативизъм към позитивизъм. Всеки ден около 30 млади ентусиасти работят безвъзмездно за проекта в свободното си време, като търсят и публикуват позитивни новини и разказват интересни истории за успели българи. Признават, че нямат претенции да са професионални журналисти, но са изпълнени с хъс и амбиции да отразяват всички позитивни събития, които се случват у нас. Освен интервютата и историите, всеки ден в рубриката „Положителното в България през последните 24 часа“ се публикуват позитивни новини за събития у нас.

„Екипът ни непрекъснато расте с нови хора, които припознават каузата като своя лична и имат свежи идеи. Всеки носи доза колоритност и ентусиазъм. Стремим се да даваме пълна свобода на авторите и да подпомагаме тези, които искат да правят собствени рубрики, собствени материали и да предлагат хора, за които да пишем. Много помага също, че хората ни пращат постоянно новини, предложения за интервюта, насърчават ни всеки ден. Така получаваме най-голямата доза мотивация. Реално всеки ден виждаме промяната, която иска да направи всеки със своята работа, и това също ни мотивира страшно много“, споделя Венко.

Днес сайтът uspelite.bg, който започва като блог с романтична идея, съдържа над 2000 публикации, а авторите му са с претенциите, че поддържат най-голямата изцяло позитивна медия у нас. „За това говори популярността – само страницата ни във фейсбук е харесана от близо 36 хиляди българи“, коментира Венелин.

„Какво ти липсва в новините?“ – на такива табла всеки можеше да напише нещо по време на кампанията „рЕмисия новини“.

Има ли българинът нужда от позитивни новини?

„Убедени сме, че е така. Всекидневно по имейла ни пристигат текстове и идеи за хора и събития, за които да разказваме. Те са толкова много, че често не успяваме да обработим, реализираме и публикуваме всичките. Все пак го правим в извънработно време. И ако да кажем 10 човека имат възможност да напишат 10 текста, а има 15 новини, остават 5 истории, които не сме успели да разкажем за деня. Доста често хабим много нерви в работата по проекта, но се радваме, че намираме много съмишленици в лицето на всякакъв тип хора, организации, които непрекъснато ни подкрепят“, споделя Венелин.

Не се ли борят всекидневно с негативно настроени хора, които твърдят, че щом жълтите издания, изливащи тонове помия върху популярните хора, са в огромен тираж, това е доказателство, че българинът иска такива „новини“? „Не може да се съглася с това. И негативните, и позитивните новини имат място във всекидневието, а нашата роля е да даваме баланс – нещо, което в момента липсва в медийната ни среда. А колкото до жълтите медии, това е пазар, който съществува в световен мащаб, но обществото ни е достатъчно зряло и жълтото е достигнало своя максимум. Няма накъде повече да расте. Докато инициативи като нашата и други прекрасни направления като списанията „Българска история“ и „Българска наука“, което има над 100 хиляди месечни сваляния от читатели, растат и се развиват. Позитивизмът като направление ще става все по-популярен. Обществото ни просто има нужда и от един по-оптимистичен поглед, който да мотивира хората“, категоричен е младият визионер.

С песни, танци и усмивки пред НДК участниците във флашмоба „рЕмисия новини“ заявиха на 18 септември желанието си за повече позитивни новини в медиите.

рЕмисия на новините

Че българите имат нужда от позитивни новини става ясно и по време на кампанията за позитивност в медиите „рЕмисия на новините“, която екипът проведе на 18 септември пред НДК с флашмоб с танци, хоро и летящи дронове.

Кампанията стартира на 8 август с анонс във фейсбук и за по-малко от месец набира голяма скорост. В началото е поставено предизвикателство пред трите големи национални телевизии – БНТ, bTV и Нова да създадат по една своя централна емисия само с положителни новини. Целта е „да се постигне по-обективно и балансирано представяне на действителността в новинарските емисии“.

За около месец кампанията „рЕмисия новини“ достига до над 100 000 души. Подкрепена е от десетки медии, изявени личности и организации. По-далечната цел на екипа е инициативата да прерасне в мащабна дискусия сред активните българи – както за ролята на медиите у нас като цяло, така и за начина, по който те използват лостовете, които притежават, за да влияят на обществото ни.

С песни, танци и усмивки пред НДК участниците във флашмоба „рЕмисия новини“ заявиха на 18 септември желанието си за повече позитивни новини в медиите.

„Ефектът беше изключително окуражителен. Приятели, експерти, актьори, спортисти, певци, предприемачи, други медии и граждани всекидневно изразяваха своята подкрепа към кампанията. Отделни хора и институции постоянно предлагаха помощта си с идеята да постигнем една по-балансирана медийна среда у нас. А най-показателна е подкрепата, която получаваме от журналисти. Все повече са тези, които се осмеляват да изкажат мнение по темата. Това ни мотивира адски много!“, коментира тогава Александър Хинков.

Подобни събития бяха проведени и в няколко града на страната, сред които Стара Загора, Велико Търново и Пловдив. Във фейсбук страницата пък имаше анкета, свързана с обективността в отразяването на събитията в новините на БНТ, bTV и Нова.

„Другият акцент в кампанията беше, че негативното не трябва да се преекспонира и в търсене на повече гледаемост не трябва да се нарушава етичният кодекс на медиите. Много хора са отвратени от начина на отразяване на събитията“, коментира Венелин.

„И в България може да си успешен“

Венелин Добрев е роден в Стара Загора. Завършил е търговската гимназия в родния си град и бакалавърска степен по туризъм. Предстои му защита на магистърска степен по бизнес и икономика в Икономическия университет във Варна. Авторът на идеята за „Младите успели българи“ е с интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Казва, че за любимите занимания му остава много малко време, но обича пътуванията, хубавите филми и рок музиката.

„Бях на две студентски бригади в Щатите. Там изпълних детската си мечта да продавам сладолед. След втората година имах известни колебания дали да остана още. За решението ми да остана много повлия моят преподавател по предприемачество в университета – професор Йордан Коев. Той беше живял в Щатите и се беше върнал да преподава в България. Говореше ни за разликите между тук и там и за това как може да отидем, да вземем най-доброто от там и да го приложим тук. Това промени начина ми на мислене. Реших да се пробвам тук и се убедих, че и в България може да си успешен. Проектът „Младите успели българи“ вече беше стартирал. След това започнах работа като управител на coworking space („споделено работно място“ – бел.ред.) Beehive във Варна. Прибрах се в началото на тази година, за да работя в общината“, разказва Венко.

Общински служител? Това звучи гордо

В момента 26-годишният Венелин Добрев е един от онези амбициозни млади хора, които се борят да преобърнат негативното отношение на българина към държавната администрация. Работи като експерт по международни програми и проекти в екипа на Агенция за регионално икономическо развитие в Стара Загора.

„Екипът ни е страхотен и добре оформен през годините. Работим по проекти и инициативи за подобряване на бизнес климата в града и за даване на повече възможности на младите хора. Нещо, което започнахме преди няколко месеца с бившите колеги от отдел „Туризъм“, достига своята комуникация днес – представихме четиригодишна маркетингова кампания за развитие на туризма в града. Поредно опровержение на мита за неработещата администрация. Всичко е въпрос на желание и диалог. След това идват резултатите“, усмихва се младият общинар.

Венелин Добрев (вдясно) на фестивала на народната носия Жеравна 2015.

Кауза като за стотици хиляди българи

Започнал като проект за успелите млади българи, днес сайтът е с променено име – „Успелите“ и в него се публикуват новини и истории не само на млади хора. Разказва се и за българи, които се връщат от чужбина, за талантливи деца.

„Пишем и за хора в администрацията, които работят успешно, защото знаем, че профилът на държавния чиновник е изключително негативен. В институциите има много кадърни хора, които вършат качествено своята работа“, коментира общинарят, амбициран да промени отношението към държавната администрация. В сайта се разказват и историите на чужденци, които са избрали България за свой дом. Включени са и статии за мотивация, личностно развитие, култура, история. Смятат скоро да публикуват и позитивни новини от цял свят, защото вярват в изключителната сила на въздействие на положителните примери.

Екипът си представя бъдещето на сайта като обществена медия, която да бъде платформа за споделяне на мнения, да изразява идеи и да разказва вдъхновяващи истории.

„Дали вярвам, че България ще се оправи?… Ако всички ние от екипа не го вярвахме, нямаше да работим вече три години безвъзмездно по този проект. А в нашата кауза вярват стотици хиляди българи и това ни мотивира за продължим.“

Публикувано в сп. Клуб Z, декември 2016 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>