Ще кажете, че харизмата не се придобива, а човек се ражда с нея? Не така смята обаче най-добрият бизнес лектор в света Брайън Трейси.

brian_tracy

Брайън Трейси.

Брайън Трейси е един от най-добрите бизнес лектори в света, за някои хора – най-добрият. Той е консултирал над 1000 фирми и е говорил пред повече от 5 милиона хора от близо 60 държави. Като лектор говори пред 250 хиляди човека всяка година.

Брайън Трейси е автор на над 50 бестселъра, преведени на десетки езици. Някои от книгите му са бестселъри и в България. Също така той е създал над 300 обучителни аудио и видео програми. Целта на повечето от лекциите на Брайън Трейси е да помогне на хората да постигнат личните и професионални цели по-бързо и по-лесно, отколкото някога са си представяли.

Ето неговите съвети за обаяние и лидерство:

1.Правете така, че събеседниците ви да се чувстват най-умните, обаятелни и интересни хора.

2.По време на разговор се дръжте така, че хората да чувстват, че не мислите за нищо друго, освен за конкретната тема на разговора:

  • Понижавайте интонацията си към края на изречението;
  • Кимайте;
  • Правете пауза от 2 секунди, преди да отговорите на репликата;

3.Мислете си за нещо приятно, за да бъде усмивката ви искрена.

Мозъкът понякога не отбелязва разликата между реалността и фантазиите, затова, когато мислите за нещо приятно, реагирате на него позитивно, а усмивката ви изглежда искрена. Хората „четат“ по лицето само за 17 милисекунди, така че и най-малката проява на негативизъм може лесно да бъде забелязана. Хората чувстват и възприемат подсъзнателно неискрената усмивка.

4.Когато поздравявате някого, станете от стола, за да бъдете на една височина с него, а когато му стискате ръката, извадете другата си ръка от джоба.

5.Как можете да бъдете отличен слушател? Като правите паузи и задавате въпроси.

Джон Кенеди е бил превъзходен слушател. Събеседниците му са смятали, че той е „с тях“ напълно и изцяло. Обикновено, когато слушаме, очакваме края на репликата на събеседника, за да започнем да говорим. За да покажете, че внимателно слушате, задавайте въпроси. Ако в действителност ви е безинтересно това, което ви разказват, е много трудно това да се прикрие.

Джон Кенеди е бил превъзходен слушател.

Джон Кенеди е бил превъзходен слушател.

6.Внимателно подбирайте мястото на масата

Изборът на място може силно да повлияе на изхода на преговорите. Когато хората седят един срещу друг, а масата ги разделя, те по-често спорят, говорят отривисто, използват кратки изречения. Ако искате да избегнете всякаква конфронтация, седнете до събеседника си или под прав ъгъл с него.

7.Запазете човешкото в себе си

За да станете лидер, не е задължително да притежавате физическа сила. Трябва да демонстрирате силните страни на личността – интелект, като Бил Гейтс, или доброта, като Далай Лама. Когато достигнете някакво равнище на власт, вашата харизма ще изпъкне, но не трябва да забравяте за човечността – иначе рискувате да се прославите като диктатор.

8.Победете „синдрома на самозванеца“

През 1978 г. учени от щата Джорджия откриват, че от така наречения синдром на самозванеца страдат около 70% от хората. Той поражда неувереност в себе си – сякаш чакате някой да ви разобличи. Това влияе крайно отрицателно на харизмата.

9.Гответе се предварително за големите събития

Никога не бихте могли да пробягате маратон без предварителна подготовка и тренировки. Речта също не може да произнесете блестящо, ако предварително не репетирате. Освен това не можете да се почувствате силни и уверени в себе си на мига и с магическа пръчка. Просто е нужно да отделите време за предварителна работа.

Ако бягането ви разтоварва, намерете време за едно кросче без прекалено напрягане. Или просто послушайте хубава музика преди важна среща. Направете си плейлиста с парчета, които ви действат енергизиращо, вдъхват увереност, позитивизъм и оптимизъм.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>