Легенда разказва, че дворецът и скиптърът на Нерон са били украсени с този преливащ от цветове материал.

Оливера Арнаудова

В ювелирното изкуство седеф се използва от древни времена. Според легендата, дворецът и скиптърът на Нерон са били украсени с този преливащ от цветове материал. На изток седефът се ценял не по-малко от перлата при създаването на бижута.

Седефът символизира женското начало. Подчертава нежността, очарованието, красотата и всеотдайността на приносителя си. Грижи се за семейството и спокойствието. Вярва се, че седефът е символ на душевната чистота и красота.

Седефените реликви се явяват важна част от от християнската култура и затова седеф често се използва и за създаване на икони.

Седефът е получил широко разпространение благодарение на красотата си. Седефените раковини се срещат в огромно разнообразие от различни цветове. Срещат се розово, червено, почти снежнобяло и дори тъмно син, почти черен седеф.

Седефът има интересно свойство наречено иридизация. Благодарение на този оптичен ефект в зависимост от ъгъла, който се гледа, той е в състояние да промени цвета си – от цветни хамелеонови нюанси до снежно бяло. Нищо чудно, че от артистична гледна точка е предпочитан материал за създаване на бижута, орнаменти, картини и икони.

Смята се, че изкуството със седеф и по специално създаването на седефени икони е възникнало в Йерусалим и по-късно се е разпространило към други страни. За известно време изкуството е спряло в развитието си. Днес изкуството за създаване на икони от седеф изживява своеобразно прераждане.

Като рамки и подложки за седефените икони се използват дърво или метал-обикновен или благороден. Един от най-разпространените стилове за седефените икони е реалистичната живопис.

Важни връзки:

Грим студио и школа по грим на Оливера Арнаудова

Школа по декупаж и приложни арт техники на Оливера Арнаудова

Статии от Оливера Арнаудова

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>