Старопрестолният ни град влиза в класацията на 10 невероятно евтини райски кътчета, където човек може да започне живота си отначало.

jivot_otnachalo8-2

Велико Търново заема 8-ма позиция в класацията на интернет изданието Telegraf за 10-те райски кътчета по света, където е красиво, спокойно и достатъчно евтино човек да се премести, ако е решил да направи генерална промяна в живота си.

Все повече хора си изкарват парите с работа в интернет. Това означава, че вече е възможно човек да живее не в мръсните, шумни, студени и прекалено скъпи мегаполиси. Ако работата ви е цял ден да сте на компютъра, не е задължително да живеете и работите там, където сте постигнали определен успех.

В столицата атмосферата е суетна и задушаваща, в Ню Йорк или Лондон – много скъпо. Идеалните за живот места обикновено са там, където никой не се сеща да търси.

Ето предложенията за десет райски места на Земята, подходящи за нов старт. Ще работите в интернет, а ще почивате в невероятно красива и уютна обстановка.

Ксамил Бийч, Албания.
Южните покрайнини на Албания са идеалното място за тих живот. Наблизо се намират малък град и националният парк Бутринт. Климатът е средиземноморски, местните продукти – зехтин и мандарини. За разлика от съседните Гърция, Италия или даже Хърватска, тук е много евтино: бирата струва 90 цента шишето, а животът – $100-120 на месец.

jivot_otnachalo1-1

Може да хапвате морски дарове (продават 30 вида риба, средната цена на ястие в ресторант е $6), да пиете евтино вино ($6 за бутилка), да карате катамаран… и да се надявате, че в следващите 5 години няма да бъдете нападнати от тълпи туристи.

jivot_otnachalo1-2

Наемете си къщичка на брега на морето.

Аваруа, Острови Кук.
Формално тези острови са част от Нова Зеландия, но се намират на цели 2008 км североизточно от архипелага. Местните тропически плажове не отстъпват на тези на Малдивите или Сейшелите, с тази разлика, че наемът на жилище тук е доста по-нисък – $130 на месец.

jivot_otnachalo2-1

Местните жители – полинезийските аборигени, никак не са разглезени откъм туристи. Годишно тук пристигат не повече от 100 хиляди чужденци. За сравнение: Хаваите привличат 8 млн. туристи годишно.

jivot_otnachalo2-2

Какво може да се прави тук? Да наблюдавате китове в океана, да ходите на походи и да се наслаждавате на невероятно красивите пейзажи.

jivot_otnachalo2-3

Къде е проблемът тук? Чужденците не могат да си купят недвижимост на острова, но могат да я вземат на аренда за 60 години. За да станеш пълноценен гражданин на тази “планета”, трябва да поживееш тук няколко години и да получиш специално разрешение от властите.

jivot_otnachalo2-4

Чески Крумлов, Чехия
Това приказно градче се намира в чешката провинция Бохемия. Целият град е един огромен средновековен замък. Всички улици в него са калдъръмени. Тук редовно се провеждат панаири в ренесансов стил, а също и неповторимият Фестивал на розите. Обяд от три ястия за двама тук през цялата година излиза $20, а за квартирата плащате $400 на месец. Тук тече река Вълтава – идеална площадка за любителите на рафтинг.
Единственият проблем е, че за да живеете нормално, ще ви се наложи да научите прилично чешки.

jivot_otnachalo3

Ко-Тонсай, Камбоджа.
Това е малък остров в южната част на Камбоджа. Истински рай от джунгла и плажове. Тук почти никой не живее, ако не се смятат няколко рибарски семейства. Така че може да се наеме прилично бунгало за смешни пари.

jivot_otnachalo4-1

Тук може да се излежаваш на плажа или да изследваш местната пещера в джунглата. За 5 долара всеки местен рибар ще сготви вкусен обяд от уловения от него краб направо пред теб. Има всякакви морски дарове, които са по долар-два.

jivot_otnachalo4-2

Къде е капанът? Това все пак не е “детски” чист плажен остров, където може да се изтягате с часове под чадъра. Дивият местен плаж понякога е нападан от глутници бездомни кучета или други горски обитатели. Затова пък тук може истински да почувствате колко сте далече от цивилизацията.

Гуанахуато, Мексико.
Този класен и развит в културно отношение град се намира точно по средата на Мексико. Качествената квартира е $150-200 месечно, халба бира в бара струва по-малко от долар, а билетът за кино – само $3.

jivot_otnachalo5-1

Писателят Рей Бредбъри е описал опита си да живее тук в разказа си “Следващият в редицата”. Тук се провежда и известният фестивал на изкуствата Cervantino, наречен така в чест на автора на романа “Дон Кихот” Мигел Сервантес.

jivot_otnachalo5-2

Перлените острови, Панама.
Този удивителен архипелаг се намира в Тихия океан, на 30 км западно от материка. Някога тук са добивали огромни количества перли и е служил за скривалище от властите на могъщи пирати. Днес това е пристанище на великолепните курорти в околността.

jivot_otnachalo6-1

Наемът на малка къща на брега на морето е $300 за месец. Идеално място за доброволно изгнание.

jivot_otnachalo6-2

Между другото, тук са снимани три сезона на американския драматичен сериал “Изгубени”. Така че местата от гледна точка на живописност са едни от най-впечатляващите в света.

jivot_otnachalo6-3

Плажовете Агонда, Гоа, Индия.
Южната част от крайбрежието на Гоа е място, където може да се качите на слон направо на плажа. Бутилка вино струва $0,5, подстригването $0,6, а наемът на бунгало на брега на морето – $120 месечно. Какво още му трябва на човек?

jivot_otnachalo7-1

Тази част на Гоа е доста безлюдна, а местните жители не са разглезени откъм туристи, както е в други части на индийското крайбрежие. Затова пък тук има много храмове и места за практикуване на йога.

jivot_otnachalo7-2

Велико Търново, България.
Това местенце се намира в долината на едноименната река в северната част на България. Прилича на Ривиерата и е толкова красиво, колкото във Франция, но бутилка бира тук, за разлика от френския курорт, струва само $0,8. Населението е около 200 хиляди души.

jivot_otnachalo8-1

Интересното е, че този град е преживял много мигове на възходи и падения като част от няколко световни империи. Квартирата тук струва само $200 на месец. Единственият недостатък е относително зле развитата инфраструктура.

Хо Кок-Бийч, Виетнам.
Югоизточното крайбрежие на Виетнам се слави с това, че тук се намират 11 хиляди хектара тропически гори. И това е едва ли не най-доброто място в Азия за дайвинга и подводен лов: тук минава огромен бариерен риф. И тук е място, свободно от туристи даже през уикенда.

jivot_otnachalo9-1

Затова квартира тук може да се намери за $150-200 на месец. Вярно, ще ви се наложи да живеете в тесен контакт с местните. Пригответе се и за това, че ще споделяте с тях и плажа.

jivot_otnachalo9-2

Лас Транкас, Чили.
Тук се намират едни от най-добрите планински склонове в Южна Америка – Андите са все пак. Цяла година може да карате ски, а наемът на жилище е $300 на месец. Богатите туристи живеят по склоновете на планината, а опитните – в селцата в подножието.

jivot_otnachalo10-1

jivot_otnachalo10-2

jivot_otnachalo10-3

Източник: Telegraf

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>