tapo_mi_e

Строшете чиния! Поставете се в центъра на света, направете нещо лудо или просто гледайте тъпо в една точка… Но не се предавайте!

Георги Руменов

Вчера ми беше гадно… и тъпо – и то ей така без причина. Замислих се какво ли мога да направя по въпроса…

Всеки има моменти, когато просто не се чувства добре и в кондиция. Понякога това се дължи на външни фактори – умора, ядове в работата или вкъщи, критичен ден. Друг път просто не ни е добре… и точка. Ако това е често повтарящо се състояние, е добре да потърсите помощ от психолог. Ако обаче това ви се случва от време на време, изпробвайте да направите някое от нещата:

1. Поставете себе си в центъра на света – погрижете се и си угаждайте в този ден. Направете малък (а защо не и голям) жест към себе си. Вземете си един ден отпуска, купете си най-скъпия шоколад в магазина и го изяжте, без да го споделяте с никого. След това си изключете телефона и си пуснете любимия филм. Няма смисъл да се самообвинявате, че ви е зле, и да се борите с това. Вместо това приемете, че днес „не ви е ден“ и си обърнете внимание.

2. Пийнете малко алкохол „за настроение“ – да, не е здравословно да се пие алкохол, не влияе добре и на фигурата. Много по-важно е обаче да сте в добро емоционално състояние. Пиенето разбира се не бива да ви става навик – алкохолът не може да реши проблемите ви. В лош ден обаче може да ви помогне да се отпуснете и да погледнете на нещата от друга гледна точка.

3. Направете нещо лудо – излезте на балкона и извикайте колкото ви глас държи, излезте навън по чорапи и обиколете блока, пуснете си силно любимата песен, кълчете се, танцувайте и пейте с изпълнителя. Това със сигурност ще проясни ума ви – поне за малко.

4. Счупете нещо – преднамерено вземете чаша или чиния и я разбийте с все сила на пода – без да изпитвате угризения. Това ще ви помогне да излезете от стереотипа и ще ви накара да се почувствате по-добре – ако не вярвате, опитайте поне веднъж.

5. Ако имате домашен любимец, си поговорете с него и го погалете. Ако пък нямате, разкажете какво ви мъчи на цветята или дърветата. Разговорите с приятел или близък също са опция, но ако сте много „криви“, те могат само да ви раздразнят още повече. Животните и растенията са чудесни слушатели – те ще ви „изслушат“ търпеливо и ще ви „предадат“ от своята енергия – без да критикуват, да дават оценки или ненужни съвети.

6. Раздвижете се – физическата активност – особено ако е по-интензивна, изисква съсредоточаване и автоматично спира мислите ни. В допълнение повдига нивата на хормоните на щастието – серотонина и допамина. Така че след като сте капнали физически, със сигурност ще се почувствате по-добре и емоционално.

7. Поговорете със смъртта – народите от Древно Мексико са смятали, че смъртта е най-мъдрият съветник. Според тях човек трябва да „повика смъртта“ до себе си и да я пита дали проблемите му са сериозни – отговорът й винаги би бил: „Щом не съм те докоснала, значи всичко е наред“. Представете си, че ви остава само един ден живот. Какво ще направите, как ще го изживеете? Ще губите ли време в ядове и терзания – или ще се насладите на света и близките си „като за последно“?

И… ако никое от горните не помогне:

8. „Гледайте тъпо“ в една точка и опитайте да не мислите за нищо – оставете ума си да се рее. Така поне няма да напрягате мозъка си с негативни емоции – по-добре да не мислите за нищо, отколкото да се тревожите, ядосвате, притеснявате и т.н.

Източник: Doctiming

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>