При стрес, депресия или предстоящ важен изпит тази полезна храна ще ви тонизира и ободри.

banan2

Учени проследяват пътя на този плод чак до Райската градина и твърдят, че именно бананът (а не ябълката) е бил “забранения плод”, който Ева предлага на Адам.  Днес банани се отглеждат в най-малко 107 държави и се плодът се нарежда на четвърто място сред световните хранителни култури в парична стойност. Време е да преоткрием банана като една от най-полезните храни.

Бананите съдържат три естествени захари – захароза, фруктоза и глюкоза заедно с фибри – комбинация, която доставя трайна енергия на тялото. Изследванията са доказали, че само два банана предоставят достатъчно енергия за напрегната 90 – минутна тренировка. Но плодът също може да помогне за преодоляване или предотвратяване на значителен брой заболявания и състояния:

 • Депресия. Проучване сред хора, страдащи от депресия, установило, че те се чувствали много по-добре след консумация на един банан. Това е така, защото бананите съдържат триптофан, вид протеин, който тялото преобразува в серотонин, известен като хормон на щастието.
 • ПМС: Забравете за хапчета – хапвайте банан.  Съдържащият се витамин В6 регулира нивата на кръвната захар , което може да повлияе на настроението ви.
 • Анемия:  Високото съдържание на желязо в бананите стимулира производството на хемоглобин в кръвта.
 • Кръвно налягане: Този уникален тропически плод е с изключително високо съдържание на калий и с ниско съдържание на натрий , което го прави идеален за контрол на кръвното налягане. Дори  Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) вече позволява производителите и търговците официално да обявяват за способността на плода да намали риска от кръвно налягане и мозъчен инсулт. (което не е прието за храни и хранителни добавки).
 • Мозъчна мощ. 200 студенти в Англия са повишили резултатите от изпитите си след като са консумирали банани на закуска, в междучасието и на обяд в стремежа си да стимулират мозъчната си дейност.
 • Запек. Високото съдържание на фибри в плода може да помогне за възстановяване на нормалното действие на червата , което помага за преодоляване на проблема без да се прибягва до лаксативи.
 • Киселини в стомаха. Бананите имат естествен антиациден ефект, който води до облекчение.
 • Сутрешното гадене. Лека закуска с банани между храненията помага да се поддържа нивото на кръвната захар и да се избегне сутрешното гадене.
 • Махмурлук. Един от най-бързите начини за лечение на махмурлук е бананов млечен шейк , подсладен с мед. Бананите успокояват стомаха и с помощта на меда нормализират изчерпаните нива на кръвната захар.
 • Наднорменото тегло от стрес. Изследванията в Института по психология в Австрия свързват стреса на работното място с консумацията на „успокояващи” храни като шоколад и чипс  – което води до наднормено тегло. За да се избегне гладът, предизвикан от напрежение и паника, е нужно да контролираме стабилно нивото на кръвната захар като похапваме въглехидратни храни на всеки два часа, съветват ендокринолозите. Бананите са идеални в този случай!
 • Язва. Бананите се използват като диетични храни срещу чревни нарушения поради своята мека текстура и гладкост. Те са единствените сурови плодове, които могат да се консумират без притеснение от страдащите от язва на стомаха. Плодът също така неутрализира прекомерната киселинност и намалява дразненето чрез обвиване на лигавицата на стомаха.

 Така че, един банан наистина е естествен лек за много болести. Сравнен с една ябълка,  той има четири пъти повече протеин, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече  фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали.

За щастие, пресните банани са на разположение целогодишно. За разлика от други плодове, процесът на зреене при тях не се забавя след като се откъснат от дървото. Бананите трябва да се съхраняват при стайна температура – колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо те узряват. За да се забави узряването, бананите могат да се приберат в хладилник – външната кора ще потъмнее, но това не разваля ценните качества на плода.

Заглавна снимка: incilikupe.com

Източник: Doctiming

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>