В този хранителен режим няма забранени неща. Според фитнес инструктора от честото ядене по малко може да загубим до 10 кг на месец.

dieta_3chasa111-2

Гадното на почти всички диети е, че налагат гладуване. Ако дори само мисълта за вълчи глад ви разваля настроението, може да опитате една от най-либералните схеми за отслабване, известна в Холивуд като “тричасовата диета на Хорхе Круз”.

В нея, за радост на мнозина, няма забранени храни и напитки и човек може да хапва през 3 часа. Авторът й Хорхе Круз е инструктор по фитнес. Вярва, че методът е универсален, защото гарантира постоянно ниво на кръвната захар, а това означава пълен контрол над глада и безпрепятствено изгаряне на калориите. И най-важното за взискателните към фигурата си – отслабва се, без мускулите да се стопят преди мазнините.

За повечето хора този модел означава 5 хранения на ден – закуска, обяд и вечеря с две междинни хапвания между тях.

Круз твърди, че с често ядене на малки порции човек може да загуби до 10 кг за месец, като най-напред се отървава от омразното коремче. Любимите храни не са в забранителен списък, само порциите са умалени. Общо за деня приетите калории не трябва да надскачат 1400.

dieta_3chasa3

Подходът е пълна противоположност на разделното хранене – диетата “3 часа” освен ядене по часовник предполага и групиране на продукти, които в комбинация осигуряват белтъчини, въглехидрати и мазнини едновременно.

За по-добро усвояване на хранителните вещества Круз препоръчва да се пият осем чаши вода на ден. В контраст с много други режими кафето не е зачертано от менюто, но при условие, че всяко е последвано от една-две чаши вода, както го поднасят в Турция например. Така се компенсира дехидратиращото действие на напитката.

Първото хранене за деня е 1 час след събуждането, а последното – 3 часа преди заспиване. Когато се каже, че ядеш по желание, изтерзаните от забранителни диети страдалци подозират уловка. Но този път всичко е позволено, важно е спазването на графика и обема на порциите, а не какво ядеш.

  • Закуската може да е омлет с шунка и сирене, хляб и плодове (мюсли, ябълки, орехи);
  • Три часа по-късно – малко ядки и кисело мляко (плодове или сладки зеленчуци като моркови например);
  • Обяд след 3 часа – нетлъста пържола, ориз и салата (скариди, нахут, зеленчуци на скара);
  • След поредния интервал може да се хапне кисело мляко с плодове, например банан или друг засищащ плод, или с няколко бисквитки;
  • За вечеря – риба, ориз, зеленчуци (или пиле на грил с печен картоф и салата).
dieta_3chasa4

Една от хитрините при тази диета е да сервирате храненето си само в малки десертни чинии, за да не се потискате от малките количества.

Според Круз нищо не пречи поредното, шесто ядене да е дори шоколадов крем или ягоди с нискомаслена сметана. Инструкторът дава нагледни сравнения по колко от основните видове хранителни вещества може да се ядат без риск от преяждане. За да не ходи човек с таблици за калоричността на храните, може да прилага ориентири на око. Почти колкото тесте карти изглежда приемливият обем на среднокалоричните белтъчни храни като месо, риба, сирене, яйца.

Въглехидратните – зърнени храни, картофи, ориз, сладкиши, не бива да са по-големи от кубчето на Рубик, а много сладките и мазните да не надвишават обема на капачката на бутилка вода. За плодовете и зеленчуците нагледната условна мярка за всяко от храненията е купчинка за десерт, ако става дума за маруля, спанак или други салати с нищожни калории, можете да си сипете 3 пъти по толкова.

За 4 седмици яденето по часовник трябва да е довело до пълна промяна при хора в относително добро здраве. Това е подходящ старт за един по-здравословен начин на живот, казва инструкторът.

Критиците му опонират, че метаболизмът се засилва при всяко хранене, но той не може да бъде превърнат в супергорелка за изгаряне на калории без остатък. Има аргументи, че точно три часа е оптималното време между отделните хранения, при което се гарантира отслабване. Както и доказателства, че този модел на хранене топи първо тлъстините по корема дори и без активни физически упражнения.

Честото хранене предпазва от вълчия глад след лишения. То помага и срещу кризите на емоционалното преяждане, при които човек се тъпче за утеха при неблагополучия, които не може да надмогне. А за 3 часа повечето храни вече са преработени и това е обяснението за интервала, отговаря Круз.

Но всяка възможност за ядене е потенциален риск за прекаляване, особено, ако човек няма точна представа за приеманите калории, предупреждават скептично настроените диетолози.

Обемът на салатата за едно хранене при тази диета е колкото купичка за десерт.

Обемът на салатата за едно хранене при тази диета е колкото купичка за десерт.

Друг минус на режима “3 часа” според тях е, че той изисква промяна в начина на живот. За повечето хора е невъзможно да разнасят порциите и да се откъсват от работа, за да ги изядат. Но все пак правилата са достатъчно либерални, за да може всеки да ги приложи към индивидуалния си стил на живот.

Освен това не е проблем да си носим храна в работата в пластмасова кутия. Според психотерапевтите, които са специализирани в хранителни зависимости, това просто е въпрос на навик.

Освен това за всеки човек има различен оптимален хранителен режим. Нищо не пречи да се опита дали това е най-добрата диета за вашия метаболизъм. При всички случаи, не губите нищо, тъй като при този начин на хранене не се лишавате от нито едно от важните за тялото ви хранителни вещества.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>