Преди да го упрекнете, че не желае да става баща, разговаряйте повече и се опитайте да разберете какви са страховете му, съветват специалистите.

Може и да сте гледали забавната американска комедия „9 месеца“, в която себичният Самюъл (Хю Грант) е в непрекъснати разправии с приятелката си Ребека (Джулиан Мур), защото категорично не иска деца. Когато тя го изненадва, че е бременна, той даже получава параноични видения как бракът и бащинството ще променят живота му. Следват 9 месеца на нощни кошмари, караници, раздяла, катарзис, и хепи енд – в крайна сметка той приема и дори се привързва към наследника си.

В живота обаче нещата не винаги завършват с хепи енд. Не всички влюбени обсъждат преди брака идеята дали и кога да имат дете. Обикновено жените са тези, които тайно или явно мечтаят да станат майки, а мъжете се плашат от идеята за бащинство. Някои така и не я приемат.

Според сексолозите и семейните консултанти причините за разногласията са заложени в човешката природа. Изследванията сочат, че само при 6-7% от нежния пол майчиният инстинкт не е явно изразен. Обикновено жената се ражда с него. Инстинктът е заложен и у 3-годишната „кукла“, която играе в заглас на майки и деца, и в 10-годишното момиче, което се грижи за по-малките си братя и сестри, и в 20-годишната девойка, бързаща за среща.

Бащинството плаши 93% от мъжете

Според брачната статистика, 5% от разводите са предизвикани от нежеланието на мъжете да си имат деца. Бащинството плаши 93 на сто от силния пол. Най-често е достатъчно да връчат бебето в ръцете на новоизлюпения баща, и той, който преди това не е искал и да чуе за наследник, е на седмото небе от щастие. Но има и мъже, готови да скъсат с любимите си само защото те искат дете.

Според сексолозите много често проблемът се създава от самата нея. Тя е до такава степен сигурна, че той ще бъде щастлив, че предпочита да го постави пред свършен факт, като го сюрпризира с новината, че е бременна. Така допуска стратегическа грешка: при мъжа липсва хормонът на майчинството и му трябва повече време, за да се настрои за новата си роля.

Много мъже се боят да поемат отговорност и са склонни към перфекционизъм: страхуват се, че не стават за образцови бащи и категорично отричат тази роля. В исторически план силният пол винаги е бил длъжен да бъде опора на семейството.

Защо мъжът отказва да стане баща?

Той си представя как в бъдеще трябва да решава проблемите не само на жена си, но и на детето, и това го плаши. Страхът да даде неверен съвет или да вземе неправилно решение е в основата на страховете му. Подобни притеснения са присъщи на мъжете, които в детството си не са имали бащи и реален пример как трябва да се държи главата на семейството.

Когато няколко месеца след началото на общия им живот тя не забременява, у него възникват и други страхове. Той непрекъснато чете и слуша как все повече мъже имат проблеми с безплодието. „Ами ако и аз съм такъв?“ е тревожният въпрос, който си задава. Много му е трудно да приеме да се изследва спермата му. Зад бурните реакции отново стои страхът. Да, съвременната медицина е напреднала дотолкова, че се раждат деца чрез асистирана репродукция – по метода ин витро и по други начини. Той обаче упорито отказва преглед при уролог и андролог – както някои хора се страхуват да отидат на лекар, за да не им открият случайно рак или нещо друго нелечимо.

Как се оправдава?

Повечето представители на силния пол всъщност обичат децата, но по друг начин. Рядко се срещат равнодушни мъже. По-често те се дистанцират от детето заради проблеми с майката. Важното е да разберем какво се случва в душата им. Повечето мъже всъщност биха искали да станат бащи, но ако е възможно – в по-добри времена с мотивите:

а) Нямам достатъчно пари да издържам и дете;

б) Нямам жилище;

в) Още не сме си поживели.

Зад подобни отговори се крие преди всичко страх и неувереност. Нали на мъжете от детството им е забранено да се страхуват и да плачат и те си измислят разни лъжи, вместо да кажат какво мислят в действителност.

Най-честите му страхове

1.Апетитите ѝ ще се увеличат

Обикновено при всички бременни жени се увеличава не само гладът, но и похотта. Освен това вече са ѝ нужни дрехи не само за нея, но и за малкото. Бебето трябва да се кърми, да се учи… и т.н. Той е притеснен, че тя ще има все повече желания, които той не може да удовлетвори. Говори как няма да има достатъчно пари и жилище, а всъщност се страхува, че не може да удовлетвори все по-нарастващите ѝ апетити.

2.Тя вече няма да му обръща внимание

След раждането на бебето целият ни живот се променя. Ако преди това той във всеки момент може да общува свободно с нея или да я помоли за нещо, сега в семейството главният човек е бебето. Културата ни е такава, че поставяме детето като център на вселената. Това може да се види и в кухнята. Кого хранят първо? Детето, за да не плаче. А мъжът мъже да почака дори ако цял ден не е сложил троха в устата си. Ще му се наложи сам да си готви и сервира, за да не стои гладен.

Той е лишен от всякакво внимание. Тя вече не му сервира храна с любов и не разговарят за проблемите му, защото е изцяло погълната от грижите за детето. Ако вече имате едно дете и мъжът ви не иска второ, много е вероятно причината да е точно в това. Подобни лоши примери на пренебрегване на мъжа той може да види при приятели и познати. В такива случаи се оправдава, че „още сме много млади, не сме си поживели“.

3.Тя ще престане да се поддържа

На майките на бебета често не им достига време дори да си мият редовно косата, да не говорим за педикюр, маникюр, грим, епилация и т.н. Те ходят из къщи, навлечени с каквото им попадне – халатчета, пенюарчета, раздърпани анцузи, огромни тениски – за да им е удобно. Повечето мъже естествено се шокират от това, в какво са се превърнали техните красавици. Има и други крайности – тя да се затича към фитнеса веднага след раждането и да плаща на гледачка, да не кърми, за да запази фигурата си.

4.Той ще си загуби свободата и хобитата си

Докато са само двамата, тя е много по-лоялна към страстите и заниманията му. Той отива на риба с приятели, тя – на кафе с приятелки; той е на мач, тя – на шопинг и т.н. С появата на детето ѝ става все по-трудно да излиза. Така много често се изолира от обичайния си кръг, все по-рядко я канят някъде и единствените ѝ „развлечения“ остават прегледите на детето в поликлиниката или разходката до детската площадка.

При него нищо не се е променило. Той все така си ходи на мач и риба и не му се налага през два часа да кърми детето. Тя се обижда, трупа недоволство и в един момент изригва: „Щом аз не мога да ходя никъде, и ти няма да ходиш!“

Доказано е обаче, че повечето мъже обичат вечер да излязат на разходка с количката, за да имат майките малко време само за себе си. Но много малко са тези жени, които открито ще помолят за това. Очакват мъжете да се сетят. Мъж, който вижда подобни скандали в кръга от приятели, обикновено оправдава нежеланието си за дете с доводите: „Дай да попътуваме малко, да се насладим един на друг“.

5.Характерът ѝ ще се промени

Всяка млада майка страда от недоспиване, от проблеми с кърмата, от промяната на фигурата си, от смяната на ценностите, от хормоналните скокове, от спадовете в настроението… Че коя жена може в такива условия да запази позитивното си настроение 24 часа в денонощието, да остане същата търпелива и мила жена, която той познава?

Тя забравя, че той също не си доспива, че смяната на настроенията ѝ го обърква. Когато я гледа как ту се смее, ту плаче, и той се чувства зле. Подобна перспектива извиква ужас в него.

6.Тя ще го употреби само като осеменител

Понякога тя толкова неистово желае дете, че у него се появява усещането, че не желае него самия, а само семето му. Тя си води някакви календари за овулацията и той започва да се чувства като оръжие за сдобиване с дете. Тогава изригва: „Аз не съм ти нужен вече! Ти искаш от мен само дете! Каква ти любов, каква ти страст…“

Какво съветват психолозите?

  • Разговаряйте често. Колкото повече общувате, толкова по-лесно се преодоляват всякакви междуличностни кризи.
  • Дайте му да разбере, че на първо място поставяте него, а не децата, за да не се чувства пренебрегнат.
  • Намалете финансовите си апетити, поне за известно време, и по възможност спестявайте пари.
  • Оставете той да инициира сексуален контакт. Това е заложено в природата на мъжа. Но дори и вие да сте инициатор, не го правете така, че той да се чувства като осеменител.
  • Срещайте се със семейства, в които всичко е позитивно, да види той как младите майки се грижат за мъжете си и не се карат, дори и да имат финансови проблеми. Нека се убеди, че животът с дете може и да бъде хубав.
  • Бъдете готови за промени, бъдете нежни и гальовни. Колкото по-често той усеща любовта ви, толкова по-лесно ще му бъде да приеме, че може да бъдете щастливи и когато се появи детето.
  • Не забравяйте за себе си, за своето психическо и физическо здраве, за външния си вид. Нека по-често ви вижда пълни с енергия не само преди раждането на детето, а и след това.
  • Детето не е цел, нито средство. То е жив човек, плод на вашата любов и ваше общо продължение.
  • И най-важното – пазете мъжа си! Макар че той не е нито носил, нито раждал, нито кърмил детето, не заслужава да види как пред очите му красивата, мила и добра любима се е превърнала в мрънкащо рошаво развлечено подобие на жена.
There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>