Три композиции на българина са влезли в хита на режисьора Гилермо дел Торо

Снимки: Личен архив

„Да ти кажа честно, очаквах, че „Пинокио“ на Гилермо дел Торо ще спечели „Оскар за най-добра анимация – казва Тихомир. – Когато сутринта разбрах, че е получил наградата, бях много щастлив.“ Тихомир Христозов е българската следа в този филм, който го е развълнувал, когато са му пратили кадри, за да пише музика към него. От 12 март българинът вече ще добавя в портфолиото си, че е композирал за филм, награден с „Оскар“, каза той пред BG VOICE.

Спомня си как е получил имейл от Холивуд, че са харесали музиката му за трейлъра към „Пинокио“ – оригинален микс от анимация, но с „оживели“ кукли, очакван бъдещ хит. Получил е комплимент от самия Александър Десплат, основния композитор на „Пинокио“, носител на „Оскар“ за музиката си към „Формата на водата“, работил и за хита „Годзила“, и за много други филми.

Тихомир Христозов пред BG VOICE. Монтаж Мартин Стоянов

Тихомир ми пуска трейлъра на „Пинокио“ и открехва вратичка към „кухнята“ на творчеството си: „Трябваше да спазим много инструкции, например да направим обработка на една музикална тема на Десплат. Как се прави обработка? Използвах няколко последователни тона от композицията на Десплат, които напомнят за главната тема във филма. Или развивам музикалната тема в нов аранжимент и нова оркестрация. Все едно чуваш нова музика“. Всичко това се прави на компютъра с кийборда. „Всеки инструмент от оркестъра го „свириш“ на кийборда“, смее се Тихомир. Следва миксинг и мастеринг.

Режисьорът Гилермо дел Торо със статуетката „Оскар“ за анимацията „Пинокио“ с музика на Тихомир Христозов в трейлъра

В трейлъра, в ритъма на музиката българинът е включил как Джепето конструира Пинокио, със звуци на рязане на дърво, на завинтване. „Това, комбинирано със симфоничния оркестър и с акордеон, който добавя едно много топло звучене – допълва композиторът. – Направих две композиции, после още една, с всичките инструкции – как Джепето конструира Пинокио, какви чувства изпитва в този момент. И това всичкото някак си го представих как аз бих го усетил…“

Плакат към анимацията „Пинокио“, награден с „Оскар“, с музика на Тихомир Христозов в трейлъра

Темата „Пинокио“ много трайно е влязла в живота му. Преди това във версията на Роберто Бенини от 2019 г. включват негова композиция. След версията на дел Торо, звукови дизайни на Тихомир са включени и във версията на „Пинокио“ на студио „Дисни“.

Музика на Тихомир Христозов звучи и във версията на „Дисни“ – „Пинокио“

Звуковият дизайнер създава уникални звуци, като ги моделира на компютъра. Използват се много в трейлърите за отделяне на кадри, за подсилване на разни експлозии, на въздействащи сцени. Много негови композиции са използвани за някои от латиноамериканските сериали, предпочитани са и от тв канали като Discovery, ВВС, МTV и Gео.

Парадоксалното е, че талантливият композитор пише музика за абсолютни Холивудски хитове, без да е ходил в Холивуд. „Не е толкова лесно да се отиде там“, смее се той. Пък и защо ли му е да се мести в света на голямата суета. Има си свое царство в Пловдив – студио, с пиано, кийборд и какви ли не още инструменти, с всевъзможна звукозаписна техника.

Тихомир работи за световни филмови гиганти и стрийминг платформи като Netflix и Amazon. Той просто създава музика и звукови дизайни, които включва в тематични каталози. А после някой в Холивуд си харесва нещо и го включва в трейлъра, рекламата или в самия филм.

Като казваме „някой“, разбирайте компании от ранга на „Уорнър“, „Юнивърсъл“, „Дисни“. Затова често е изненадан да разбере, че негова творба е включена в трейлъра или рекламата на поредния кино хит. Както се е случило с „Годзила 2“.

„В началото познати и приятели ме плашеха с реплики от типа „Имаш ли си представа колко е трудно да се пише филмова музика?“, смее се Тихомир. Как става това, когато между екипа и композитора е цял един океан? Когато не се използва готова музика от някой от 110-те му албума със собствени композиции, а му дадат директна поръчка, има точно определени инструкции коя част как ще се развие.

Понякога дават да гледа самия трейлър и по него да прави музиката. Има много инструкции, описания какво точно искат да направи. „Интересното е, че хем имаш много ограничения в техните инструкции, а хем си свободен да направиш това, което искаш“, споделя Тихомир.

Много често сутрин имейл от Америка го разсънва окончателно: „Tihomir, we have a great news („Имаме страхотни новини“) – и му изпращат линк за трейлър към филм с негова музика. А great news получава все по-често. Името му е намесено във все по-големи хитове: „Къщата на дракона“ от „Игра на тронове“, най-новия епизод от „Бързи и яростни“.

Плакат към филма „Джурасик свят“ с музика на Тихомир Христозов

Последно е писал музика за новия филм на „Юнивърсъл“ – “Меган“, в сай-фай лентата „65“. Преди това пък от Холивуд са го събудили с новината, че са избрали композицията му „The Gun“ за реклама на „Djurassic World“ („Джурасик свят“). Много пъти е имал такива прекрасни събуждания. Милионите луди фенове на „Междузвездни войни“ следят зорко появата на всеки нов трейлър за филм от поредицата. Но малко българи знаят, че силно въздействащата музика в тези трейлъри и тв реклами е на българина Тихомир Христозов.

Роден е в Харманли, а първият инструмент в ръцете му е гайдата, свири на нея още когато е на 5 години. В родния си град живее до VI клас, после учи в музикална паралелка в Пловдив, гайда и пиано. Завършва и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

Първите си собствени композиции пише още на 10 години. Филмовата музика става голямата му страст, когато гледа „Титаник“. По-точно, слуша в захлас музиката към него. Грабва го до такава степен, че детското му въображение рисува картини – вижда се като композитор на огромна филмова продукция като „Титаник“.

Години му отнема да се оправя със сложните софтуерни програми за музициране. Ако не се рови в компютъра и кийборда, гледа купища филми, следи и сюжета, и музиката в тях. Когато завършва академията, се издържа с аранжименти на народни певци. Двамата със сестра му Велислава, народна певица и също гайдарка, пътуват по участия из България с народна музика.

Със сестра си Владислава на концерт

Признава, че Боливуд е бил необходимата първа стъпка по пътя му към Холивуд. Не се осланя на късмета, а е проактивен, праща композициите си по интернет и в един момент разбира, че негова музика е включена в промото за филма Wonder Woman („Жената чудо“) в Латинска Америка. Работи за „Студио Фонтана“ в Чехия, което е и първият му агент.

Във филми на ужасите е вкарвал етнически инструменти – нещо, което преди това никой не е правил. „И изведнъж в хоръра „Заразно зло“ звучи българска тамбура. Направих 6-7 реклами. В музика за филм на ужасите включих освен композиции, подходящи за хорър, и оперен вокал и етнически инструменти – тамбура“, разказва Тихомир.

Писал е с удоволствие и музика за хоръри, и изобилие от дизайнерски звуци за този жанр. На официалните награди за трейлъри – Golden Trailer Awards, са номинирани 3 от трейлърите: за „Годзила 2“, за хоръра „Scary stories to tell in the dark“ („Страшни истории за разказване в тъмното“) на Гилермо дел Торо и за sci-fi трилъра Captive State („В плен“).

Негова музика звучи в 3 сериала на кино легендата „Междузвездни войни“. А шансът идва от компанията „Dos Brains“, от която го канят. Те избират негова музика за реклами на три от сериалите на „Междузвездни войни“ – „Mandalorian“, „The Book of Boba Fett“ и „Bad Batch“ по телевизия „Disney Plus“.

Само човек от индустрията знае какво е да направиш музика за реклама или трейлър. Тя е „върха на сладоледа“, от всякаква гледна точка – като кадри, монтаж, ефекти и като силно въздействаща музика и звукови дизайни, които подсилват ефектите.

Този уникален композитор събира погледите на хората и с необикновеното си хоби. Когато няма супер спешни поръчки, зарязва всичко и… рисува репродукции на световноизвестни майстори. Прерисува всичко с маслени бои по снимки от интернет. Не е учил рисуване. Гледа един филм – „Фалшификаторът“ и си казва, защо да не опита и той. Първата му голяма репродукция е „Избиването на младенците“ на Рубенс, по която работи 6 месеца почти всеки ден, после рисува „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи.

В творчески унес…

Прерисувал е платна на Ван Гог. Голям фен е на Рубенс и е направил репродукция и на „Градините на любовта“. А също „Христос с корона от тръни“, „Сватбата на Купидон и Психея“ на Помпео Батони… В момента му стои недовършена на статива картината „Избиването на младенците“ на Рубенс във втората й версия. Тихомир е нарисувал и „Дамата с шапката“ на Густав Климт, както и „Господ с гълъба“ на Помпео Батони. Напоследък признава, че му остава все по-малко време за рисуване.

На 31 юли е навършил 36. Мечтите му? „Аз голяма част от мечтите вече съм ги постигнал. Дай, Боже някой ден да си сложа на камината едно „Грами“ и един „Оскар“ – шегува ли се, или е сериозен? После вече съвсем сериозно добавя, че иска да направи един пълен саундтрак за някой от най-големите холивудски филми.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>