В родния ѝ щат Тенеси кръщават шосе на нейно име. Историята на Кралицата на рока, определяна като една от най-добрите танцьорки на своето време.

Звучи невероятно: на 26 ноември 2014 г. легендарната певица Тина Търнър навърши 77 години, но по всичко личи, че няма скоро да укроти огнения си нрав. В родния ѝ щат Тенеси още през 2001 г. я почетоха, като кръстиха на нея шосе, което вече е междущатска магистрала.

Нищо в детството на Ана Мей Бълок не подсказва бъдещата световна слава. Майка й работи в един от заводите в град Нотбуш, а баща й е едновременно работник, фермер и дякон в баптистката църква. Когато бъдещата звезда навършва 10, родителите й се развеждат и тя и сестра й Ейлин са оставени на грижите на баба й.

Старата жена обаче често боледувала и след смъртта й момичетата се преместват в Сейнт Луис, където откриват чара на нощните клубове. За 17-ия й рожден ден сестрата на Ана Мей я води в любимото си заведение, където свирят „Кралете на ритъма“ под ръководството на Айк Търнър – местна звезда сред прехласнатите гимназистки. Ана Мей е поразена от новата музика.

Скоро се запознава с групата и моли Айк да изпее нещо с тях. Той обаче предлага микрофона на сестра й Ейлин. Бъдещата звезда го изтръгва от ръцете й и запява. „Не мислех, че имаш глас“, възкликва фронтменът на оркестъра, а на другия ден момичето вече е солистка. Публиката веднага харесва характерния й глас и експлозивните й танци и групата става популярна.

Тина и Айк Търнър като млади и влюбени.

Айк я нарича „Малката Ани“, купува й палто от лисици, дори й дава пари да си направи златен преден зъб. Тя е на седмото небе. Година по-късно ражда син Крейг от Реймънд Хил, един от музикантите, който бързо изчезва от картинката, неспособен да се грижи за жена и дете. Но Малката Ани продължава да пее.

След успеха на парчето „Влюбване“ амбициозният Айк решава да замине за Калифорния. Като дете той обичал историите за „африканските диваци“, любимата му приказка била за Шина – Кралицата на джунглата. Шина станала Тина, а Тина Търнър – негова лична кралица (или по-скоро дивачка).

През 60-те и 70-те години групата „Айк и Тина Търнър ревю“ е популярна, но деспотичният стил на управление на Айк и проблемът му с наркотиците кара музикантите да напускат с трясък. Тина не само работи денонощно, ами често се появява на сцената с неумело покрити с грим „бушони“ около очите от побоите на мъжа си. Въпреки че отглеждат общо четирима синове (нейния Крейг, двама от първия брак на Айк и техния общ – Роналд), Търнър са на път 270 дни в годината.

Плакатът по случай нейната 70-годишнина през 2009 г.

Фил Спектър кани Тина да запише плоча. През 1966 г. „Река – дълбока, планина – висока“ стига едва до 88-о място в американските класации, но в Англия е на трето. Тогава нашумялата британска банда „Ролинг стоунс“ кани Айк и Тина да подгряват тяхно турне. По онова време певицата попада на гледачка, която й предсказва световна слава. „Тогава за първи път повярвах в себе си“, признава Тина. Тя вече е на 35 и съзнава, че ако иска да постигне успех, трябва да зареже Айк.

Разривът настъпва на 2 юли 1976 г. На път за летището мъжът й й предлага шоколад, тя отказва и той започва да я бие. Чашата на 16-годишния им брак прелива и Тина за първи път му отвръща. Боят продължава на аерогарата, в самолета, по пътя до хотела. Там съпругата изчаква мъжа си да заспи, измива разбитото си лице и с 36 цента в джоба избягва на улицата. След като лично заплаща неустойките по провалените им концерти, Тина заявява на Айк: „През последните 16 години ти присвояваше всеки заработен от мен долар, а аз присвоявам бъдещето си.“

През 1979 г. късметът й се усмихва, когато я канят в грандиозната програма „Холивудски вечери“. Там се запознава с бъдещия си мениджър Роджър Дейвис. „Ти трябва да пееш рок“, й казва той. Но истинският й успех идва, когато в хотел „Риц“ Дейвид Бауи гледа нейното шоу с представители на звукозаписната компания „Кепитъл рекърдс“. След няколко дни Тина вече е в Лондон и записва две нови песни. Една от тях „Да останем заедно“ е не само първият сингъл на Тина, ами я превръща в истинска звезда. Първоначално само в Англия, после в цяла Европа и чак тогава й обръщат внимание и в САЩ.

През юни 1984 г. Тина Търнър пуска там албума си „Прайвът дансер“, от който продава 11 млн. копия. Година по-късно на Американските музикални награди получава два приза накуп – за най-добра певица и за най-добра видеоактриса. На церемонията на „Грами“ излиза на сцената три пъти – като най-добра певица, най-добра рок изпълнителка и автор на най-добра песен „Какво общо има това с любовта?“. После пуска още 5 успешни албума и статуетките й с грамофончета стават осем.

Така от „съпругата на Айк Търнър“ Тина се превръща в най-любимата американска звезда на 80-те години. Тя е чест гост в различни шоупрограми, няколко пъти я кани Опра Уинфри. На стадиона в Рио де Жанейро Търнър събира на концерт 188 хиляди души и влиза в Книгата на рекордите „Гинес“.

След раздялата с мъжа насилник певицата дълго не се решава на сериозна връзка, докато не се запознава на летище „Хийтроу“ с германския музикален продуцент Ервин Бах. Той е със 17 години по-млад от нея, но се разбират чудесно и живеят тихо и хармонично.

Певицата успява да се реализира и на други поприща. Нейната официална автобиография става бестселър в САЩ, прави няколко изложби със свои картини, които също имат успех.

С продуцента си Ервин Бах, с когото се ожениха през 2013 г. след 27-годишна връзка.

През живота си Тина Търнър е обиколила с концерти половината свят, получила е титлата Кралица на рока и е определяна за една от най-добрите танцьорки на своето време. Освен това на 67 години става рекламно лице на прочута марка чорапи заради перфектните си крака. До ден днешен проектът „Тина Търнър“ се смята за един от най-доходоносните в цялата история на музикалната индустрия.

Така изглежда Тина Търнър днес.

През юли 2013 г. тя узакони 27-годишната си връзка с продуцента Ервин Бах и двамата се пренесоха да живеят в Швейцария. През 2014 г. певицата се отказа от американския си паспорт и вече е швейцарска гражданка. Този акт я освободи не само от много юридически формалности, но и от плащането на солидни данъци върху концертите й в САЩ.

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>