Учени, авантюристи и военни опитват да изкачат планината Рорайма заради слуховете за купища диаманти и други скъпоценни камъни на върха.

Планината Рорайма.

Тепуи представлява планина, завършваща на върха с плато. Среща се само в Гвианската планинска земя в Южна Америка и най-вече във Венецуела. Тепуи в превод от езика на племето Пемон, обитаващо Голямата савана, означава „дом на боговете“.

Тепуи се срещат предимно като изолирани една от друга земни форми, което ги прави находища на уникални видове ендемични растения и животни. Тепуи са изградени от отвесно разположени блокове от докамбрийски пясъчник или кварцитни скали, извисяващи се над джунглата и създаващи впечатляваща природна картина.

Най-изразените тепуи са Аутана, Ауянтепуи и Рорайма. Рорайма е най-високата (2810м) и най-известната, която също се нарича “Голямата синьо-зелена планина”. На върха и има площадка от около 30 квадратни километра.

 

Планината Рорайма се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана. Първите писмени сведения за съществуването на Рорайма датират от 1596 година.

Тогава сър Уолтър Райли публикува книгата си “Откриването на Гайяна”, в която описва планина от кристал, отдалеч приличаща на кула на огромна църква.

Не пропуска да спомене и слуховете за купища диаманти и други скъпоценни камъни, които се намирали на върха й. Въпреки огромното си желание Райли не успява да стигне до нея. Подобна е съдбата и на много други европейци – учени, авантюристи и военни, които се опитват да изкачат Рорайма. Целта е постигната чак на 18 декември 1884 година…

Коренното население нарича Рорайма “Майката на всички реки” и това не е случайно – платото дава начало на реки, рекички и ручейчета, които се вливат в най-големите водни артерии на тази част от света – Ориноко, Есекибо и Амазонка.

Тепуи са най-старите скалисти формации на Земята. Представляват остатъци от някога обширно плато от пясъчник, отложен върху гранитна основа, в района между северната граница на басейна на Амазонка и Ориноко, между Атлантическия океан и Рио Негро. Ерозията оформя платото в течение на милиони години, като островните планини дават началото на тепуи.

 

Съществуват 115 такива образувания в Голямата савана, в югоизточната част на Венецуела, на границата с Гвиана и Бразилия, което представлява най-голямата концентрация на тепуи. Отвесните стени на извисяващата се като кула над околността планина достигат до 1000 метра височина. На върха на планината растат различни типове гори и се среща голямо разнообразие от орхидеи и представители на семейство Бромелиеви.

Вследствие на голямата им възраст, някои тепуи се характеризират с повърхностни образувания и пещери под повърхността, които са характерни за всички водоразтворими скали като варовика. Сред пещерите тук е и най-дълбоката кварцитова пещера на света — Абисимо Гай Колет (671 m). Тепуи са осеяни с гигантски отвесни дупки, достигащи до 300 метра в диаметър и с отвесни стени, достигащи 300 метра дълбочина. Тези дупки са се образували вследствие пропадането на пропадане на сводовете на тунелите, просечени в недрата на тепуи от подземните реки.

 

Платото на тепуи е напълно изолирано от заобикалящата ги гора, което ги прави екологични острови. Поради надморската височина, климатът е различен от този на гората. На върха температурите са по-ниски, а валежите чести и изобилни, докато в основата на планината климатът е тропичен — топъл и влажен. Някои тепуи са обвити в дебели облаци почти през цялата година.

 

Физическата изолация от останалия свят поради високите и трудни за изкачване отвесни скали в течение на милиони години води до образуване на ендемични растения и животни. Някои дупки в един тепуи представляват от своя страна „остров в острова“. В тях се срещат уникални само за тях растения. Тепуи често се обозначават като континентални Галапагоски острови, с огромен брой растения и животни, които не се срещат никъде другаде по света. Дъното на тепуи е бедно на хранителни вещества, което води до образуване на огромно разнообразие от насекомоядни растения.

Кукенан Тепуи

Експедициите и съвременните посетители не са открили никакви фосили от динозаври или други следи от праисторически живот на платото на Тепуи, но откриват един невероятен свят на планински кристали, невероятни клисури, пясъчни плажове, загадъчни мъгли, каменни образувания и зрелищни водопади.

Акопан тепуи (Akopan Tepui) е впечатляващ платовиден масив, един от многобройните в района Гран Сабана (Gran Sabana), в южната част на щата Боливар. Тези планини, наричани също така “Месас” (“Mesas”), са едни от най-старите в света, изградени от кварцит. Платовидните масиви представляват изолирани екосистеми, богати на ендемитни животински и растителни видове. Отвесните им стени израстват направо от джунглата и това ги прави изключително труднодостъпни.

”Ангелският водопад” (979 м.), намиращ се във Венецуела е най-високият водопад в света, кръстен на своя откривател – американският авиатор Джеймс Крауфорд Ейнджъл.

Водопадът се спуска от платото Ауян-Тепуи (Дяволската планина) обградено от тропически гори и е едно от най екзотичните места за туристи и една от националните гордости на Венецуела.

Ето още няколко снимки на тепуи:

Виж още:

Маршрути за колумбовци

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>