Мислех си какъв журналистически шанс е да видя как населението се справя с бедствията, но се оказа, че единственото природно бедствие там съм аз.

Магдалена Гигова

Набелязвам си няколко салона за масаж, за да опитам местното размачкване друг път и хващам метрото към хотела. Вече съм си купила и easy card към 20-доларовия Тайпе-пас.  Той е по-удобен за всички форми на градски транспорт, плюс извънградските автобуси до към 40 км около столицата на Тайван. Докато „лесната карта” се зарежда с пари и пести време при влизане в различните забележителности, защото не е необходима да чакате на опашка. Пъхате  easy card  в автомата и влизате, а той си дръпва сумата за входния билет.

Депозитът от 100 нови тайвански долара (NTD) – около  5 лв., се връща на гишето в метрото, както и остатъка от неизхарчените заложени пари. Таксата за операцията е 20 NTD (1лв).  Забравих да спомена, че цените на билетите и в метрото, и за автобусите са на брой спирки, а не бой пътувания, както е при нас.

Довлачвам се до хотела и след бърз душ се отправям в селенията на Морфей, че имам тежка програма за следващия ден. Разбира се, няма кой да ме санкционира, ако я променя, но Девата в мен си е направила списък, който стриктно следва. Докато не изникне нещо непредвидено.

На сутринта хапвам единственото, което що-годе ми вдъхва доверие на външен вид в ресторанта на хотела – рядка супа от царевица, обилно подправена от мен с лютив сос, за да добие ядивен вид. Разбира се, че мога да помина с филия масло и конфитюр от т.нар. континентална закуска, но да съм в Тайван да нагъвам европейски порязници е гавра с моята приключенска същност. А „Тайпе 101” ме зове!

Този път хващам метрото във вярната посока, но на спирката при небостъргача изпадам в потрес. Вече бях предугадила, че тайванската столица е Меката на моловете, но четири търговски центъра на едно площадче вече ми идват много. Първите няколко етажа на най-високата сграда в държавата също са набъкани с бутици.

В България за далечната азиатска страна в Тихия океан не се знае почти нищо, освен надписа Made in Taiwan върху качествената електроника. По-любознателните може и да са чували за небостъргача „Тайпе 101” – най-високата страда в света, преди да бъде детрониран през 2010 г. Цената му от 1,7 млрд. долара, обаче продължава да респектира. Както и факта, че 508-те му метра се изкачват с един от най-бързите асансьори в света – изминава разстоянието от петия до 89-ия етаж със скорост 60,6 км/ч и стига  за 37 секунди, без задължителното гадене. До 2016 година елеваторът се води най-скоростен на земята, но после е детрониран от лифта в Шанхай тауър.

Строежът на „Тайпе 101” започва през 1999 година. След завършването през 2004-а се превръща в икона на революционните технологии и азиатските традиции.  Кулата продължава да е най-екологичната постройка на планетата, построена изцяло по законите на фън-шуй.

Фойерверките, които избухват в небето от върха на сградата в 12 часа на всяка Нова година се предават по цял свят.

Прочитам в справочника, че идеята на постройката е да прилича отвън на бамбуково дърво. Вдигам глава нагоре. От тази позиция не го докарва, но ако се отдалеча… кой знае.

На тротоара пред билдинга с ярки огромни букви е написано „Тайпе”. С две корейки включваме на режим взаимопомощ и се отснемаме надлежно.

Разбира се, на входа отново се отнасят презрително към журналистическата ми карта, а уж FIJET била световна организация на пътуващите писатели и би трябвало безплатно да ми отваря всички врати. Напълно естествено е и превръщането на всяко кьоше в капан за туристи. Щем-не щем заставаме за снимка – задължителен акт преди влизането в асансьора. Цялата хватка е, че на последния разрешен за посещение етаж има цяла броеница от магазинчета за сувенири и нашите образи от въпросните снимки вече ни очакват монтирани на фона на прочутия „Тайпе 101” през деня и обсипан с фойерверки посред нощ.  При положение, че дори с добър фотоапарат трудно можеш да обхванеш цялата сграда със себе си като фон, е ясно, че кандисаш да дадеш десетина долара за картинката.

В Тайван са свикнали на бедствия, защото освен задължителните за мусонния период тайфуни, тук често „се разписват” и сериозни земетресения. Затова „Тайпе 101” има в основата си метална топка, наречена „дампер”, чиято японска технология позволява на небостъргача да понесе безметежно трус от 7 по Рихтер.  Диаметърът й е 5,5 метра.  Кълбото е изградено от 41 стоманени плоскости, всяка  дебела по 12 см, може би затова тежи 660 тона.  За да угодят на ламтежа на туристите за  „закачки”, стоманената топка е превърната в атракция.  След като се снимаш пред нея можеш да си купиш поредния кич – валчесто човече, кръстено „Дампер”.  За да е съвсем сигурно ,че няма да се подаде на силен вятър или земетръс,  „Тайпе 101” е подсигурен с 380 колони, забити на 80 метра в земята, всяка с диаметър от 1,5 метра.

89-ият етаж е изграден изцяло от идеално измити стъклени прозорци и подове, та непрекъснато щракащите японци да напълнят по няколко карти памет със снимки на Тайпе от птичи поглед във всички посоки.

Стъклата с UV защита са двойно закалени, а площта им общо е 116 000 кв.м. Всеки панел е конструиран така, че да издържи напъна на сила от 8 тона. Конструкцията на сградата

Но дори увековечаването не е оставено на самотек. Наниз от сладкарнички с бисквити във формата на високата сграда, магазини за сувенири и места, където да подпечаташ каквото имаш под ръка със специален щемпел, се редуват с нарочно измислени „възелчета за спомени”. На едно място ако стъпиш върху специално квадратче, камера снима лицето ти и след 30 секунди то се озовава в колаж от физиономии върху картата на Тайван. На друго – подът и таванът са огледални (с нарочно предупреждение към дамите с поли). Там можеш да си направиш безброй селфита, при които пейзажите от града се пречупват покрай ухиленото ти лице или задни части.

След като обикаляш, снимаш, избираш гледна точка и изобщо се ошашавяш от щракане на 89-ия етаж, можеш да изкачиш стъпалата до терасата на 91-ия. Там, обаче парапетът е толкова висок, че не се вижда Бог знае колко от гледката. Все пак сигурността на посетителите е по-важна. Ако някой надвесил се падне,  и в найлонова торбичка няма да бъде събран. Хубавото е, че безжичният интернет струи и желанието да си постнеш снимката в социалните мрежи те отдалечава от невеселите мисли за падане от високо. Ведрата ми физиономия на фона на приличния на игленик Тайпе от птичи поглед натрупа стотици лайкове във Фейсбук.

ВИДЕО: ТАЙПЕ ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД

За слизане от небостъргача има два варианта – обратно с чевръстия асансьор или пеша през експозиция с невиждани нефрити. Изящна фигура на китайска принцеса, която се взира одобрително в малко огледало, изсечена от цял камък, изглежда точно като потомките си, съсредоточени в мобилния телефон за селфи. Усмихвам се широко при тази мисъл, докато се не окажа част от тълпата, засмукана от поредния мол.

В Тайпе моловете са толкова много и така препълнени, че можем да го наречем „столица на МОЛците-богоМОЛци”. Разбира се, първите етажи на най-високата сграда също са огромен шопинг-център, в който да разпуснеш душа и портмоне след като си се ошашавил от гледките най-горе.

Хващам метрото мое насъщно, защото Мемориалът на основателя на Тайван ме зове неистово. На място разбирам, че генерал Чан Кайши, както си го знаем ние, всъщност се произнася  Кай-шек.  Логично е и спирката на подземната железница да носи същото име. Мавзолеят се е ширнал върху 25 хектара, но не мислете, че е стъписващо импозантна сграда. Не че е скромна де, но се намира в огромен и отлично аранжиран парк с водоскоци, поточета и езерца, картинна галерия, концертна зала и театър.

Човек ако иска да почувства малко от историята на тази страна, задължително трябва да почете малко за основателя й Чан Кайши. А аз се задълбочих дотолкова, че проучих биографията и на жена му. Просто още едно потвърждение на френския израз „Шерше ла фам”.

Първият президент на Тайван е бил начело на революционното движение срещу китайските комунисти. Губейки битката с тях, е принуден да отцепи малкия остров, където е избран за президент.  За 25-те години на неизменното си тоталитарно управление, генералът е произведен в национален герой и символ на борбата против маоистки Китай. След дълги години в състояние на война, богът на Мамона побеждава идеологията (както винаги) и днес двете държави разменят стоки, парични потоци и туристи.

В музея на Чан Кайши май е единственото място, където не ми искат входен билет, но как иначе „животът и делото на вожда и учителя” ще стигнат до масите. На първия етаж са разположени личните му вещи, снимки, вкл. и любимия му „Кадилак”. Осмоъгълното импозантно здание от мрамор със син покрив и тържествено стълбище е построено в традиционен китайски стил, а таванът е изографисан с характерни орнаменти. В главната зала е поставена огромна статуя на генерала.

Странно, но в Тайван Чан Кайши има почти божествен статут, докато за жена му Мейлин се говори под сурдинка.

От това, което прочетох, останах с впечатлението,  че добре уредената и благоденстваща държава е „фамилно предприятие”, създадено и управлявано в продължение на четвърт век от генерала и най-вече от съпругата му.

За тях създаването на собствена страна е нещо като понижение. Та двамата са първата съпружеска двойка, удостоена с честта да бъде обявена за мъж и жена на годината от списание „Тайм” през 1937 г. Хемингуей нарича госпожа Кайши „Последната императрица на Китай”, а тя върти любов с конкурент на Рузвелт за президентския пост на Америка.

Почти четвърт век Мейлин, чието име означава „превъзходна”,  ръководи стотици милиони души в Китай, а след комунистическата революция за още 25 години създава нова държава – Тайван. И умира на 106 години в Ню Йорк през 2003-а с ореола на една от най-властните жени в света.

Родена  в Хонкоу със сребърна лъжица в устата, тя е красива, амбициозна и образована – завършва училище и колеж в Америка и често поправя преводачите на световни форуми, заради което журналистите я наричат „Съвременната Жана Д’Арк”.  След като получава научни степени по английска литература и философия, Мейлин се връща обратно в родината си и се отдава на политика и благотворителност.

През 1922 г. се запознава с висшия офицер Чан Кайши. Бъдещият държавен глава на Китай е запленен, но според могъщия клан Сун не е подходящ. Та той в момента е женен, при това за втората си съпруга.  А освен това не е християнин! Младата дама, обаче е видяла в него „сърце на воин и душа на поет”, а Чан се отказва от будизма, за да сключат „политически обмислен и полезен за благото на революцията брак”. Мейлин пише на сватбения си ден „Това е моят шанс да отдам всичките си сили за укрепването на Китай”.

Мадам Кайши дърпа конците на политиката в родната си страна преди Втората световна война и дори става министър на авиацията. Като „Съпруга на Дракона” практически тя управлява Китай в продължение на 25 години и се меси активно в световната политика.

Но мечтите й надхвърлят дори това.  Дамата иска да управлява света! При това в съдружие с един от най-обещаващите американски политици – Уендъл Уилки , основен претендент за президентското място на Рузвелт през 1940 и 1944 г. Рузвелт печели, но не снема доверието си от Уилки и  го изпраща с дипломатическа мисия в Китай, където (като всички западни дипломати) и той пада в капана на привлекателната съпруга на Генералисимуса.

Американският издател Коул, душеприказчик на Мейлин, цитира думите й: “Ако Уендъл бъде избран, тогава аз и той ще управляваме света. Аз ще ръководя Ориента, а Уендъл – Западния свят“.

Въпреки очевидния изблик на мегаломания той признава: “Бях толкова хипнотизиран от една от най-възхитителните жени през онази вечер, че не бих могъл да пропусна нещо, което тя казва“. След Втората световна война, обаче късметът напуска  отбора на Кайши. Уендъл Уилки губи изборите и умира от инфаркт, войските на Мао Дзедун разбиват полковете на генералисимус Чан и той е принуден да бяга със съпругата си на остров Формоза, където създава непризнатият от почти нито една държава Тайван.

С демократична, но здрава десница семейство Кайши превръща бившата португалска и японска колония в просперираща икономика.

Генералисимусът и съпругата му не само са поощрявали частната инициатива и капиталистическия начин на живот, ами са внушили на няколко поколения тайванци да бъдат вродени патриоти. И това им дава сигурност за настоящето и увереност в бъдещето.

Сигурно малцина от множеството, стекло се в черквата „Сейнт Бартоломю” в Манхатън да изпрати Мейлин Кайши във вечния й път, са мислили за нея като за Майката на Тайван, но в островната държава тя има специално, макар и малко забутано място, в мавзолея на Бащата на нацията.

В сетните десетилетия от живота си „Последната императрица на Китай” се отдава на рисуване. През януари 2000 година изложбата й от живопис и калиграфия е посетена от повече от 30 000 души в САЩ.

Тя приключва дните си в 18-стаен апартамент в Ийст Сайд, заобиколена от три кучета,  20 слуги и слуховете, че шкафовете в дома й са пълни със златни кюлчета. Каквато и да е истината за Мейлин, определено е била забележителна жена.

Но след тази забежка в историята, се връщам обратно в парка на Мемориала на Чан Кайши – място предопределено за фестивали, семейни разходки и отдих, където децата неусетно да се преизпълнят с уважение и респект  към  генерала и гордостта, че са тайванци.  Минавам по мостче във венециански стил, снимам любопитна катеричка, галя общителен йоркширски териер… изобщо забавлявам се и сядам да проуча картата на града, защото се смрачава и любопитството ме тегли към най-големия нощен пазар „Шилин”.

Пътят с метрото е дълъг и се отдавам на разсъждения:  Споменах  електронните джаджи, произвеждани в Тайван, но ако си мислите, че там са по-евтини, отколкото у нас, правите груба грешка. Но освен техниката, страната има развита химическа и металургична промишленост, корабостроене и добив на нефт и средната заплата е 1600 евро, макар и осигурена  чрез известни грижи  с екологията. Но това, което наистина ми прави неизтребимо впечатление е спазването на правилата по толкова ведър и ненатрапчив начин, че наистина изглежда напълно естествено.  Все пак аз идвам от държава, където единственото организирано нещо е организираната престъпност.

Затова възприемам с учудване трасето за автобуси в средата на осем лентовия булевард. Рейсовете си гонят разписанието и на никого дори не му минава през ума да си спести задръстването като се намести в бързата лента, независимо колко скъпа кола кара.

Същия стряскащо приветлив ред цари дори на нощните пазари, които са любимо забавление на населението – поради субтропичния климат и изобилието на морски дарове храната в Тайван е безобразно евтина (спрямо високия стандарт, естествено).  Затова повечето къщи изобщо нямат помещение за кухня – могат да намерят достъпно и вкусно хапване навън по всяко време на денонощието.

Тъй като  през деня е твърде горещо, голямата веселба настава след заник слънце.

На най-големия – „Шилин” младежите си правят срещи, за да хапнат, да послушат музика, да се видят с гаджето, но никой не крещи, не се блъска – просто следват пътя на тълпата и ако искат да видят нещо, се отбиват.

Тонове хапване, смутита от екзотични плодове, традиционният за Тайван чай с перли от тапиока… Това, последното, се оказа, че човек може да го опита и в София във верига био-магазини, но  напитката е създадена пез 80-те години на ХХ век в Тайпе. Аз пък я опитах за първи път в Пекин. Фина чаена пяна се получава на повърхността при разклащането на зелен или черен чай с плодова захар, лед или мляко. В „Шилин”  питието се допълва и от най-различни плодови сокове, йогурт, прясно мляко, така наречените “Балончета“, тапиока перли –  богати на желязо, калций и витамин С.

Вече имах случай да спомена, че най-добрата храна в Тайпе, поне според местните, се продава нощем на улицата. Забравете за хирургическата хигиена, на която държите, когато се потопите в морето от пържени наденички, палачинки със стриди – хранителния хит на „Шилин”, планини от смрадливо тофу и камари знайни и незнайни плодове…

И всичко това между сергии с евтини етно бижута, дрехи и обувки на ръба на парцала,  сувенири, играчки, улични музиканти. Не успях да разбера защо палачинката със стриди се смята за икона на тайванската кухня. Смес от тесто и яйца се пържат с шепа малки стриди и се сервират с малко салата и сладък сос. В съставките ми харесва всичко, с изключение на стридите, така че пропускам. Но доста ми се услажда тестена топка, поръсена със сусам с плънка от свинско месо и много подправки. Естествено, вярна на правилото си да ям само, където се тълпят местните, избирам скромен уличен пекар, който вади тестените овали с голи ръце, а аз се налага да я подхвърлям още поне половин час, докато стане годна за ядене. И пак си опарвам езика.

Подминавам със запушен нос сергийките за пържено ферментирало тофу (соево сирене), което напълно заслужено се кичи с прилагателното „смрадливо”. Дори да си представите, че това  е азиатската версия на синьото сирене, пак е трудно за преглъщане.

Тайвански сочни наденици – сладки, солени или лютички, червени на цвят, пресни пържени или варени на пара кнедли, гладко като крем тофу, което се разтапя бавно в купичка хладно-сладка супа вместо десерт….

Четете в 3 част: сладкиши във вид на пениси, Тайнан и храмът на Конфуций

Виж още:

Тайван като пъстър калейдоскоп

Тайван като пъстър калейдоскоп 4

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>