Глобална мрежа, клониране, ново колонизиране, киборзи, 3D принтери… Революционни иновации, ъплоудващи облика на човечеството до неузнаваемост. Класация на първите 6 открития, променящи драматично бъдещето ни. 

klasacija_otkritia

д-р Велислава Шурулинкова

Живеем в настояще на непрекъснати промени и динамично развитие на науката и продуцираните от нейните открития технологии. Ако днес имаме хендс фрий и таблети, самостоятелно работещи прахосмукачки-роботи и електрически коли, които приемаме като ултрамодерни технологични придобивки, то какво ни очаква след 50 години? А след 100? В юбилейното издание на KPMG “20 години вдъхновяващ растеж” сп. “БГ Наука” представя “великолепната шесторка” в една импровизирана класация на най-чудните открития и проекти на нашата нова технологична ера, които обещават да променят облика на човечеството до неузнаваемост.

6 място – 3D принтерите

klasacija_otkritia_3dprinting

Възстановяването на загубени части от тялото е една от най-важните сфери на приложение на 3D принтерите. Сн. ibnlive.in.com.

3D принтерът най-общо е технология, която използва създадения от нас компютърен модел и произвежда от него плътен, триизмерен, веществен продукт от съответния материал. Така можем да произвеждаме всичко – от топки за тенис до детайли за ракетни двигатели, а защо не и самите двигатели.

Засега 3D принтерът работи с определени материали – някои видове силикони и пластмаси. Но след като е открит принципът на тази технология, въпрос на време е конструирането и произвеждането на различни необходими за бита и промишлеността предмети да стане толкова автоматизирано, че за едно предприятие да са нужни само дизайнерът, компютърът му и 3D-принтерът в съответния за нуждите на производството капацитет.

Как ще промени това живота ни? Цените на голяма част от скъпите сега стоки ще паднат до там, че вещите, за които сега работим, за да можем да си ги позволим – бижута, предмети за бита, играчки, дрехи и дори (и защо не) вкусни ястия, приготвени с майсторството на шеф-готвач, ще могат да се произвеждат от зареденото ни със съответната суровина домашно устройство. Друг е въпросът, че много от нас няма да имат какво да работят..? Човечеството ще се изправи пред своеобразна криза, при която ще има много хора с много свободно време.

5 място – Роботизация. Робот и киборг

klasacia_otkritia_human_robot

Робот с човешко сърце – това ще си остане в сферата на фантастиката. Сн. digitaltrends.com.

Нека първо направим разлика между киборг и робот. Второто е машина, която сама може да осъществява задачи в човешкия свят. Киборг е човек с машинизирано тяло, което не се износва. Киборзите все още не съществуват в чист вид, но има хора с изкуствени органи и крайници, свързани чрез най-модерна технология с организма.

klasacia_otkritia_robotСъздаването на едно по-дълготрайно и по-трудно износващо се тяло обаче не отменя възможността мозъкът да се износи. Затова най-висшият вид киборг е този, в чийто небиологичен мозък е записана “душата” на човешкото същество. Става дума за технологии, наподобяващи холографския запис, които все още не са достигнали необходимото равнище, за да се създаде този вид киборг. Но бъдещето на тази технология е именно в създаването на един почти вечен в сравнение с настоящето човек.

Колкото до роботизирането, то вече е масово в нашия свят, макар че няма изкуствени хора, разхождащи се по улиците. В бъдеще то ще е толкова масово, че наистина се очаква да живеем в къщи-роботи, които да се самоподдържат, самопочистват, сами да си плащат онлайн консумативите, използвайки нашите сметки в банката, ще поръчват сами продукти за вечерята и дори ще я приготвят. Може дори да ни говорят.

Колите ни също ще имат подобно “самостоятелно” поведение, макар че всъщност ще следват строгата програма на производителя. Отново се оказва, че хората ще “загубят” възможността или по-скоро задължението да правят нещо, което до онзи момент са правили сами. На 6-о и 5-о място поставяме открития, които ще дарят хората с много свободно време.

4 място – Междупланетните и междузвездните пътувания. Ново колонизиране

klasacija_otkritia_kosmonavt

conelfacebook.com.

Човечеството мечтае да завладее нови светове още от мига, в който е разбрало, че съществуват. В момента Curiousity – роботизираният ни пратеник на Марс демонстрира на целия свят, че човечеството напредва към осъществяването на тази мечта. Много хора вътрешно са убедени, че е въпрос на време, средства и дори политика, за да се създаде малка колония на Марс или Луната.

Хората няма да престанат да гледат към звездите. Също така няма и да престанат да се размножават. В един момент планетата Земя ще се окаже тясна за дълголетните и скучаещи хора, които описахме по-горе. Те ще имат тела, които няма да се влияят особено от метеорологичните условия. Би било възможно тези тела да нямат никаква нужда от кислород и атмосфера.

Остава само технологията за междупланетни и междузвездни пътувания да бъде усъвършенствана – засега няма изгледи да бъдат конструирани така популярните от фантастичните филми и романи хиперсветлинни двигатели, които да “прескачат” цели парсеци и да ни пренасят за минути в друга галактика. По-вероятно е дълголетните, добре оборудвани с технологии хора, избрали телата на киборзи, да съберат кураж да предприемат дълго пътуване към други звезди.

3 място – Биологичното безсмъртие – клонирани тела

klasacia_otkritia_klonirane

www3.fhs.upr.si.

При повечето висши животни клонирането е невъзможно по естествен начин. Вече е всеизвестно, че науката откри начин да имплантира гените от соматична клетка в яйцеклетка, да я влага инвитро в майчински организъм, който не е родител или генетично свързан с клонирания, и да получава точно, идентично копие.

Какво означава това? Излиза, че всеки от нас може да си отгледа своето копие, макар че то в никакъв случай няма да е точно същият организъм, тъй като трябва да е преминало през всички условия, които сме преживели ние, за да може да е реално идентично. Въпросът дали клонингът и оригиналът имат различен личностен статус е решен от самите биологични дадености – два организма се отличават дори само ако са пребивавали в утробата на една и съща майка по различно време от нейния живот, независимо че гените им може да са напълно еднакви. Затова нашите копия ще са си отделни личности със собствен характер и дори различни физически характеристики. Поне засега.

Технологията на клонирането може да се развие дотам, че да може да се произвеждат направо възрастни организми с “празни мозъци”, в които да се “преместваме”, когато телата ни се изхабят. На съвременния етап учените клонират дори само отделни тъкани. Съвсем скоро ще е възможно да подменяме органите си с нови, които няма как да отхвърлим, защото ще са идентични със собствения ни геном.

Бъдещето на тази технология е обещаващо и резултатите са видими и сега. Достатъчно ще бъде родителите ни да запазят малко от стволовите клетки при раждането, за да ни осигурят поне 5-6 пъти по-дълъг живот, отколкото е продължителността му сега. Ако бъде открит начин да се възстановява и мозъчната тъкан, човекът би могъл да се доближи с една крачка до едно относително биологично безсмъртие. Сериозен въпрос е обаче как ще се оползотворява това дълголетие. И каква еволюция ще претърпят общества, в които много от членовете са със съзнания на 300-400 години.

2 място – Светът като пчелен кошер. Или развитието на глобалната информационна мрежа

klasacia_otkritia_internet2

innovate.ucsb.edu.

На второ място поставяме Интернет като откритие от миналия век, в което непрекъснато се правят нововъведения и се развива толкова бурно, че може да се твърди, че вече претърпява собствена, вътрешна еволюция. Глобалната информационна мрежа скоро ще бъде достъпна за всеки, без оглед на това къде се намира и доколко е технически грамотен. Устройствата за достъп се опростяват, а технологиите се миниатюризират.

В един момент, вследствие на глобалното разпространение и миниатюризацията, както и на високите технологии за пренос на данни ще се стигне до сливане на човешкото същество с устройството. Тогава между човека и глобалната информационна мрежа ще стои само миниатюрен чип с антена, вграден в тялото му и свързан със сетивните му анализатори. Какво означава това? Че ще сме непрекъснато свързани с огромното, необятно море от информация на Световната мрежа.

Представяте ли си само: да си в почти телепатична връзка с близките и приятелите си; да откриваш онова, което искаш да знаеш или да видиш с проста команда под формата на… мисъл! Да влизаш във виртуални светове, да плуваш с акули в океана, докато седиш на дивана в хола си, и да няма граница пред мисълта ти – поне що се отнася до Мрежата. Хората няма да имат нужда да учат и запаметяват информацията, тя ще е налична в Мрежата. Затова ще полагат по-голямо усилие да търсят, отколкото да съхраняват информация.

Те ще се превърнат в единици, всяка от които има своята роля в изграждането на цялото. Тяхната функция, професия, дейност ще е детерминирана детайлно от наличните в Мрежата данни. При постоянна връзка с нея, хората ще заприличат на пчели в кошер. Всеки ще изпълнява своята локална функция, а основната, цялостната картина ще е видима и ще се обработва в цялото – в глобалната информационна Мрежа. Ужасно е бъдещето на човечеството, ако в един момент, по някаква причина, след като се е свързало и адаптирало към такъв начин на живот, връзката с Мрежата се прекъсне! Това би било равносилно на Апокалипсис!

1 място – Нанотехнологията – еволюция на биологичното

klasacia_otkritia_nanotehnologii

mano-man.co.uk.

В сп. Harward magasine бр. 09/2012 пише, че учените вече са конструирали наноробот, който да атакува ракови клетки. Роботчето е програмирано да разпознава определени характеристики на повърхността на клетката, които са отличителни за раковата клетка, и да атакува само нея, като съответно я унищожава. В бъдеще подобни нанотехнологии могат непрекъснато да “поправят” тялото ни. Но те могат да се прилагат и в други сфери от нашия живот – например за усъвършенстване на връзката на хората с Интернет – като един вид наноантена, която да се имплантира в нашите мозъци.

Нанотехнологии могат да се прилагат навсякъде – като контрол на храните, като част от структурата на дрехите ни, която да реагира на веществата, отделящи се при съответните емоции, и да променя цвета на дрехата. Така блузата ни ще става blue, когато сме тъжни, и pinky, когато сме влюбени и т.н. Но най-мощното им приложение би било за стимулиране на биологичната еволюция на човека.

Нанороботи биха могли да стимулират нашето тяло да се адаптира към много по-екстремни условия на живот, да прави мускулите и костите ни десетки и дори стотици пъти по-издържливи на натоварване, в зависимост от ситуацията, в която се намираме. Те биха могли да ни направят толкова устойчиви, че да не се налага да имаме домове, да ползваме коли, да ни трябва гориво. В едно такова бъдеще на развитие на технологиите човечеството ще е способно да се погрижи за природата и да живее, без да се налага да я променя.

Публикувано в “20 години вдъхновяващ растеж”, юбилейно издание на KPMG

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>