Свободата да решаваш какво да правиш с живота си, кога да работиш и кога да почиваш звучи атрактивно. Не всеки става обаче за специалист на свободна практика.

Freelancer

Доскоро у нас позицията “човек на свободна практика” означаваше буквално “безработен”. С идването на английския термин фрийлансър това вече звучи гордо и е символ на свободата сам да решаваш какво да правиш с живота си, кога да работиш и кога да почиваш… Все такива сладки и важни неща, които гъделичкат егото.

Хубаво е да си на свободна практика. Няма досадни колеги и шефове, няма тегави графици, няма тъпкане в метрото и висене в задръстванията по пиковите часове. Не всеки обаче става за фрилансър. Проверете дали трябва да напуснете офисната си работа и да развеете перчема на свободата, или е по-добре да останете там, където сте. Кои са основните характеристики на фрийлансъра.

1. Толерантни сте. Поне към неопределеността

Умението с радост да посрещаш утрешния ден, каквото и да ти е подготвил той, е много ценно качество за фрилансъра, защото обратната страна на независимостта е неопределеността. Изследвания показват, че тя се посочва като основен минус на живота извън офиса. В една организация редът се създава от правилата й, докато на свободна практика трябва да правим това сами – и да не се плашим от неочакваните събития.

2. Творческа личност сте

Това не е евфемизъм за човек, неспособен на продуктивна работа, тип „художник на свободна практика”. Истински творческите личности умеят да раждат свежи идеи и нестандартни решения без зависимост от наличието или настроението на Музата. И ако в екип тези идеи възникват често в групово обсъждане или от началника, на свободна практика вие сте единственият си източник на вдъхновение. Ако можеше да се добави и умение за четене на мисли, вие бихте били идеалният фрилансър, тъй като поръчителите често искат да направите всичко като при конкурента, ама не съвсем така.

freelancers

3. Гъвкави и издръжливи сте

Идеалният фрилансър трябва да може да проявява гъвкавост във всичко – като се започне от графика и се стигне до личните навици. Гъвкавият график изобщо не означава спане до обяд, после дълго туткане, няколко часа работа и пак почивка. Много по-често той означава, че трябва да работите здраво по 12-16 часа на ден, за да завършите проекта в срок. После, разбира се, никой не ви пречи да си вземете няколко дни почивка или да си свършите домашната работа.

Гъвкавост е нужна и във знанията. Копирайтърът например трябва да бъде и малко дизайнер. Дизайнерът – и малко писател и преводач. Преводачът – и малко програмист. И всички те трябва да бъдат мъничко юристи. Широкият кръгозор е задължително качество за работещия на свободна практика. В офиса ви поддържат различни специалисти – навън трябва да се оправяте сами.

4. Сами се продуцирате и промотирате

Ако не сте свикнали да демонстрирате качествата си, няма да ви е лесно. Да речем, че мълчаливостта може да бъде простена на свенливия програмист; но повечето други „свободни професионалисти” трябва да бъдат бодри, весели и мъничко самохвалци. Това е така най-вече за професиите, ориентирани към комуникациите. Когато журналист или пиар отиде на интервю и не може да се „продаде”, поръчителят основателно може да се запита дали разговаря с добър професионалист.

Важно е и да умеете да поддържате деловите контакти дори тогава, когато сте приключили поръчките. Това ще ви помогне да намерите работа и в бъдеще, тъй като препоръките са основната поддръжка на всеки фрилансър. Пишете на някого във фейсбук, на друг се обадете по малък повод, с трети пийте едно кафе – и когато се появи нова работа, ще си спомнят първо за вас.

5. Умеете да броите пари

Всеки работещ на свободна практика е и донякъде икономист. Работата е там, че един месец може да спечелите две мениджърски заплати, а после два месеца да се мъчите с дребни халтурки за жълти стотинки. Винаги трябва да изчислявате възможността за такива рискове.

Да се сдържиш да не пропилееш голяма сума за нови джаджи и вместо това да я спестиш също е талант. Особено ако хонорарите ви са единственият източник на доходи в семейството, а зад гърба ви укорително клатят глава родителите или децата ви. В такива случаи не бива да зависите от мението на околните, а трябва да превърнете в своя основна идея базисната безопасност, която няма да ви позволи да загубите жилището си или да останете без храна.

За някои отстрани фрийлансърът изглежда така.

За някои отстрани фрийлансърът изглежда така.

6. Умеете да се организирате

Направете един прост тест: замислете се какво правите, когато шефът ви го няма? Ако социалните мрежи и сериалите заемат не повече от 20% от тези периоди, а по-голямата част от времето (работното, разбира се) е посветено на работа, значи всичко е наред с вашата самоорганизация. Ако обаче радостно захвърляте неспешните проекти и дни наред гледате сериали на компютъра, по-добре не излизайте на свободно плаване.

Дигиталните номади, които не признават офис и работно време, печелят все повече последователи.

Дигиталните номади, които не признават офис и работно време, печелят все повече последователи.

7. Вие сте истински професионалист

През 2012 г. писателят Нийл Хайман бе поканен в Лондонския университет за изкуствата, за да изнесе реч пред завършващите абсолвенти. По-голямата част от речта си той посвети именно на работата на свободна практика. Буквално убеждаваше довчерашните студенти да не се поддават на съблазните на кариерните възможности в компаниите, а да изберат свободното творчество.

Между другото Хайман представи и простата формула на успешния фриланс: „Вършите добра работа, предавате я навреме и с вас е лесно и приятно да се работи. Но най-важното – за да успеете, е достатъчно да спазвате само две от тези три условия. Хората ще изтърпят обноските ви, ако навреме предавате отличен резултат.”

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>