В корпорацията „Епъл“ имат секретен център за обучение. Журналисти от “Ню Йорк таймс” вдигат завесата.

stiv-jobs

Правда Василева

В тайния университет на компютърния гигант „Епъл“ изповядват собствена религия, основана на четири принципа: изкуство, простота, функционалност и красота. Върху тях се гради и надгражда подготовката на служителите на компанията. Забуленият в секретност център за обучение е създаден през 2008 г. от основателя на „Ябълката“ Стив Джобс.

Благодарение на журналисти от в. „Ню Йорк таймс“ завесата на тайнственост е леко повдигната. По принцип служителите не трябва да разказват за компанията и курсовете не правят изключение. Само трима преподаватели се съгласили да говорят пред вестника при условие да не се споменават имената им. Те описват програмата като ярко отражение на „Епъл“ и на представата за нея в света. Като всеки неин продукт тя е старателно обмислена, с изискани представяния и лъскава опаковка, които скриват положените огромни усилия. „Дори тоалетната хартия в тоалетните е наистина прекрасна“, споделя служител.

Курсовете са целогодишни и препоръчителни, интересът към тях е голям. Идеята на Джобс е да приобщи сътрудниците към бизнес културата на „Епъл“, да ги запознае с историята на компанията в бързо променящия се свят на технологиите. Автор на програмата е Джоел Подолни, бивш декан на Школата за мениджмънт в Йейл. Избран е лично от Стив Джобс и досега е неин ръководител. Тя е твърде секретна и рядко се пише за нея, накратко е спомената в биографията на Джобс, написана от Уолтър Айзъксън.

На вътрешния уебсайт, достъпен само за екипа на „Епъл“, служителите се записват за курсовете, създадени според тяхната длъжност и умения. Част от преподавателския екип е привлечен от известните университети – Йейл, Харвард, Калифорния, Бъркли, Станфорд, Масачузетския технологичен институт. Обучението се провежда в главния офис на компанията в Купертино, щата Калифорния, в студентското градче на „Епъл“, т. нар. Сити център. Стаите са светли, във формата на трапец, с амфитеатрално разположени места и всеки вижда ясно преподавателя. Програмата предвижда също изнесено обучение в чужбина (например в Китай), с командироване на лекторите.

pablo_picassoЕлегантната простота на Пикасо

„Епъл“ вероятно е единствената технологична компания в света, която се осмелява да се сравнява с Пикасо. На курса през 2013 г. Ранди Нелсън, съосновател със Стив Джобс на анимационното студио „Пиксар“, показва серия от 11 литографии на „Бикът“, който Пикасо създава в края на 1945 г. Художникът постепенно отстранява несъществените детайли, но дори и на последната литография може да се разпознае бикът. По аналогия „Епъл“ учи сътрудниците си, че функционалността и красотата произтичат от елегантната простота.

picassos-bullИзчистената линия на “Бикът” на Пикасо е образец за дизайнерите на “Епъл”.

Ранди Нелсън е сред преподавателите в курса „Комуникацията в Епъл“. Целта е ясно излагане на идеите и обмяната им между поделенията.

Успехът на гиганта

„Какво превръща „Епъл“ в Епъл“, в успешна компания, е друг курс, който понякога се води от Нелсън. Един от примерите, който той използва, е да се сравнят дистанционните на Гугъл тв и Епъл тв: на първия има 78 бутона, на втория са само три.

В програмата е предвиден курс, специализиран по интеграция на технологиите и продуктите на придобитите компании в инфраструктурата на „Епъл“.

Други курсове обучават сътрудниците по важните бизнес решения, взети от „Епъл“. Като пример се посочват разгорещените дебати за евентуална съвместимост между софтуера на айпод (iPod)и айтюнс (iTunes) със системата „Уиндоус“ на „Майкрософт“. Джобс не приема идеята, но накрая се съгласява със своите подчинени.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>