Творбите са от Четвъртия международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“, организиран от НДФ „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО

Фотографиите и графиките, създадени от участниците в Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“, могат да бъдат видени в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи до 13 май 2022.

Изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ е в чест на 75-годишнината на ЮНЕСКО и на 40 години от създаването на Националния дарителски фонд „13 века България“. Първата организация е патрон на фестивала, а втората го реализира успешно вече четири пъти. Датата на откриването също не е избрана случайно – в навечерието на 15 април, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на изкуствата.

Сред гостите на събитието бяха заместник-министърът на културата Весела Кондакова, съветникът на министъра на външните работи Татяна Казанджиева, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, дипломати, директори на културни институции, преподаватели и студенти от Националната художествена академия.

Експозицията представя произведения от 25 автори от Националната художествена академия в София, от Солунския университет „Аристотел“ – Гърция, Националния университет по изкуствата в Букурещ – Румъния и Университета по изкуствата в Белград, Сърбия.

Създадените специално за „Река на толерантността“ творби са дарени от авторите на НДФ „13 века България“ и са публикувани в специален двуезичен каталог, посветен на четвъртото издание на младежкия арт фестивал. То бе различно, защото пандемичната обстановка наложи провеждането му да бъде онлайн. В обособено виртуално пространство на сайта на Фонда студенти и преподаватели от балканските държави обмениха енергия, идеи и умения.

Изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ бе открита от директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова, която заяви пред присъстващите представители на различни министерства и дипломатически мисии: “Това е изложба, която илюстрира как изкуството може да е истинският отговор за ролята на толерантността и свободата на изразяване в творческия дух. Разнообразието в експозицията показва таланта на младите творци от балканските държави и желанието за общо споделяне. Вярваме, че изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ ще гостува и на други сцени в чужбина, за да съ-споделяме заедно изкуството на Балканите.“

От името на вицепрезидента Илияна Йотова бе прочетен поздравителен адрес от члена на нейния екип Милена Димитрова: „Експозицията тази вечер събира млади и утвърдени автори, студенти и преподаватели от университети по визуални изкуства, създали творби, които влизат в съкровищницата на Фонда с визията си за споделени ценности. От създаването си преди 40 години НДФ „13 века България“ поддържа силна връзка между българите по света и у нас и то не само в сферата на живописта, ами в науката, литературата, музиката, културното наследство“.

Д-р Мила Старейшинска-Ангелова от името на Фонда каза: „Река на толерантността“ е ключов, важен проект за нас, защото събира в неформални образователни екипи студенти и преподаватели от балканските държави. Изключително сме щастливи, че 25-имата участници припознаха темите на фестивала – толерантността, споделянето, творчеството. Галерия „Мисията“ е стратегическо място в международния обмен. Имаме редица успешно реализирани партньорства с Държавния културен институт и съм убедена, че това е първата спирка на тази изложба“.

Директорът на Института Снежана Йовева-Димитрова увери присъстващите, че изложбата ще бъде предложена да гостува в сградата на ЮНЕСКО в Париж и в българските дипломатически мисии, „защото тя е онзи инструмент, който показва, че изкуството може да сплотява“.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>