Изкуственият тен вече е демоде. По-популярен е пилингът от Маями със салицил и зелен чай, към който са пристрастени Анна Курникова, Дженифър Лопес и Мадона.

my10online.com.

© my10online.com.

Магдалена Гигова

Siana_Jivkova

Д-р Сияна Живкова от Jewel skin.

Момичетата, които не излизат от солариума през зимата, а през лятото се пържат до изнемога на плажа, имат по-голям шанс да заболеят от рак на кожата. И това не е поредният медицински апокалипсис, а научен факт.

Тенът, независимо дали е естествен или от солариум е вреден, категорична е дерматологът д-р Сияна Живкова от клиника Jewel skin. – Той води до увреждания на кожата и дори до заболявания. Най-фотоувредени са целогодишно излагане на слънчева светлина части на тялото – лицето и ръцете. Неслучайно те първи издават възрастта. Дори и в градски условия всяка повърхност отразява светлината и те трябва да са защитени от UV–лъчите.

Проблемът е не толкова в потъмняването на кожата, колкото в изгарянето и хроничната фотоекспозиция. Те водят до промяна в генетичния материал в ДНК-то и до намаляване способността за възстановяване му в увредените клетки на епидермиса.

Последствие от всичко това е намаляване на имунитета, от където следва поява на атипични клетки, различни видове заболявания и рак. Острите и хронични кожни реакции, които се дължат на слънцето са слънчево изгаряне, фотоалергични реакции, доброкачествени и злокачествени увреждания на кожата (еластоза, базално-клетъчен карцином, спиноцелуларен карцином и отчасти меланома-малигнум).”

“Ако непременно държите да имате „препечена коричка“, автобронзантите са за предпочитане пред слънцето и солариума. Те не проникват в дълбочина и не правят химическа реакция в кожата. Проблемът е, че са нетрайни, а ако се полагат неравномерно, има опасност тенът ви да е на петна“, добави д-р Живкова.

В случай, че не можете да си представите красотата си без бронзов тен и сте пристрастени към солариума, може да съобразите посещенията си с препоръчителната доза ултравиолетови лъчи. Учените са установили, че красив загар се получава след 12-20 сеанса с продължителност 5-10 минути. Тези обаче не бива да се правят повече от 2 пъти годишно.

Контрапункт: Порцеланов тен със салицил и зелен чай

modniy.tv.

© modniy.tv.

Все повече световни знаменитости се убеждават, че порцелановата и чиста кожа е символ на младост. За тях специалистите в областта на естетичната дерматология създадоха пилинга от Маями. Към него са пристрастени живеещите във Флорида Анна Курникова, Глория Естефан, Дженифър Лопес, Мадона, Шакира, Силвестър Сталоун и Рики Мартин.

Хубавото при него е, че за прилагането му сезонът няма значение. Пилингът, който изравнява тена е подходящ и за нашите географски ширини. Той е чудесно решение за всеки прекалил със солариума.

Става дума за нов ексфолиращ гел, който ефективно отстранява мъртвите клетки и стимулира регенерацията на кожата, който намалява появата на пори и спомага за избелване и изравняване на тена. Освен салицилова киселина и екстракт от зелен чай, формулата му съдържа още витамин С – единственият антиоксидант, който стимулира образуването на колаген”, пояснява д-р Сияна Живкова.

Според нея пилингът е идеален и за подобряване вида на склонна към акне мазна кожа, като в същото време действа и против фотостареене, слънчеви изгаряния и всякакви видове пигментни петна.

Излъсква дори посивелия тен на пушачите и предотвратява омазняването”, допълва дерматологът. Освен това процедурата е сравнително кратка – може да се направи и в обедната почивка, не е болезнена, след нея ги няма характерните за химическите пилинги зачервявания и излющвания. За траен ефект се препоръчва серия от 6-8 терапии.

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>