Устройството “Телетъч” беше хитът на 54-часовото състезание за млади предприемачи StartUp Weekend Sofia.

StartUp_weekend1

Селфи с победителите – екипа на Teletouch. Първият от дясно на ляво е авторът на устройството Юлиян Сапунджиев. © Антония Иванова.

kare_pokolenieY

Приспособление, включено към компютъра, умния телевизор или игровите конзоли, с което смартфонът ви се свързва през bluetooth, го превръща в универсално дистанционно. Разработката Teletouch се превърна в хита на деветото издание на състезанието за млади предприемачи StartUp Weekend Sofia, което се проведе във Vivacom Art hall (Телефонната палата).

Българската предприемаческа общност напредва здраво, има уникални проекти”, казва Крис Георгиев, основен организатор на StartUp weekend Sofia.

Българската предприемаческа общност напредва здраво, има уникални проекти”, казва Крис Георгиев, основен организатор на StartUp weekend Sofia.

В продължение на 54 часа 90 програмисти, дизайнери, маркетолози и стартъп ентусиасти се събраха в 16 екипа и поработиха ударно, като минаха през всички етапи от представянето на една идея до превръщането й в бизнес модел.

StartUp_weekend5-2Изхвърлете безжичните мишки и джойстици

“Представете си, че искате вкъщи да си пуснете 60-инчовия телевизор от дистанция, за да погледате филм, да поиграете на игра или да изтеглите от youtube любимо видео. Трябват ви дистанционно, безжична мишка или джойстик, а батериите им свършват в най-неподходящото време, на всичкото отгоре струват скъпо. Защо да не използваме смартфона като универсално дистанционно, той е удобен, винаги е в джоба ни и се зарежда от ел мрежата, тоест, излиза евтино”, обясни авторът на изобретението Teletouch Юлиян Сапунджиев.

Неговото приспособление е мобилно приложение с хардуер, със стандартен USB порт, който влиза във всички умни устройства – телевизори, лаптопи, проектори. Смартфонът се свързва с него чрез bluetooth, като се превръща в дистанционна клавиатура. Свободен е за абсолютно всички операционни системи – Android, Windows, iOS, супер конзолите PlayStation 4 и Xbox One и други.

“Вече има работещ прототип и участниците много се забавляваха с него, особено децата”, споделя Юлиян. Той е програмист, а в екипа са включени Кристиян Михайлов (маркетинг специалист) Илиан Опрев (финанси и бизнес развитие), Диана Георгиева (дизайнер) и Марина Милчева (мениджър проекти).

Към устройството проявяват интерес “Виваком”, основен спонсор на стартъп уикенда, и акселератори от фондовете за рискови инвестиции Eleven и Launchub. “Ще продаваме устройството навън. Чакат ни 300 милиона потребители в света, на които можем да облекчим живота. Толкова са купените от 2012 г. досега умни устройства. Дори да хванем малък процент от тях, реализацията ще е голяма”, обясни Кристиян Михайлов. Името Teletouch ще бъде сменено, тъй като се оказало, че вече има такова.

На този стартъп уикенд момичетата бяха много повече, доволни са организаторите. Веселена Марчева предизвика фурор в залата с проекта си Transformable Clothes - яке, което става на чанта и елек, и с екипа си от красиви девойки.

На този стартъп уикенд момичетата бяха много повече, доволни са организаторите. Веселена Марчева предизвика фурор в залата с проекта си Transformable Clothes – яке, което става на чанта и елек, и с екипа си от красиви девойки.

Дистанционен адвокат

Представете си, че ви арестуват в страна, в която не знаете езика. Почти невъзможно е да получите експресни правни съвети. За това ще се погрижи мобилното приложение Lower Me, класирано второ на стартъп уикенда. Ако разполагате в смартфона си с това мобилно приложение, има специален бутон, чрез който да се свържете незабавно с адвокат, чиито контакти са в базата данни, и който знае добре езика и е запознат със законодателството в конкретната страна.

Екипът на Lower Me - много мъже, начело с една дама - Виктория Димитрова.

Екипът на Lower Me – много мъже, начело с една дама – Виктория Димитрова.

“Проведохме анкета, според която около 90 на сто от хората при подобни ситуации ровят в интернет, но отнема много ценно време”, обясни пред “Преса” авторът Виктория Димитрова, която завършва право. Събрала е екип от програмист, маркетинг специалист и дизайнер.

Мобилното приложение с онлайн платформа позволява от всяка локация в света да си намериш адвокат за всякакви услуги – от арест и катастрофа до емигрантски и трудово-правни въпроси.

Изключи си фейсбука, бъди с мен!

Класиралото се трето мобилно приложение OFF Switch позволява да предизвикаш своите приятели, когато сте заедно, да си изключат социалните мрежи и да не си гледат в телефона, а да общувате наживо. Сред младите хора съществува този проблем: излизат някъде заедно уж да се видят, но през цялото време си ровят в мобилните телефони и са в чата, вместо да си говорят наживо.

Интернационалният екип на OFF Switch.

Интернационалният екип на OFF Switch.

Чрез приложението може да пратиш предизвикателство на някой за 15 минути, половин или един час да си изключи социалните мрежи. Ако той приеме предизвикателството, приложението го изключва автоматично от социалните мрежи.

Артистичният Анди Стол, фасилитатор на събитието, внасяше много настроение в залата.

Артистичният Анди Стол, фасилитатор на събитието, внасяше много настроение в залата.

Ръководителят на проекта Димитър Савов е управител на млада компания за подпомагане на стартъпи. На стартъп уикенда той беше събрал интернационален екип от македонци, идващи от стартъп акселератор в Скопие, и двама млади хърватци.

Стартъп уикендът беше част от световната инициатива Global StartUp Battle, посветена на Глобалната седмица на предприемачеството. София беше един от 200-те града в цял свят, в които едновременно се проведоха такива стартъп уикенди. Българите направиха жива връзка със стартъп уикенди в Дъблин, Мексико и няколко други града в света.

По време на уикенда в световен мащаб течеше и състезанието Hashtag Battle, на което се класираха най-активните туитъри, отразяващи събитието. София беше 5-а в Европа и 12-а в света по брой на хаштагове сред 200-те града.

5-и сме в Европа и 12-и в света! - ликува залата.

5-и сме в Европа и 12-и в света! – ликува залата.

Българската предприемаческа общност напредва здраво, нивото на екипите е много високо”, сподели пред “Преса” Крис Георгиев, основен организатор на StartUp Weekend Sofia. – Има доста интересни и уникални идеи, които с успех биха се реализирали и на Запад.”

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>