Дългогодишно изследване показва, че от наличието на прародителка в стадото зависи дори оцеляването на малките.

slonovete-imat-babi111

За всеки от нас бабата е въплъщение на мъдростта, грижата и уюта. Но при повечето животни бабите не играят роля във възпитанието на подрастващото поколение. Първо, защото животните обикновено не живеят толкова дълго, и второ – не всички образуват сплотени стада.

Повече от 40 години професор Филис Лий (Phyllis Lee) от университета Стърлинг и лектор в университета Кеймбридж, е събирала данни за 800 слона в Националния парк на Кения – Amboseli.

При животни, които живеят толкова дълго, такъв голям срок е просто наложителен, за да се направи качествено изследване, казва ученият пред Upworthy.com

Проф. Лий.

Проф. Лий.

Професор Лий е установила, че от наличието на баба зависи… оцеляването на малкото слонче!

Слоновете живеят в големи семейства, състоящи се от животни на различна възраст. Кое прави бабите слоници толкова важни?

При слоновете е прието глава на семейството да е най-възрастната самка. Тя води стадото на паша и водопой, ръководи роднините си при слwчайна среща с друго стадо.

В семействата, където има баби, слониците раждат по-често.

Именно те защитават слончетата, грижат се за тях и им помагат да преодоляват препятствията, които могат да се изпречат на пътя им.

Възрастните слоници не подяждат роднините си при хранене, както често се случва при други животни, а дават на малките първи да се нахранят.

Професор Лий казва, че слоновете са удивително умни животни и, за да се проучат по-добре, са необходими много години наблюдения.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>