Този най-малък, но симпатичен индийски щат предлага цели 40 плажа, и всеки от тях си има екзотично име.

Магдалена Гигова

В Гоа, най-малкия индийски щат, човек никога не скучае. Особено ако обича партита под звездите, опияняващ аромат на индийски коноп и шеметно реене по бански върху мотоциклет от плаж на плаж. И всичко това сред бухнала зеленина, екзотично съжителство на индуистки храмове и старинни католически църкви, приказен климат (особено между ноември и март) и християнски цени.

Прави са били португалците, които през 1961 г. са напуснали колонията си на Арабско море с въпиеща неохота след 450-годишен блажен престой там. Към 25-ия индийски щат се насочват 12 на сто от туристите, завтекли се към необятната страна. И правилно! 105 км брегова ивица, плажове с имена, които премяташ в устата като дъвчещ бонбон – Калангут, Анджуна, Вагатор, Бага… Луксозни комплекси за претенциозните туристи, евтини и чисти стаи за хипарски настроените. Впрочем точно „децата на цветята“ открили завладяващата омая на Гоа през 60-те години на ХХ век.

Местният език конкани приляга на цялостната гоанска екзотика. Леко напомня креолския и е невъобразим миш-маш от хинди, португалски, идиш, щипка арабски и палав местен диалект за разкош. Най-ярък пример за „мирното съвместно съществуване“ е гордостта на местните със старинните католически черкви и киченето на светиите там с типични за индуистките храмове гирлянди от цветя. Впрочем в най-таченото светилище на Шива – „Мангуеши“, божествата са с подозрително бели черти, а в католическата черква „Исус Христос“ светците са пухкави като индийци и израженията им са далеч от аскетизма.

Индуисткият храм „Мангуеши“ в Гоа. Божествата на фреските са подозрително бели и с европейски черти.

Заключението на присъствалите на Международната туристическа борса (Goa International Travel Mart – GITM) бе, че Гоа е най-плавният начин да възприемете Индия, ако подхождате към нея с предубеждение. Защото в този щат португалците са оставили своя добронамерен европейски отпечатък, който, омесен с тропическия колорит, леко влиза под кожата. За да остане имплантиран навеки.

За едни Гоа е по-чистата, цивилизована и подредена Индия, за други – филиал на рая, за трети – ваканция без задръжки. (Личи си по презервативите, обсипали сутрин безбройните плажове). Тук времето се стеле гладко и сладко като петмез и всичко е в хармония, дори контрастът.

Музика и храна

Няма празник в Гоа без музика и танци. И ако си мислите, че храната на местните е божествена смесица от аромати и култури, не сте им чули музиката. Няма такава! Както няма въображение, което да си представи плавен микс от индийски извивки, португалски звуци и католически псалми.

За разлика от боливудските маанета местните мелодии са като кубинска конга – ведри ритми, задължителен тромпет, почти незабележим нюанс от индийско маане и доста разюздани подскоци в танците. Старите таверни на столицата Панаджи задължително имат оркестър за мандо – местната версия на класическото фадо, което гърчи страсти на парцали.

В култовия за Гоа нощен клуб „Любов, страст, карма“ се гордеят с най-дългата фигура на полегнала жена в Индия.

Цялата тази мелодична какофония е превърната от местните младежи в… хардрок, станал задължителен атрибут на авторалитата в Индия. Чревоугодниците трябва да благодарят на Бога за щастливата среща между културите, която е пръкнала гоанската кухня. Заедно с тандури, специален вид ориз, в ресторантите тук предлагат и чоризо – пушено печено свинско, приготвено с индийски фурми.

Португалците донесли чушките и кашуто, африканците – бананите, а местните ползват кокосово мляко при приготвянето на почти всички гозби. Пак от „колонизаторите“ е останала традицията да правят вино. Червеното порто, да прощават виночерпците от едноименния град, ама е доста по-хубаво от португалското – дъхаво, пивко, гъсто.

 

Така изглеждат пазарите за дрънкулки в Гоа.

Казината

Откъм Арабско море Гоа е точно толкова красива, колкото и на сушата. Особено по здрач. В сумрака светят електрифицираните кръстове на черквите в призрачновиолетово, едно-две яркозелени минарета и безброй дворци на хазарта. Все пак това е единственият щат, където комарът е разрешен и любители на залаганията прииждат на талази от цяла Индия и съседните страни.

Ако сте на корабче за вечеря, задължително ще се разминете с поне десетина плаващи казина, някои от които реплики на параходите с външни витла. Като онези по Мисисипи от романите на Марк Твен.

Плажовете

На Гоа всеки от 40-те плажа освен екзотично име си има и собствен стил. Пясъчната ивица прилича на тънък златен ширит, обточил бухнала плисирана пола. Идеален седемкилометров полумесец образуват плажовете близнаци Кандолин и Калангут на север от столицата Панаджи и нос Агуанта.

На Калангут царстват водните атракции. Можеш да наемеш джет, парашут или надуваем банан, да плаваш с яхта или да направиш екскурзия до палуващи стада делфини. Шезлонгите и чадърите са безплатни, но учтиви момчета се скъсват да ги предлагат, защото знаят, че полегнеш ли, ще поръчаш питие, хапване или плод. А и бакшишът тук е правилната форма на общуване.

Индийците се къпят в Арабско море с дрехите.

На Анджуна няма подобни екстри. Мястото е предпочитано от местните, които и без това се къпят с дрехите. Тук мръсносивият пясък е нацепен от вулканични образувания, които напомнят застинал в червеникав камък сюнгер. А на вдаден в Арабско море нос се белее католически параклис. Утепало се е за снимки, както би казал шопът.

Вагатор е първият плаж южно от река Чапора. Всъщност се състои от три „парчета“. Големият Вагатор е точно под старинна португалска крепост. Средният се нарича Вагатор ака Тел Авив (никой не успява да обясни какво общо има със столицата на Израел) и е заобиколен от скали. Най-отгоре му е кацнал популярният клуб „Диско вали“.

Малкият Вагатор е предпочитан от онези, които наистина искат да си отдъхнат, и е много популярен и сред… биковете и телетата. Ако сте сглупили да ги почерпите с бонбон или хляб, те няма да престанат да просят храна като досадни домашни любимци. Местната забележителност на Малкия Вагатор е изсечена в скалите скулптурна композиция „Шива карвинг“. По недостоверни източници авторът й е вдъхновен от индийски коноп хипи.

Анджуна се смята за столицата на гоа транса с прочутия „Шор бар“, където вечер изпращат слънцето с опияняващи субстанции и методи.

Бага пък е на 30 пешеходни минути от Анджуна. Той е за улегнали англичани и индийци в отпуск. Но само през седмицата. В почивните дни направо на плажа поставят 4 огромни аудиоколони в „Занзи бар“. Всяка песъчинка се тресе и завихря неистово в радиус от европейска поп и хаус музика.

Католическите следи

Старата Гоа е разположена на няколко километра източно от столицата Панаджи нагоре по река Мандови. Величествени католически църкви, имения, широки улици… напомнят за призрачни картини от роман на Маркес. Градът бил толкова великолепен, че навремето имало поговорка: „Който е видял Гоа, няма нужда да ходи до Лисабон.“

Старата Гоа е бившата столица на щата, основана от султан Адил Шах в началото на XVI век и почти веднага завладяна от португалеца Алфонсо де Албукерке през 1510 г. За да подсигури дълготрайност на победата си, той заповядал да изтребят до крак всички мюсюлмани. Под неговото владичество градът придобил толкова европейски облик, че освен Малкия Лисабон го наричали още Рим на Изтока и дори Малкия Амстердам.

ЮНЕСКО обявил Старата Гоа за световно историческо наследство. Колониалният квартал на столицата Панаджи също напомня повече на Палермо или Ещорил, отколкото на Индия. Тук грее в печурковобяло най-старият католически храм – „Непокорното зачатие“, построен през 1541 година, в който благополучно акостиралите в тази райска част на света португалци благодарели с молитва на Бога.

Искрящобял параклис на скалите.

Известната в целия католически свят базилика с часовникова кула „Исус Христос“ е величав паметник в стил барок. Вътрешните стени са покрити с фрески и дърворезби, усмихнато примесили европейски и индийски стил във флоралните мотиви. Тук почиват мощите на Апостола на Индия – свети Франциск Хавиер, и затова привлича безброй поклонници.

Мощите на свети Франциск са пренесени в Гоа след смъртта му преди повече от 150 г. Те се намират под херметически стъклен похлупак в сребърен ковчег, създаден през XVII век от флорентински ювелир. Запоеният капак е поставен преди век, след като особено ревностен поклонник откършил пръст от нетленното тяло за личен талисман.

При последното им изнасяне от храма през 1965 г. учени изследвали мощите и не успели да дадат смислено обяснение как са се съхранили. Гробницата е изградена от гипс и флорентински мрамор, инкрустирана с полускъпоценни камъни и бронзови пластики със сцени от живота на свети Франциск Хавиер.

Поклонническите екскурзии започват с посещение в двата най-почитани храма на Гоа – индуистките „Шантадурга“ и „Мангуеши“. Това са свети места за ритуали и обреди, обвеяни от митове и легенди.

Храмът Мангуеши е посветен на един от троицата индуистки богове – Шива. На този негов вариант се кланят единствено в Гоа. Мангуеши е забележителен със седеметажната си кула във вътрешния му двор, увенчана с полилей, който оставя неизтребимо впечатление със свещите си, запалвани по време на многобройните карнавали.

Резервати, подправки, душ

В Гоа шест резервата с обща площ 755 кв. км опазват дивата природа. Те са включили около 60 на сто от горските масиви на щата и представляват 20 процента от общата му площ.

Десетки са плантациите за подправки. Все пак оттук са товарели безценните си стоки мореплавателите. Канела, мускатови орехи, ванилия, черен пипер, шафран, ол спайс (подобни на пиперени зрънца, които събират в себе си вкуса и аромата на няколко подправки)… списъкът е безкраен и благоухаещ.

Най-гъделичкаща от атракциите в плантациите е слонското СПА. Слава Богу, това не значи масаж от грамадния бозайник. Срещу 12 долара се качвате върху гърба на слона, той кротко загребва с хобота си от искрящата вода в малък басейн и ви окъпва от глава до пети десетина пъти. Целувката със слона и благодарствения му тръбен звук приключват СПА ритуала.

А когато ви додее да щракате като японци, пийнете в сянката на селска кръчмица местната напитка фени – прилично градусова ракия от кашу.

Сухи факти от GITM

Последните данни, изнесени на Международната туристическа борса (GITM )

Площта на най-малкия индийски щат е 3702 кв. км. Разположен е на полуостров, вдаден в Арабско море Населението – 1 404 833 души. Което на фона на милиард и 300 милиона индийци си е направо квартална цифра. 65 на сто от населението са индуисти, 28% – християни. Мюсюлманите живеят в селските райони, а юдеите държат казината. Китайците пък са окупирали внос-износа.

Климатът е тропически и мусонен. Първи португалските мореплаватели са описали това природно явление, плавайки през XVI в. към Гоа – основен източник на подправки в онези времена.

Столицата Панаджи има 45 000 жители, но сякаш всеки от тях кара по две коли едновременно или мотор и е хукнал нанякъде в шеметния трафик. Директни полети няма, освен ако не са с руски, британски или немски чартър.

Самолетният билет до Гоа струва 800-900 евро. При минимален бюджет спокойно може да изкарате с 10 долара на ден – хапване и местна бира. Плажните купони са прочути. На плажа Багататор на рейв парти се събират понякога до 25 000 души.

Слонското СПА приключение на ВИДЕО

Още пътеписи от Магдалена Гигова

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>