Ахатът е универсален антибиотик, лунният камък е много ценен от жените, защото отваря врати. Специалистите за лечебната сила на скъпоценните камъни.

Колие от различни ахати.

Колие от различни ахати.

Магдалена Гигова

Питате се как неособено привлекателната Клеопатра (ако се съди по фреските) е привлякла в ложето си най-могъщите мъже на своето време? Освен чара и острия си ум тя е използвала и силата на умело подбраните бижута със скъпоценни камъни.

Има ли за всяка болка не билка, а минерал, разкри собственичката на магазина за  холистични бижута “Талисман” на ул. “Леге” 10 – Нели Карагьозова.

Основното е да намерим баланс в живота си. Решаваме, че ни липсва любов, и си мислим, че ако си купим накит с розов кварц, той ще ни докара принца на белия кон. Но това няма да стане, ако не излизаме от вкъщи. Както казва Сандра Ан Тейлър, „За да привлечем нещо, трябва да сме готови да го приемем“.

Холистичните бижута са хубави, но те трябва да се интегрират духовно в нашия живот, мисли, действия, думи и намерения. Само когато тези четири неща са в хармония, можем да привличаме каквото пожелаем и да черпим с пълни шепи от настоящето. Така че ако искаме да постигнем баланс, трябва да влияем върху чакрите си с бижу от няколко различни камъка.

Е, разбира се, трябва да носим тюркоаз, ако искаме да подсилим себеизразяването си, да отприщим вътрешното си „Аз“.

Тюркоаз.

Колие с тюркоаз.

Колие с турмалин

Колие с турмалин

Авантюринът покровителства пътешествениците, но предразположените към дръзки е необмислени прояви трябва да внимават с него, защото може да ги тласне към предизвикателства, за които не са подготвени.

Според древните египтяни карнеолът помага на душата в нейното пътуване. Затова той стабилизира, дарява виталност и извисяване.

Турмалинът пък е перфектният камък за защита. С него ставате недосегаеми за вредни влияния. И това е безценно – живеем в стресираща среда. Дори някой да не те познава лично, когато ти се озъби, вибрациите тръгват. Най-популярният нюанс турмалин е черен, но има и други разновидности. Този с цвят на диня е прекрасен за подобряване на взаимоотношенията, помага да разпознаете своята цел в живота и да търсите как да я постигнете, както и ви дава сила да намерите правилни отговори в трудни ситуации.

Розовият и зеленият камък са прекрасни за въздействие върху сърдечната чакра и свързване с вътрешното „Аз“.

Повечето камъни не са само „за едно нещо“. В комбинация те влияят на тези аспекти от живота, върху които искаме да въздействаме в дадения момент“, поясни Нели Карагьозова. Според нея освен розовия кварц, изключително подходящ да привлича любовта е и рубинът. Със същите функции е натоварен и лунният камък.

Гривна с оникс.

Гривна с оникс.

Ненапразно доста мъже интуитивно избират бижута с оникс. Въпреки разпространеното схващане, че е черен, камъкът съществува в сиви, бели, сини, червени, жълти и кафяви разцветки. Той насърчава типично мъжкото качество да ръководиш, а не да следваш. Същевременно дава сила, осигурява защита в трудни обстоятелства, при прекомерна физическа и психическа умора. Ониксът фокусира нашата енергия и я просветлява с по-висша сила. Понякога дори ни помага да предвиждаме бъдещето. Този минерал развива капацитета ви и помага да се превърнете в създател на съдбата си. Целебните му качества влияят благоприятно върху зъбите, костите, помагат при проблеми с кръвта, отразяват се добре на краката. Препоръчва се да се носи от лявата страна на тялото.

Легенда разказва, че когато рицарите тръгвали на поход за освобождението на Божи гроб, подарявали на дамите на сърцето си колие от оникс, защото той тушира флиртаджийските настроения. Така (освен с девствените пояси) си осигурявали смирението и благочестието на жените си.

Гривна с оникс.

Гривна с оникс.

Лунният камък пък е много търсен от жените, защото отваря двери – добавя Нели Карагьозова. Цветовете му са бяло, кремаво, жълто, зелено и синьо. Повечето хора го възприемат като камък на любовта, но сред кристалотерапевтите е известен като тласък на новите начала. Той помага при отварянето на нова страница. Свързан е с Луната, развива енергията Ин и затова се смята за дамски. Но може да бъде полезен и при мъжете, които искат да подобрят баланса си. С него могат да привлекат женското начало в себе си, в най-добрия смисъл – на любов, загриженост, доверие, всеотдайност, привързаност…

Лунният камък се използва за подобряване на физическите способности, помага за прозорливост към бъдещето и привлича подаръците. Най-добре е да се носи като медальон. Така успокоява прекалените реакции, намалява емоционалното напрежение, предпазва от тъга и импулсивни решения.

Тъй като с право се смята за най-женския камък, се препоръчва дамите да не слагат бижутата си при пълнолуние. В останалите дни лунният камък облекчава симптомите на менструалния цикъл и нервното напрежение, помага на храносмилането и подобрява репродуктивните функции.

Бижу от лунен камък.

Гривна с лунен камък.

Наричат опушения топаз камък котва. Той запазва разсъдъка ви, когато у вас бушува вълнение и не знаете как да постъпите под напора на различни вибрации. Помага да се заземите чрез първата чакра. Ако балансът ви не тръгне от нея, винаги нещо ще ви липсва. Опушеният топаз е основа за надграждане. Психологически той помага да се преборвате със страха, лекува депресия, носи емоционално успокоение, равновесие, позитивност, но също така внася елемент на прагматизъм в мислите, дава яснота при противоречия, помага на концентрацията и усилва комуникацията.

Опушен топаз.

Опушен топаз.

Ахатът е универсален антибиотик. Той помага да се възприемате цялостно, внушава самоувереност при себеанализ и приемането на различни предизвикателства, помага да разрешим дилемите си със силата на концентрацията и да превърнем аналитичните си способности в практически решения. Ахатът е чудесен за стимулиране на паметта. В емоционален план тушира стаения гняв, помага да отшумят емоционалните травми, дава сигурност и спокойствие. И най-вече помага за лечение на болестта на съвременния свят – неврозата във всичките й форми, завършва Нели Карагьозова.

Дребни хитринки за хармония и късмет

Преди да излезете от вкъщи, „работете с огледалото“. То е безценно, когато имате проблеми със себеизразяването, а ви липсва приятел или близък, с когото да споделяте. Седнете пред огледалото и си представете на стола до себе си човека, с когото бихте искали да говорите. Така ще изразите всичките си тревоги и успокоени ще тръгнете на работа.

Психолозите казват, че гледането на собствения образ успокоява, защото виждате нещо познато и сигурно. Но всички послания към себе си трябва да отправяте в сегашно време. Не „Ще се почувствам по-силен и самоуверен“ или „Утре ще бъде по-красива и обаятелна“. Утвърждавайки желаното в сегашно време, привличате късмета си в настоящето.

На прозореца на спалнята си сложете зелено растение. То ще ви пази от чужди енергии и влияния.

Червеният конец на китката не е просто мода. Той трябва да се носи на лявата ръка, където минава меридианът, свързан със сърцето. Препоръчително е да ви го върже човек, на когото вярвате безрезервно. Майка например. Освен това конецът има и здравословен ефект.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>