Нищо не стопля така бързо след студен ден от един горещ алкохолен коктейл. Как се приготвят глювайн, пунш, айриш кафе, грог и блу блейзър.

sgrjavashti_koktejli1a

Нищо не сгрява така бързо след студения зимен ден от един горещ алкохолен коктейл. У нас няма традиция да се пият подобни напитки. Приготвянето на такъв коктейл е мъжка работа.

Ако сте решили да блеснете пред компанията, гаджето или просто да се поглезите, увити в одеяло в гледане на готин екшън, ето какво трябва да знаете за най-разпространените горещи коктейли.

2-gliuvajnГлювайн

В Германия, Чехия, Австрия, Великобритания и скандинавските страни просто не си представят зимата без този най-популярен в света горещ коктейл. Да пийнеш глювайн означава да прекараш весело в топлата компания на близки приятели и да си станете още по-близки.

“Пламтящата” напитка е много стара. Древноримският кулинар Апициус в една от книгите си е посвещавал естетите в тънкостите на пиенето на вино. Отбелязвал е, че може да се “облагороди” виното и да му се придаде специфичен вкус с помощта на тамян, кориандър, карамфил, канела и дафинов лист.

Основен постулат при приготвянето на глювайна – в никакъв случай да не завира. Кипва се вода с подправките, за да отдадат аромата си. Водата ври 5 минути, маха се от огъня и се добавя червено сухо вино. На литър вино са нужни 150 г вода, 100-150 г захар или мед на вкус и подправки: карамфил, кардамон, кориандър, шафран, дафинов лист, ароматен черен пипер, звездовиден анасон. Те не трябва да се смилат, за да се запази бистра напитката.

Според вкуса може да добавите настъргани лимонови и портокалови кори, малини, къпини, ягоди, парченца от други плодове и орехи. Сместа се бърка на слаб огън, после се прецежда и се налива в чаши от дебела керамика. Така го пият германците.

От древни времена са използвали греяното вино с мед при простуда и обща отпадналост. Канелата и карамфилът също помагат при простуда, звездовидният анасон и кардамонът подобряват работата на червата и стимулират обмяната.

Ако предпочитате сангрия, може да добавите към глювайна резенчета ябълка, портокал и лимон.

Ако сте премръзнали и пред настинка, изпийте преди сън коктейл ала глювайн от червено вино, гореща вода и мед. Сутринта ще сте забравили за неразположението си.

3-punshПунш

Този коктейл е известен в горещ и студен вариант. Съдържа силен алкохол, най-често ром, и плодове или плодов сок. Традиционно се сервира на партита в големи чаши и се сипва от огромни стъклени купи с черпак.

Пуншът се е появил още по-рано от глювайна. Най-често се приготвя в Скандинавските страни. От дълбока древност основните задължителни компоненти са пет: вино, ром, плодов сок, захар или мед и подправки (канела, кориандър, карамфил). Днес всяко скандинавско семейство има своя рецепта за пунш.

Постулатът при приготвянето му гласи, че не трябва да се сипва гореща вода директно в рома или коняка – така се изпаряват ароматите. Също както при глювайна, отначало се разтваря захарта в гореща, но не кипяща вода и едва след това се добавя ром. Някои вместо ром сипват уиски или коняк.

Температурата се спазва както при глювайна. Тъй като пуншът не възбужда апетита, не се поднася като аперитив, а към десерта.

4-Irish_CoffeeАйриш кафе

Най-лесният коктейл: сипвате в още горещото кафе две лъжици ром или уиски (в оригинала се слага ирландско уиски), добавяте захар и разбита сметана – и коктейлът е готов. Традиционните чаши за айриш кафе са от стъкло, на ниско столче и с дръжка.

Горещи алкохолни коктейли на същата основа са виенско кафе със самбука (италиански ликьор “Sambuca”) или мексиканско – с текила и ликьор от кафе. Пропорциите са според вкуса.

Грог

Това е коктейл от светъл ром, разреден с гореща подсладена вода. Кипва се вода със захар, лимон и подправки (канела, кориандър, карамфил) и се добавя силен алкохол. Вместо ром някои сипват уиски или коняк.

При грога се спазва точна пропорция – четири части вода към една част алкохол. Това правило е с далечна история. През XVIII век на английските моряци от Кралския флот на Великобритания всеки ден им се полагала порция ром.

5-grog

Блу блейзър.

Блу блейзър.

Когато начело на флота застанал адмирал Едуард Верния, икономичният началник се разпоредил да се раздава не чист ром, а размесен с вода едно към четири. Моряците го наричали Стария Грог заради навика му да кръстосва палубата дори и при бурно време, наметнат с непромокаем плащ – грогръм. Оттам идва и името на напитката.

През годините тя е претърпяла изменения и днес някои я приготвят на основата на силен чай вместо гореща вода с добавени мед и лимон.

Блу блейзър

При него се смесват равни части вряла вода и уиски, добавя се пудра захар и лимонов сок на вкус. Негова разновидност е коктейлът плодов блейзър – загрява се коняк с резенчета плодове, запалва се, прецежда се и се пие на екс.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>