За разлика от героинята си Кари, актрисата милионерка се колебае дали да похарчи пари за скъпи обувки, защото като дете е била много бедна.

Днес Сара Джесика Паркър навършва 52 години. Тя е родена на 25 март 1965 г. в Нелсънвил, щата Охайо. Баща ѝ Стивън Паркър е журналист, има и малка компания за търговия. Майка ѝ Барбара Кек е учителка в начално училище. В семейството на Сара са 4 деца – момчетата Тимъти Бритън и Пипин, които впоследствие стават актьори, и сестра Мария.

Преди още да тръгне на училище, родителите ѝ се развеждат. Баща ѝ заминава на изток, а майка ѝ се омъжва за Пол Фрост, шофьор на камион, и заедно с четирите си деца се премества при него. Той вече има също четири деца от първия брак, така че Сара расте в семейство с 8 деца.

“Спомням си, че бяхме много бедни. Подобно нещо нямаше как да се скрие, защото понякога дори нямахме ток вкъщи. Имаше случаи, в които не празнувахме нечии рожден ден, или дори Коледа”, разкри в свое интервю екранната Кари.

Въпреки че днес има милиони долари в банковата си сметка, детството й сериозно е повлияло на представата й за парите и тя рядко прави необмислени харчове. “Постоянно си мисля – спестявай, спестявай, спестявай! От друга страна пък си казвам – работя толкова много през последните 25 години, защо да не си позволя още един чифт от обувките на Маноло Бланик?”

Когато е в основното училище, Сара се увлича по театъра, балета и пеенето. Родителите забелязват таланта ѝ и я поощряват по всякакъв начин. На 9 години успешно преминава през първия си кастинг и играе първата си роля в бродуейския спектакъл „Невинните“. След този успех Барбара и Пол заедно с децата се преместват да живеят в Ню Йорк, за да може Сара да посещава професионално студио по актьорско майсторство.

Година след това тя вече е в една от главните роли в театралната постановка „Звуците на музиката“, а по-късно – в мюзикъла на Бродуей „Ани“. Тогава е на 14 г. и това ѝ помага да се откъсне от дома и да пробие като актриса. “Беше начин да се измъкна от хаоса у дома. В театъра всичко беше прекрасно и дисциплинирано. Освен това ми плащаха, а аз нямах никакви пари”, разказва в тв интервю Паркър.

В комедията “И момичетата искат да се забавляват”.

Момичето учи и в школата „Дуайт Мороу“, в балетно студио, в школата за творчески и изпълнителски изкуства в Синсинати и в професионална детска актьорска школа.

Дебютът ѝ на екрана е през 1982 г. в неуспешен тв сериал, който върви около година, но критиците са с доста добри отзиви за 17-годишната актриса. Следват малки роли в комедията „Богати деца“, в мелодрамата „Свободни“ и главна роля в комедията „И момичетата искат да се забавляват“.

През 1984 г. на екран излиза много популярният детски фантастичен филм „Полетът на навигатора“, в който младата актриса играе в ролята на Керълайн МакАдамс, учен изпитател.

За следващата си роля трябва да чака 5 години. През 1991 г. се снима в романтичната комедия „История от Ел Ей“, след която я очаква серия от филми с главни роли – комедията „Меден месец във Вегас“, фентъзито „Фокус-мокус“ и др. Сара си партнира със звезди като Антонио Бандерас, Джони Деп, Брус Уиллис, Бет Мидлър и Никълъс Кейдж.

Голямата слава я връхлита с излизането на екран през 1998 г. на култовия сериал „Сексът и градът“. За ролята си на Кари тя получава 4 пъти „Златен глобус“, 2 пъти „Еми“ и 3 пъти наградата на Гилдията на киноартистите на САЩ. Има и още 20 номинации за различни кинонагради. През 2008 г. излиза едноименният филм, а през 2010 г. се появява още едно продължение „Сексът и градът 2“.

Въпреки че са минали повече от 10 години от края на “Сексът и градът”, Сара не крие, че продължават да я сравняват с екранната й героиня Кари Брадшоу. Актрисата обаче е категорична, че двете нямат нищо общо. “Разбирам защо ни сравняват, все пак аз бях в дома им като Кари толкова дълго време. Но, макар че ѝ се възхищавам, аз не съм като нея”, споделя звездата.

Една от основните разлики в характера им е свързана със секса. Сара е имала клауза в договора да няма голи сцени, да не използва секс играчки и да не употребява вулгарни изрази. “Кари целуна доста мъже в сериала, но това е най-крайното нещо, което бих могла да си позволя”, споделя блондинката.

Със съпруга си Матю Бродерик.

Сара Джесика Паркър има няколко любовни романа. На 19 тя е гадже на Робърт Дауни-Младши и връзката им продължава 7 години. След това има връзка с Никълъс Кейдж и Джон Кенеди – Младши, синът на президента Кенеди.

През 1997 г. се омъжва за колегата си Матю Бродерик. Актрисата и съпругът й имат три деца – сина им Джеймс Уилки (14 г.) и близначките Марион и Табита (9 г.). Момчето им е кръстено на бащата на Матю Бродерик – Джеймс, и на любимия им новелист Уилки Колинс. Джеймс настоява да даде име на някоя от сестрите си и именно той решава едната от тях да се казва Марион.

Още снимки на Сара Джесика Паркър виж в галерията:

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>