Нахаканите, самоуверени и силни мъже вече са изместени от пиедестала от “умните и разсъдливите”, а най-сексуалният орган при силния пол е мозъкът.

sapioseksualnost1

През последните години се забелязва тенденция бруталността да остане на заден план като причина за привличането към някой мъж. Нахаканите, самоуверени и силни мъже вече са изместени от пиедестала от “умните и разсъдливите”. В речника се появи нова дума – сапиосексуален. Как точно се случи това?

Думата “сапиосексуален” идва от латинското sapio, – умен и разсъдлив. Това е човек, който сексуално привлича умните и разсъдливите партньори.

Сексуалната възбуда на сапиосексуалните се заражда и натрупва при интелектуалното общуване. Именно интелектът е афродизиакът на тези хора. Без достатъчно философски елемент сексът за тях е просто сбор от безпорядъчно безсмислени и бездушни движения на тялото, лишени от смисъл.

Привлекателност vs сексуалност

Това, че мнозина биват привличани от хора, с които имат общи теми и разговарят приятно, не е нищо ново и извъндредно. Напротив – точно качественото общуване сближава и прави секса осъзнат и изпълнен с емоции. Но едно е да говориш за възвишени неща, а съвсем друго да се възбудиш от факта, че някой говори по интересна тема.

Ако ви привличат образовани хора, способни да поддържат разговор не само по банални теми, това не означава, че сте сапиосексуални. По-скоро сте образована и интелектуално развита жена, която харесва такъв тип мъже.

Ако, обаче, от умните приказки на мъжа през тялото по тялото тялото ви започне да се „разтърсва” от ток и колкото повече се потапяте в разговора, толкова по-учестено започва да бие сърцето ви, може да се причислите към сапиосексуалните хора.

Какво казва еволюцията по въпроса?

Вероятно именно еволюцията е довела до промяна в сексуалността. Вероятно развитието на интелекта на жените и все по-значимата им роля в обществото са повишили и изискванията към мъжете. Вече е не е достатъчно само да си мускулест и брутален, ловът на мамути не е на дневен ред и дори осигуряването на потомството не е главна мъжка задача. Жените искат мъжът да е умен и разсъдлив повече от останалите.

sapioseksualnost

Как би го изтълкувал Фройд?

Вероятно Фройд, който има отговор за всеки въпрос, дори и не свързан със секса, вероятно би казал, че връзката на сексуалното привличане с интелекта е следствие от желанието да се доиграят детските игри с умен и образован баща. Преносът на неговите качества върху партньора в зряла възраст води до това, че жената се възбужда, виждайки пред себе си умен и способен да задържи вниманието й с увлекателни и интелектуални разговори мъж.

От гледна точка на сексолога

Според сексолозите сапиосексуалността не е нищо повече от поредния етап в развитието на човечеството. Някои дори се надяват, че това е връщане към духовността, след десетки години на сексуална разкрепостеност. Много сапиосексуални споделят, че днешните хора сякаш са „празни”. Затова представителите на новото течение фанатично спазват всички граматични и езикови правила при общуване.

Да бъдеш или да не бъдеш?

Това, което ни възбужда или привлича в мъжете, винаги ще остане нещо много лично. Но фразата, че най-сексуалният орган на мъжа е неговият мозък, се е появила много преди появата на сапиосексуалните.

Може да ни привличат всякакви неща, но не бива да изпадаме в крайности. Току-виж сте отхвърлили мъжа на живота си само защото няма необходимите познания в една област, а по-късно се окаже, че е ненадминат специалист в друга…

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>